‘House of the Dragon’ baru sahaja mendedahkan Littlefinger rancangan itu

“Kekacauan adalah sebuah tangga,” seperti yang dikatakan oleh Littlefinger dalam “Game of Thrones.” Dan siri prekuel “Rumah Naga” baru sahaja mendedahkan bahawa Larys Strong sedang memanjatnya.

SPOILER ALERT: Mengandungi butiran daripada Episod 6 “House of the Dragon”, yang disiarkan pada Ahad, 25 September, di HBO dan HBO Max.

Episod 6 “House of the Dragon” memperkenalkan lompatan masa yang dramatik selama sedekad. Selepas 10 tahun, kita boleh menjangkakan banyak perubahan.

Puteri Rhaenyra dan Queen Alicent dilakonkan oleh pelakon baharu (masing-masing Emma D’Arcy dan Olivia Cooke). Rhaenyra kini ibu kepada tiga anak lelaki. Daemon (Matt Smith) kini mempunyai dua anak perempuan dan berkahwin dengan Laena Velaryon (anak kepada Corlys dan adik kepada suami Rhaenyra, Laenor) sehingga Daemon menjadi duda pada penghujung jam. King Viserys (Paddy Considine) kini kelihatan seperti dia telah berada di dalam kubur.

Tetapi satu perkara yang kekal sama? Larys Strong ialah seekor ular. Dia adalah versi rancangan Petyr Baelish, aka Littlefinger (Aidan Gillen), dalam “Game of Thrones.”

Petyr Baelish, aka Littlefinger (Aidan Gillen), dalam “Game of Thrones.”

Larys Strong (Matthew Needham) ialah abang kepada Harwin Strong (seorang kesatria yang tidak begitu rahsia bapa kandung kepada tiga anak lelaki Rhaenyra, kerana dia mempunyai hubungan terbuka dengan suaminya gay).

Anak lelaki Lyonel Strong (Tangan Raja yang menggantikan Otto Hightower, selepas Raja memecatnya dalam episod keempat), Larys mempunyai kaki kelab, jadi dia tidak mengambil bahagian dalam aktiviti tradisional lelaki. Dalam episod ketiga dengan pemburuan babi hutan, dia menyertai kalangan wanita dan mendengar gosip mereka, bukannya memburu dengan lelaki.

Jadi, sama seperti Tyrion Lannister, Varys dan Petyr “Littlefinger” Baelish di “GoT,” dia menggunakan otaknya sebagai senjata dan bukannya pedang.

Cara licik ahli strategi yang licik itu menjadi tumpuan semasa episod kelima, apabila dia mendekati Alicent dan mendorongnya untuk menentang Rhaenyra (dengan menumpahkan berita bahawa Rhaenyra mendapat penghantaran khas Pelan B Westerosi dalam bentuk teh).

Ini bermakna apabila Alicent cuba mempertahankan Rhaenyra daripada khabar angin tentang kehidupan seksnya, Rhaenyra berbohong kepadanya (apabila dia bersumpah bahawa dia tidak melakukan apa-apa). Itulah yang terakhir dalam persahabatan Alicent dengan anak tirinya, menyebabkan dia memakai gaun itu secara simbolik mengisytiharkan perang. Jadi, keretakan antara Alicent dan Rhaenyra sebahagian besarnya telah dihasut oleh Larys.

Rhaenyra (Emma D'Arcy) dan Laenor (John Macmillan) dengan bayi mereka yang baru lahir pada "Rumah Naga."
Rhaenyra (Emma D’Arcy) dan Laenor (John MacMillan) dengan bayi baru mereka di “House of the Dragon.”

Kini, dalam episod keenam ini, selepas bapa Larys, Lyonel dan abang Harwin meninggalkan mahkamah (kerana khabar angin mengenai Harwin menjadi bapa kepada anak lelaki Rhaenyra), mereka mati dalam kebakaran yang dilakukan oleh pembunuh upahan. Penjenayah? Kenapa, tidak lain adalah Larys Strong sendiri.

Terdahulu dalam episod itu, Alicent bercakap tentang berharap bapanya Otto Hightower berada di mahkamah dengannya, kerana dia akan bercakap benar kepada Raja apabila tiada orang lain bersedia, dan dia juga akan berada di pihaknya menentang Rhaenyra. Sekarang, Tangan Raja yang ada sekarang sudah mati, dibunuh oleh anaknya sendiri, membiarkan kedudukan itu terbuka.

“Permaisuri membuat hajat. Apakah hamba alam yang tidak akan berusaha untuk memenuhinya? Saya rasa awak akan menulis surat kepada bapa awak, sekarang,” kata Larys, selepas mendedahkan jenayahnya.

Daemon duduk di atas bumbung sambil melihat anak-anak perempuannya "Rumah Naga."
Daemon (Matt Smith, kanan) dan dua anak perempuannya di “House of the Dragon.”

Alicent berasa ngeri dan berkata, “Saya tidak mengharapkan ini.” Larys yang tersengih menjawab, “Saya pasti anda akan memberi ganjaran kepada saya, apabila tiba masanya.”

Jadi, Larys adalah seorang perancang yang jahat sehingga dia sanggup mengatur pembunuhan bapa dan abangnya sendiri, hanya untuk menyantuni Ratu Alicent.

“House of the Dragon” mempunyai beberapa penjahat setakat ini. Pada mulanya, nampaknya Daemon adalah musuh; juga, secara seksual memangsa anak saudara bukan perangai lelaki yang baik. King Viserys telah membuat beberapa bergerak rendangdan abang tiri Rhaenyra yang pemarah, Aegon boleh jadi Joffrey mini dalam latihan. Tetapi menjelang akhir episod ini, jelas bahawa Larys Strong telah muncul sebagai penjahat jenis Petyr Baelish yang bersembunyi dalam bayang-bayang, menunggu untuk menyerang apabila semua orang tidak menjangkakannya.

“House of the Dragon,” disiarkan pukul 9 malam pada hari Ahad di HBO.

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

‘House of the Dragon’ baru sahaja mendedahkan Littlefinger rancangan itu


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/