‘House of the Dragon’ melonjak ke dalam pertempuran yang akan datang dengan penamat musimnya | CNN

Nota Editor: Cerita ini mengandungi spoiler tentang akhir musim “House of the Dragon”.CNN

Dua siri fantasi gergasi yang ditayangkan dalam masa beberapa minggu antara satu sama lain berkongsi skop dan skala besar-besaran. Dari segi pacing, walau bagaimanapun, “House of the Dragon” bergerak dengan pantas – kadangkala secara literal dalam lompatan masa berbilang tahun – manakala “The Lord of the Rings: The Rings of Power” melompat bersama di merangkak relatif.

Akhir musim “Naga” yang ditayangkan pada 23 Oktober, dengan sari kata “The Black Queen,” dalam erti kata membawa musim pertama ini – kadang-kadang tidak sekata, tetapi sentiasa menarik – bulatan penuh. Telah diberitahu oleh ibunya sebelum dia meninggal semasa bersalin dalam tayangan perdana bahawa mempunyai anak adalah medan perang permaisuri, Puteri Rhaenyra (Emma D’Arcy) menanggung satu lagi kelahiran anak yang lahir mati, di tengah-tengah persiapan dan perancangan untuk pertempuran yang akan datang.

Namun, jika suami dan bapa saudara Rhaenyra (ini adalah dunia “Game of Thrones” yang sarat dengan sumbang mahram, Daemon (Matt Smith), bersedia untuk melepaskan neraka ke atas Raja Aegon yang baru dinobatkan dan anak buahnya – berkata, “ Mimpi tidak menjadikan kita raja. Dragons did” – Rhaenyra pada mulanya nampaknya mahu meneruskan pendekatan yang lebih berhati-hati.

“Saya tidak mahu memerintah kerajaan abu dan tulang,” katanya kepadanya dan penasihatnya.

Diplomasi, bagaimanapun, memerlukan menghubungi kerajaan-kerajaan lain, dengan Rhaenyra menghantar anak-anaknya sebagai utusan melalui naga untuk mendapatkan sokongan kepada perjuangannya. Itu membawa kepada kemuncak yang dinanti-nantikan, dengan demonstrasi pertempuran naga udara (pada satu ketika, ia kelihatan sedikit seperti Millennium Falcon dalam aksi) dan kematian kejam anak Rhaenyra.

Pandangan akhir kebencian dan keazaman puteri-yang-bakal-ratu itu mengukuhkan idea bahawa musim kedua akan menumpukan kepada peperangan antara puak saingan, konflik yang mungkin diperintah oleh sikap Daemon yang tidak mengambil tahanan.

Selepas permulaan yang agak perlahan, “House of the Dragon” mendapat sambutan hangat sepanjang musim ini, menjangkau seluruh generasi dengan lompatannya ke hadapan, yang membuktikan perkara kecil yang mengelirukan pada masa itu. Kesan bersihnya, bagaimanapun, adalah menarik dan menawarkan detik-detik besar dan menarik perhatian yang cukup untuk menjadikan persembahan kedua-duanya kejayaan penilaian dan topik aliran biasa, mencapai tempat dalam zeitgeist budaya yang jarang dilihat oleh “The Rings of Power” di Amazon Prime.

Sebahagian daripada itu mungkin berpunca daripada ekuiti yang dibina oleh kedua-dua “Game of Thrones” – semua yang merungut tentang pengakhirannya – dan HBO, yang, seperti CNN, adalah unit Warner Bros. Discovery.

Lompatan masa memang mempunyai tujuan lain dengan mewujudkan watak tambahan, kawasan di mana siri itu pada mulanya merasakan kekurangan. Itu termasuk Ewan Mitchell sebagai Aemond Targaryen yang memakai penutup mata, yang corak jahatnya memainkan peranan penting dalam perlawanan akhir, sambil menunjukkan bahawa naga terbang dan benar-benar menjinakkan mereka tidak semestinya sama.

Walaupun ia bukan persaingan langsung antara “Dragon” dan “Rings”, persamaan antara mereka dan masa pelepasan mereka membuat perbandingan hampir tidak dapat dielakkan. Di samping itu, kedua-dua musim pertama pada dasarnya berfungsi sebagai prolog panjang untuk pertempuran epik yang akan datang.

Kedua-duanya tidak sempurna, tetapi beberapa episod terakhir “House of the Dragon” mengukuhkan jarak antara mereka dan melakukan kerja yang baik untuk membangkitkan selera penonton untuk apa yang akan datang.

Dalam persembahan itu, permainan takhta akan diteruskan. Tetapi berdasarkan salvo pembukaannya, skor “House of the Dragon” sebagai kemenangan untuk pengawal lama.

We would like to thank the author of this article for this awesome content

‘House of the Dragon’ melonjak ke dalam pertempuran yang akan datang dengan penamat musimnya | CNN


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/