J.Lo Dikritik Kerana Menyindir Bahawa Tarian Perut Shakira Kurang “Zat”

“Ia adalah satu pentas yang begitu besar, dan ia adalah satu persembahan yang sangat penting … Saya cuba memberi anda sesuatu yang bermakna.”

Dokumentari baharu Jennifer Lopez sudah tiba, dan ia memberi penerangan tentang proses di sebalik tabir mencipta persembahan ikonik separuh masa beliau dan Shakira.

Noam Galai / Getty Images

Sekiranya anda perlu diingatkan, kedua-dua legenda berkumpul untuk membuat persembahan di padang bola sepak di Super Bowl pada tahun 2020.

Memandangkan dua wanita Latina — J.Lo adalah warga Amerika dan Puerto Rico, dan Shakira adalah warga Colombia dan Lubnan — persembahan mereka telah dimasukkan ke dalam buku sejarah sebagai kali pertama bahawa dua artis Latinx telah bekerjasama untuk menjadi tajuk utama slot separuh masa yang diidamkan.

Imej Kevin Winter / Getty

Dan walaupun hanya mempunyai enam minit daripada masa persembahan masing-masing, rancangan yang penuh aksi itu mendapat pujian yang hebat daripada peminat di seluruh dunia, dengan ramai penonton memuji wanita itu kerana meletakkan warisan Latin mereka dengan begitu cemerlang.

Walau bagaimanapun, dalam dokumentari terbaharu Jen, Separuh masayang melanda Netflix pada 14 Jun, kami mendapati bahawa terdapat beberapa masalah di jalan sebelum berjaya ke pentas besar.

Pertama sekali, kami mengetahui bahawa Jennifer kecewa dengan NFL kerana menempah dua tajuk utama dan membuatkan mereka berkongsi jumlah masa yang sama yang akan diterima oleh mana-mana penghibur solo, berbanding menggandakannya dan memberi masa tambahan kepada wanita untuk menyerlah.

Ikon Sportswire / Ikon Sportswire melalui Getty Images

Memandangkan tajuk solo sebelum ini suka Beyoncé dan Hari minggu telah diperuntukkan lebih daripada 14 minit untuk diri mereka sendiri, J.Lo nampaknya berasa sakit hati kerana dia dan Shakira — artis Latinx pertama yang mengambil bahagian ke peringkat separuh masa bersama-sama — dijangka akan menjejaskan masa persembahan mereka, kemudian menjenamakan semuanya sebagai “the idea yang paling teruk di dunia.”

Dan kini setelah keseluruhan dokumentari telah dikeluarkan, nampaknya J.Lo dan penganjur separuh masa tidak begitu bertentang mata tentang lebih banyak lagi. aspek politik daripada persembahan sama ada.

Fokus Pada Imej Sukan / Getty

Jadi, jika anda telah menonton persembahan mereka, anda mungkin akan ingat bahawa Jennifer telah membuat pernyataan yang tajam apabila dia disertai oleh anak perempuannya yang berusia 11 tahun, Emme.

Imej Tom Pennington / Getty

Dikelilingi oleh kanak-kanak yang duduk bersila di dalam “sangkar” sfera yang bercahaya, Emme — yang duduk di atas pentas di dalam struktur seperti sangkar yang serupa — mula menyanyikan lagu ibunya “Let’s Get Loud” dengan perlahan dan penuh emosi.

Angela Weiss / AFP melalui Getty Images

Persembahan itu kemudiannya mengambil tempo dan Emme kecil melangkah keluar dari sangkar untuk bertemu semula dengan ibunya, yang muncul dari belakang pentas memakai jubah bulu dengan bendera Puerto Rico di sebelah dan bendera Amerika di sebelah yang lain.

Angela Weiss / AFP melalui Getty Images

Duo ibu dan anak perempuan itu kemudiannya mengakhiri segmen dengan membawakan rancak “Born in the USA” arahan Bruce Springsteen.

Ramai yang membuat kesimpulan bahawa penghibur muda di dalam sfera bercahaya bertujuan untuk mewakili kanak-kanak pendatang yang ditahan dalam sangkar yang sesak di pusat tahanan AS sepanjang sempadan selatan.

Sektor / AP Rio Grande Valley Perlindungan Kastam dan Sempadan AS

Pada masa itu, J.Lo dan Shakira dipuji secara meluas kerana menggabungkan simbolisme politik dan menarik perhatian kepada layanan buruk terhadap pendatang di AS.

Miami Herald / TNS melalui Getty Images

Walau bagaimanapun, kini nampaknya NFL sebenarnya sangat berat hati untuk memasukkan detik itu, mendorong J.Lo untuk menolak penganjur rancangan itu dalam panggilan telefon yang dipanaskan, yang didokumenkan dalam Separuh masa.

Semasa latihan, Jen dan ahli pasukannya sedang membincangkan pesanan daripada bos NFL mengenai penggunaan “sangkar”.

Jelas sekali jengkel kerana penganjur rancangan cuba mengehadkan bilangan “sangkar” di padang bola sepak, J.Lo memanggil pengeluar NFL Ricky Kirshner untuk menyatakan kekecewaannya secara langsung.

“Kami di sini setiap hari cuba untuk membuat kerja ini, dan setiap hari saya berpaling dengan seseorang yang memberi saya tenaga negatif tentang, ‘Oh, kita tidak boleh mempunyai ini! Kita tidak boleh memilikinya!’” dia bermula.

“Ia adalah pentas yang begitu besar, dan ia adalah persembahan yang begitu penting … dan ia menjadi mimpi ngeri sejak kami bermula!” dia menambah.

Di hujung telefon, Ricky keberatan untuk menjiwai kebimbangan Jen, mendorongnya untuk menjadi semakin gelisah.

Frazer Harrison / Getty Images

“Saya cuba memberi anda sesuatu dengan bahan, bukan hanya kami di luar sana menggoncang keldai kami dan menari perut,” katanya. “Saya mahukan sesuatu yang sebenar. Saya mahukan sesuatu yang akan membuat kenyataan, itu bermakna kita berada di sini dan ada sesuatu untuk ditawarkan.”

Tidak lama selepas dokumen itu dikeluarkan, baris dialog khusus ini dikongsi di seluruh Twitter, dengan beberapa peminat menimbulkan kebimbangan tentang perkara yang mungkin disindir J.Lo tentang seni tarian perut.

Roy Rochlin / Getty Images

Untuk beberapa konteks, tarian perut telah lama dikaitkan dengan budaya Timur Tengah, dan dianggap pertama kali muncul di Mesir Purba. Sejak awal kerjayanya, Shakira telah menjadi dikenali untuk gaya tarian ini, menggunakannya untuk menyalurkan tarian bapanya Akar Arab Lubnan-Syria.

Jakubaszek / Getty Images

Jadi, jauh daripada konteks adegan yang lebih luas — di mana Jennifer cuba memperjuangkan simbolisme politik dalam rancangan itu — peminat menafsirkan kata-kata penyanyi itu sebagai mereduksi tarian perut dan kepentingannya dalam budaya lain.

Angela Weiss / AFP melalui Getty Images

“Dalam dokumentari baharu, JLO membandingkan tarian perut dengan hanya menggoncang keldai,” tulis seorang pengguna Twitter, yang kemudian mendakwa bahawa Jennifer menyindir bahawa “jenis tarian dan apa yang ditawarkan oleh Shakira. [to the performance] tidak cukup relevan dari segi budaya untuk dipertontonkan di atas pentas.”

Dalam dokumentari baharu, JLO membandingkan tarian perut dengan hanya menggoncang pantat. Dia berkata tarian jenis ini dan apa yang Shakira tawarkan tidak cukup relevan dari segi budaya untuk dipertontonkan di atas pentas. Ini berlaku selepas dia berkata dia tidak gembira untuk berkongsi pentas dengan Shakira. Pahit, kuat & salah.


Twitter: @ProceedWithShak

Ada juga yang menuduh J.Lo mempunyai pemikiran etnosentrik, yang menggambarkan seseorang yang percaya budaya mereka sendiri lebih tinggi daripada budaya orang lain.

Fokus Pada Imej Sukan / Getty

“Untuk mengatakan bahawa tarian perut, budaya Timur Tengah, tidak mempunyai ‘zat’ adalah sangat etnosentrik dan, mungkin, perkauman,” tulis seseorang.

@ProceedWithShak Untuk mengatakan bahawa tarian perut, budaya Timur Tengah, tidak mempunyai “zat” adalah sangat etnosentrik dan, mungkin, perkauman.


Twitter: @2020shaki

Di antara kritikan itu, ada yang cepat menyedari bahawa Jennifer tidak merujuk secara khusus kepada Shakira, menonjolkan bahawa dia sebenarnya memasukkan dirinya dalam sentimen itu.

“Apabila dia berkata goncang pantatnya dia merujuk kepada dirinya sendiri, dia tidak mengatakan apa-apa yang buruk tentang shakira,” kata seseorang. “Itulah sebabnya dia berkata bahawa bersama-sama mereka mempunyai lebih banyak untuk ditawarkan daripada sekadar satu lagi pertunjukan mangkuk super.”

@ProceedWithShak apabila dia berkata goncang pantatnya dia merujuk kepada dirinya sendiri, dia tidak mengatakan apa-apa yang buruk tentang shakira, itulah sebabnya dia berkata bahawa bersama-sama mereka mempunyai lebih banyak untuk ditawarkan daripada sekadar pertunjukan mangkuk super yang lain, belajar membaca


Twitter: @revivalrarx

Walau bagaimanapun, yang lain mengambil isu dengan garis pemikiran ini, mencadangkan bahawa ia adalah reduktif baginya untuk menyamakan seni tarian perut dengan hanya “keledai goyang”.

Fokus Pada Imej Sukan / Getty

“Untuk membayangkan bahawa tarian perut = goyang keldai, adalah reduktif,” kata seseorang. “Selain daripada kemahiran yang diperlukan, persembahan seni timur tengah di AS, di semua tempat, adalah besar dan mempunyai kandungan.”

@JLO_House @ProceedWithShak Tetapi untuk membayangkan bahawa tarian perut = goyang pantat, adalah reduktif. Selain daripada kemahiran yang diperlukan, persembahan seni timur tengah di AS, di semua tempat, adalah besar dan mempunyai bahan.


Twitter: @adranislv

Walaupun ramai orang datang membela Jennifer, menekankan bahawa, walaupun penyampaian sentimen itu mungkin telah disalahgunakan, konteks dokumentari yang lebih luas adalah penting untuk lebih memahami kekecewaannya dalam adegan itu.

“Adakah anda menonton dokumentari itu??” seseorang tweet. “Dia cuba berjuang untuk memaparkan mesej sangkar yang dipenuhi dengan kanak-kanak kepada pengeluar nfl dan mengatakan mereka lebih daripada sekadar menggoncang keldai dan menari perut di skrin, dia mempunyai mesej tentang hak asasi manusia.”

@ProceedWithShak Adakah anda menonton dokumentari itu?? dia cuba berjuang untuk memaparkan mesej sangkar yang dipenuhi dengan kanak-kanak kepada penerbit nfl dan mengatakan mereka lebih daripada sekadar menggoncang keldai dan menari perut di skrin, dia mempunyai mesej tentang hak asasi manusia


Twitter: @frangiaaa

“Ini sangat di luar konteks,” bersetuju yang lain. “Dia bercakap tentang bagaimana mereka memaksanya untuk membawa pendatang keluar dari rancangan itu…”

@ProceedWithShak Ini sangat di luar konteks, dia bercakap tentang bagaimana mereka memaksanya untuk membawa pendatang keluar dari rancangan itu… jauh lebih penting daripada goyang keldai


Twitter: @prettyburnn

Baiklah, tanpa mengira perdebatan, wanita itu berjaya mempamerkan budaya mereka — mengimbangi kegembiraan dan kerumitan seni mereka, sambil turut menggunakan platform mereka untuk menunjuk ke arah isu dunia sebenar yang mempengaruhi komuniti AS dan orang Latin.

Imej Kevin Winter / Getty

Jennifer tidak bersuara untuk menjelaskan komennya, Shakira juga tidak membalas tindak balas tersebut, tetapi kami akan memberitahu anda jika mereka berbuat demikian.

Jamie Mccarthy / Getty Images untuk Festival Filem TribecaWe want to thank the writer of this short article for this awesome web content

J.Lo Dikritik Kerana Menyindir Bahawa Tarian Perut Shakira Kurang “Zat”


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/