James Patterson: Buku yang dijual, nilai bersih, kolaborasi selebriti

Pengarang berusia tujuh puluh lima tahun James Patterson telah membina kerjaya menulis ratusan novel dan buku kanak-kanak, yang kebanyakannya telah menjadi buku terlaris, sejak awal 20-an.

baru-baru ini, Patterson baru-baru ini mencetuskan kontroversi semasa mempromosikan salah satu buku terbaharunya dengan mengatakan penulis lelaki kulit putih sedang tertakluk kepada “satu lagi bentuk perkauman,” semasa wawancara dengan The Sunday Times di London.

Dia kemudian meminta maaf atas kenyataan yang mengatakan di laman media sosialnya bahawa dia tidak percaya “bahawa perkauman diamalkan terhadap penulis kulit putih.” Menambah, “Sila ketahui bahawa saya sangat menyokong kepelbagaian suara yang didengari — dalam kesusasteraan, di Hollywood, di mana-mana sahaja.”

Walaupun begitu, hasil kerjanya yang stabil telah menjadikannya antara pengarang terkaya di dunia. Perniagaan FOX mendalami nilai bersihnya.

Apa yang perlu diketahui tentang James Patterson:

Nilai bersih

Sehingga kini, kekayaan Patterson menyaingi pengarang blockbuster termasuk JK Rowling.

Pada tahun 2020, Anggaran Forbes bahawa dia menarik $80 juta untuk tahun itu, berkemungkinan menjadikannya pengarang dengan bayaran tertinggi di Amerika, menjual hampir 5 juta buku di AS antara Jun 2019 dan Jun 2020.

Pada 2019, dia mendapat tempat kedua, sejurus selepas JK Rowling, pada Senarai Forbes pengarang dengan bayaran tertinggi di dunia, memperoleh $70 juta.

Pengarang James Patterson bergambar untuk potret di New York. (Taylor Jewell/Invision/Bilik Berita AP / AP)

Menurut Forbes, nilai bersihnya dianggarkan $800 juta pada 2018.

Buku yang dijual

Patterson telah pun menerbitkan 319 buah buku. Kira-kira 109 daripada mereka telah Buku terlaris New York Times, menurut penerbitnya, Hachette Book Group. Beberapa buku beliau juga telah dijadikan filem atau siri seperti “Alex Cross” atau “The Postcard Killings.”

Patterson telah menjual 425 juta salinan di seluruh dunia, namun, bukunya yang paling laris ialah “Along Came a Spider.”

James Patterson

“The Stories of My Life” James Patterson oleh James Patterson (Little, Brown dan Syarikat)

Memoir terbarunya “James Patterson: The Stories of My Life,” telah dikeluarkan awal bulan ini. Buku itu menyelami bagaimana Patterson dibesarkan di sebuah bandar kecil di New York untuk akhirnya “menjadi penulis paling berjaya di dunia.”

Patterson mempunyai beberapa buku yang akan datang yang ditetapkan untuk dikeluarkan sehingga November 2022.

James Patterson

James Patterson, Pengarang (Stephanie Diani )

Kerjasama yang terkenal

“The President Is Missing” yang dikarangnya bersama Bill Clinton dan “Run, Rose, Run” yang dikarangnya bersama Dolly Parton, telah menjadi kerjasamanya yang paling ketara.

James Patterson, Dolly Parton

Dolly Parton membuat persembahan secara konsert di Auditorium Ryman di Nashville, Tenn. (Foto oleh Wade Payne/Invision/AP, Fail / Bilik Berita AP)

Beliau juga telah bekerja dengan pelbagai pengarang termasuk JD Barker, Candice Fox, Maxine Paetro, Andrew Gross, Mark Sullivan, Ashwin Sanghi, Michael Ledwidge, Howard Roughan dan Peter de Jonge.

The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

We would love to say thanks to the author of this short article for this awesome content

James Patterson: Buku yang dijual, nilai bersih, kolaborasi selebriti


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/