James Patterson Minta Maaf Kerana Mengatakan Penulis Putih Menghadapi ‘Bentuk Perkauman’

James Patterson, pengarang prolifik thriller terlaris dan buku-buku lain, memohon maaf pada hari Selasa selepas berkata dalam temu bual bahawa penulis lelaki kulit putih yang lebih tua menghadapi “hanya satu lagi bentuk perkauman” yang menyukarkan mereka untuk mencari kerja.

Komen oleh Encik Patterson, yang secara meluas dianggap sebagai antara penulis paling berjaya secara komersial dalam beberapa dekad yang lalu, mendapat tindak balas serta-merta selepas ia diterbitkan minggu ini dalam The Sunday Times di London.

“Saya memohon maaf kerana mengatakan penulis lelaki kulit putih menghadapi masalah mencari kerja adalah satu bentuk perkauman,” Encik Patterson menulis di Facebook pada hari Selasa. “Saya sama sekali tidak percaya bahawa perkauman diamalkan terhadap penulis kulit putih. Harap maklum bahawa saya sangat menyokong kepelbagaian suara yang didengari — dalam kesusasteraan, di Hollywood, di mana-mana sahaja.”

Encik Patterson, yang berumur 75 tahun dan berkulit putih, telah menjual hampir 450 juta buku sejak 1976, menurut The Sunday Times.

Ruji senarai terlaris, dia telah menulis buku dan biografi kanak-kanak serta karya fiksyen sains dan fantasi. Dia mungkin terkenal dengan siri misteri Kelab Pembunuhan Wanita dan sirinya tentang Alex Cross, seorang detektif dan ahli psikologi kulit hitam. Buku The Cross telah dijadikan filem yang dibintangi oleh Morgan Freeman dan Tyler Perry.

Encik Patterson juga telah menulis dua buku dengan bekas Presiden Bill Clinton dan satu buku, “Run, Rose, Run,” dengan Dolly Parton, diterbitkan pada bulan Mac. Beliau telah dianugerahkan Pingat Kemanusiaan Kebangsaan pada 2019. Petikan Rumah Putih yang mengiringi penghormatan itu memanggilnya “salah seorang pengarang Amerika yang paling berjaya pada zaman kita.”

Dalam wawancaranya dengan The Sunday Times, Encik Patterson bercakap tentang kejayaan buku Cross.

“Saya hanya mahu mencipta watak yang kebetulan adalah Hitam,” katanya. “Saya tidak akan cuba menulis kisah yang serius tentang keluarga Hitam. Ia berbeza dalam cerita detektif kerana plot sangat penting.”

Tetapi komen Encik Patterson tentang penulis kulit putih yang lebih tua yang paling menarik perhatian. Akhbar itu melaporkan bahawa Encik Patterson telah menyatakan kebimbangan bahawa sukar bagi penulis tersebut untuk mencari kerja dalam filem, teater, televisyen dan penerbitan.

Masalahnya adalah “hanya satu lagi bentuk perkauman,” kata Encik Patterson kepada The Sunday Times dari teres rumahnya di Sungai Hudson, di utara New York City. Dia menghabiskan hampir sepanjang tahun di Florida, lapor akhbar itu.

“Apa itu semua?” Encik Patterson berkata. “Boleh tak awak dapat kerja? ya. Adakah ia lebih sukar? ya. Ia lebih sukar untuk penulis lama. Anda tidak bertemu ramai lelaki kulit putih berumur 52 tahun.”

Komen-komen itu dikritik secara bulat oleh penulis dan orang lain yang menyatakan bahawa, walaupun usaha untuk meningkatkan kepelbagaian, dunia penerbitan kekal sangat putih.

Penerbit Encik Patterson, Hachette, mendapati bahawa 34 peratus daripada kontrak dengan penyumbang baharu pergi kepada pengarang dan ilustrator yang berkulit hitam, Orang Asli atau orang kulit berwarna, menurut laporan pada Mac, berbanding 29 peratus pada 2020 dan 22 peratus pada 2019. Dalam syarikat itu, kira-kira 65 peratus daripada tenaga kerja adalah kulit putih , laporan itu berkata, dan kira-kira 78 peratus pekerja dalam peranan “pengurus kanan” adalah berkulit putih.

Didalam Audit Rumah Rawak Penguin daripada penyumbangnya, termasuk pengarang, ilustrator dan pencipta lain, syarikat itu mendapati bahawa 75 peratus adalah kulit putih, 5 peratus adalah Hispanik, 6 peratus adalah Hitam dan kira-kira 7 peratus adalah Asia.

“Pernyataan yang tidak masuk akal dari James Patterson,” Shola Mos-Shogbamimu, pengarang “Inilah Mengapa Saya Menentang: Jangan Tentukan Identiti Hitam Saya,” tulis di Twitter. Dia mencadangkan agar Encik Patterson membaca buku untuk mendidik dirinya tentang perkauman.

“Dia merindui zaman silam ketika lelaki kulit putih mengadakan SEMUA pertunjukan penulisan?” dia menulis.

Jason Pinter, pengasas Polis Books, penerbit bebas, berkata beliau telah menghadiri mesyuarat editorial di mana buku-buku oleh Black, Indigenous dan penulis warna lain telah ditolak kerana “kami sudah mempunyai satu.”

“Saya menghormati semua yang James Patterson telah lakukan untuk indie dan memberi kembali kepada industri, tetapi komennya tentang kaum adalah palsu, menyakitkan hati, dan melampaui batas,” tulis Encik Pinter di Twitter.

Frederick Joseph — pengarang “The Black Friend: On Being a Better White Person” dan “Patriarchy Blues: Reflections on Manhood” — berkata “Patriarchy Blues” telah ditolak oleh 20 penerbit “yang tidak menyangka orang akan membeli buku oleh seorang lelaki kulit hitam yang membincangkan patriarki.”

“James Patterson berpendapat lelaki kulit putih menghadapi perkauman dalam penerbitan,” Encik Joseph menulis di Twitter pada hari Isnin. “Daripada seorang lelaki kulit hitam yang telah menerima lebih 50 penolakan buku (semuanya kini menjadi buku terlaris) kerana editor kulit putih tidak memahaminya atau ‘sudah ada pengarang lelaki kulit hitam’ … diamlah.”

Rebecca Carroll, pengarang memoir “Bertahan dari Pandangan Putih,” turut menolak kenyataan Encik Patterson.

“Bayangkan dilahirkan pada tahun Jackie Robinson adalah pemain MLB Hitam pertama dalam sejarah,” dia tulis di Twitter“dan kemudian membesar menjadi salah seorang pengarang terkaya di Amerika yang bercakap tentang perjuangan untuk lelaki kulit putih adalah ‘satu lagi bentuk perkauman.'”We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

James Patterson Minta Maaf Kerana Mengatakan Penulis Putih Menghadapi ‘Bentuk Perkauman’


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/