Jennifer Lopez ialah ikon. Dalam ‘Separuh masa,’ dia masih mempunyai sesuatu untuk dibuktikan.

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

20 saat yang paling mendedahkan dokumentari Netflix baharu Jennifer Lopez, “Halftime,” tidak berlaku sehingga rakaman tamat. Selepas adegan kejayaan Lopez menyanyi pada perasmian Presiden Bidenskrin dipotong kepada hitam dan kad tajuk muncul.

“Setakat tarikh ini, Jennifer Lopez telah: menjual 80 juta rekod dengan 15 bilion aliran; membintangi hampir 40 filem, dengan kutipan $3 bilion; memperoleh lebih daripada 350 juta pengikut media sosial; dan menjana lebih daripada $5 bilion dalam jualan pengguna sebagai jenama,” dokumentari itu mengingatkan penonton selepas filem selama satu setengah jam mencatat sejarah yang boleh dikatakan sebagai enam bulan paling sibuk dalam kerjaya Lopez, dari permulaannya sebagai bintang “Pemburu” kepada dia persembahan separuh masa Super Bowl yang menggembirakan.

Tetapi semua itu tidak mencukupi. Kerana ia tidak pernah cukup untuk J-Lo, seorang wanita yang entah bagaimana masih beroperasi sebagai ikon dan underdog kira-kira 30 tahun selepas berpindah ke Hollywood. Jadi dokumentari — atau patutkah kita katakan pas belakang pentas dilanjutkan dengan kelulusan artis — tentang bakat multihyphenate tidak boleh berakhir tanpa menjerit statistiknya.

“Sepanjang hidup saya, saya telah berjuang dan berjuang untuk didengari, untuk dilihat, untuk diambil serius,” kata Lopez, seorang penghibur tanpa henti yang menyambut ulang tahunnya yang ke-50 pada 2019 dengan lawatan ke 25 bandar.

Dengan gabungan video di sebalik tabir wanita sejam itu berzip dari satu gig ke yang seterusnya (dan cameo ringkas daripadanya sekali lagi tunang, Ben Affleck), “Halftime” bukan sekadar filem tentang persembahan Super Bowl 2020 yang sepatutnya menutup semua penentang. Dalam detik-detik dokumentari yang paling mencerahkan, sinaran Pertunjukan Anugerah J-Lo dan keringat Latihan Tarian J-Lo memberi laluan untuk membolehkan sekali-sekala mengintip ke dalam J-Lo sebenar, seorang wanita yang telah menewaskan tanda bintang dalam rekodnya sejak awal. .

Anak tengah kepada tiga perempuan, Lopez bukanlah “yang pintar” atau “penyanyi,” jelas anak kelahiran Bronx itu. Dia adalah “penari.” Label itu melekat padanya apabila dia memulakan kerjayanya sebagai penari “Fly Girl” dalam rancangan komedi sketsa “In Living Color.” Tetapi dia mahu masuk ke dalam filem. “Serius, saya seorang pelakon,” katanya kepada ejen, berjuang untuk mendapatkan seseorang mewakilinya.

Maju pantas melalui filem, album dan usaha luar selama berdekad-dekad ke 2019 caper gadis cantik “Hustlers,” yang dibintangi dan dihasilkan Lopez. Hampir serta-merta, pelakon itu mendapat buzz patung emas untuk peranan “kepulangan” beliau sebagai penari telanjang Svengali Ramona.

Dan sementara “Halftime” mengikuti perkembangan Lopez, seperti pencalonan Golden Globe pertamanya sejak peranannya yang cemerlang dalam “Selena” 1997 — “Ia mengambil masa 20 tahun dan 25, 30 filem lagi untuk mendapatkannya,” jenaka Lopez — ia tetap bersamanya untuk kesusahan yang tidak dapat dielakkan juga.

Selepas kehilangan Globe kepada Laura Dern, Lopez, semuanya berpakaian Valentino tersuai, berjalan ke suite hotel yang dipenuhi dengan skuad lamanya dan menawarkan bahu yang tidak peduli yang akan menghancurkan hati sesiapa sahaja.

“Saya benar-benar fikir saya mempunyai peluang. Saya rasa seperti saya mengecewakan semua orang,” katanya kemudian. Detik seperti itu mendedahkan bintang sebenar “Halftime” — orang di luar muka depan tabloid, punchline larut malam dan parodi “South Park”. Tidak semuanya muncul mawar, tidak kira betapa besarnya bintang anda.

Malah persembahan Super Bowl disertakan dengan kaveat. Daripada menjadi tajuk utama sendiri, Lopez diminta untuk berkongsi pentas utama dengan Shakira, menjadikan pertunjukan gergasi itu berasa seperti rangsangan dan pukulan kilas. “Ia adalah satu penghinaan untuk mengatakan anda memerlukan dua orang Latin untuk melakukan kerja yang dilakukan oleh seorang artis secara sejarah,” jelas pengurus lama Lopez Benny Medina. Tetapi selepas beberapa f-bom kekecewaan, J-Lo mengambilnya dengan tenang – seperti segala-galanya – dan menggunakan masa itu untuk membuat kenyataan politik yang bertujuan untuk menangkis jingoisme anti-pendatang yang dicetuskan oleh Presiden Donald Trump ketika itu.

Menonton Lopez di skrin, seolah-olah dia masih melawan label yang dia dapat semasa kecil: bukan penyanyi dan bukan yang pintar. Walaupun “Halftime” tidak dapat menjawab sepenuhnya persoalan siapa sebenarnya Lopez, memandangkan bintang itu sendiri mengakui dia tidak akan mendedahkan semuanya, hanya menganyam banyak helaiannya menjadikan maksudnya jelas: Dia adalah segala-galanya. Dia tidak muat ke dalam satu kotak besar, yang mungkin memudahkan meminimumkan kesannya.

Keengganan untuk terikat itu ditonjolkan dalam adegan antara penyanyi dan pengarah muziknya apabila mereka duduk untuk menghabiskan enam minit masa solo yang diperuntukkan untuk Lopez di pentas Super Bowl.

“Saya hanya perlukan detik J-Lo saya,” kata pengarahnya.

“Yang mana satu?” tanya Lopez. “Ada hip-hop J-Lo, funk J-Lo, Latin J-Lo … dan Mama J-Lo. ‘Tembak saya tetapi saya tidak boleh jatuh’ J-Lo. ‘Awak cuba hapuskan saya tetapi saya tidak akan pergi—ke mana’ J-Lo.”

Sepanjang semua buzz dan pukulan, Lopez terus menyambung. Semasa bersiap untuk Super Bowl, kami melihat pelakon itu membuat penggambaran “Kahwini saya,” penyanyi itu merakam album baharu dan penari merakam video muzik.

“Dia seorang penari yang menjadi pelakon yang menjadi penyanyi yang menjadi ikon global,” kata rakan penerbit Lopez, Elaine Goldsmith-Thomas. “Dia seorang wanita kulit berwarna yang mempunyai keberanian untuk mengejar impiannya.”

We would love to give thanks to the author of this post for this incredible web content

Jennifer Lopez ialah ikon. Dalam ‘Separuh masa,’ dia masih mempunyai sesuatu untuk dibuktikan.


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/