Jennifer Siebel Newsom memberi keterangan terhadap Weinstein: ‘Ini sangat menjijikkan, sangat salah’

Jennifer Siebel Newsom mengambil pendirian pada hari Isnin di perbicaraan serangan seksual Harvey Weinstein dan menuduh mogul Hollywood yang terkorban merogolnya 17 tahun lalu di suite hotel Beverly Hills ketika dia seorang pelakon yang sedang bergelut.

Sebagai keterangan kepada juri di pusat bandar Los Angeles, Siebel Newsom menangis dan kadang-kadang meraung ketika dia berkongsi butiran grafik tentang apa yang dia ingat sebagai serangan ganas yang berlangsung lebih daripada satu jam. Rogol itu “memusnahkan saya secara emosi,” katanya kepada juri.

“Ini adalah neraka,” katanya ketika suaminya, Gavin Newsom, menunggu di dalam bilik di bawah dewan selepas mahkamah enggan membenarkan dia masuk ke dalam bilik mahkamah untuk mendengar keterangan isterinya.

Ketika perbicaraan memasuki minggu keempat, Siebel Newsom menjadi wanita ketujuh yang memberi keterangan bahawa Weinstein menggunakan pengaruhnya untuk mengasingkan mereka di bilik hotel dan menyerang mereka di Los Angeles, Beverly Hills, Puerto Rico atau Toronto. Butiran dakwaan Siebel Newsom tidak didedahkan secara terbuka sebelum keterangannya.

Weinstein, 70, sedang menjalani hukuman penjara 23 tahun kerana a sabitan jenayah seks di New York. Perbicaraan semasa berpunca daripada dakwaan serangan seksual di hotel kawasan Los Angeles antara 2004 dan 2013.

Siebel Newsom berkata bahawa apabila dia bertemu Weinstein di Festival Filem Antarabangsa Toronto beberapa minggu sebelum serangan itu, dia adalah seorang pelakon dan pembuat filem berusia 31 tahun yang melihatnya sebagai “top industri.” Pada masa itu, katanya, dia masih belum bertemu suaminya, Datuk Bandar San Francisco ketika itu.

Diminta oleh pendakwa raya untuk mengenal pasti Weinstein di dalam bilik mahkamah, Siebel Newsom menutup mukanya dengan tangannya, menghidu dan mengesat air mata sebelum menunjuk kepadanya di meja pembelaan.

“Dia merenung saya,” katanya.

Harvey Weinstein hadir di mahkamah di Pusat Keadilan Jenayah Clara Shortridge Foltz di Los Angeles pada 4 Okt.

(Etienne Laurent / Associated Press)

Pada festival filem itu, dia memberi keterangan, dia bercakap dengan rakan-rakan di sebuah bar apabila dia perasan bahawa “semua orang mengundurkan diri” semasa Weinstein berjalan ke arahnya dan memperkenalkan dirinya.

“Saya rasa seperti Laut Merah sedang berpisah,” katanya. “Saya tidak tahu sama ada itu rasa hormat atau ketakutan.”

Dia berkata dia mendapati Weinstein menawan dan menakutkan, tetapi dia tersanjung kerana dia kelihatan ingin tahu tentang kerjayanya yang sedang berkembang.

Dalam perjalanan ke Los Angeles beberapa minggu kemudian, dia berkata, Weinstein singgah ke rumahnya di West Hollywood untuk menyampaikan hadiah, sebuah buku tentang pengasas bersama MGM Louis B. Mayer, dan menjemputnya untuk bertemu dengannya pada hari berikutnya di Hotel Peninsula di Beverly Hills untuk membincangkan aspirasinya.

Dia menjangkakan untuk bertemu dengannya di bar hotel, katanya, jadi dia keliru dan teragak-agak apabila pembantu Weinstein memanggilnya ke suite mewahnya. Semasa dia menunggunya di atas sofa, dia melihat sebotol champagne di dalam baldi. Itu membuatkan dia lebih gugup – “Rasanya sedikit seperti tarikh,” dia memberi keterangan – tetapi dia memutuskan untuk kekal.

“Anda tidak mengatakan tidak kepada Harvey Weinstein,” katanya. Ditanya oleh pendakwa mengapa tidak, dia menjawab: “Kerana dia boleh membuat atau merosakkan kerjaya anda.”

Sebaik sahaja Weinstein mengakhiri pertemuannya dan menyertainya di sofa, Siebel Newsom berkata, dia menjangka untuk bercakap dengannya mengenai projek filem yang dia harap dapat diteruskan di India atau Afrika, tetapi dia kelihatan tidak berminat. Dia memberitahunya bahawa dia mahu menjadi “lebih selesa” dan melangkah pergi, kemudian memanggil dari seberang lorong yang gelap, “Bolehkah anda membantu saya?”

Siebel Newsom berkata dia mendapati Weinstein membongkok dalam jubah mandi di dalam bilik mandi yang terang benderang. Dia sedang melancap, dia memberi keterangan, dan meraihnya dan cuba mendapatkan tangannya pada zakarnya.

“Saya hanya ingat secara fizikal cuba berundur,” katanya, sambil mengingati bahawa dia berulang kali memberitahunya, “Tolong jangan.”

Dia berkata dia datang ke arahnya dan meraba-raba payudaranya, tetapi dia terus berundur dengan “kucing dan tikus” yang panjang di pintu bilik mandi. “Saya hanya cuba melarikan diri,” katanya.

Dia menyifatkan dirinya sebagai “gemuruh” dan “panik,” mengatakan dia menangis dan menggeletar ketika dia membawanya ke atas sofa dan menguji taktik berbeza untuk memaksanya melakukan hubungan seks. Dia menyebut beberapa pelakon, dia memberi keterangan, dan “cuba memberitahu saya bahawa ini adalah industri.”

Dia berkata dia akhirnya berkongsi trauma kehilangan kakaknya ketika dia seorang gadis untuk cuba membuat dia melihatnya sebagai “manusia, bukan objek.”

Selepas 45 minit, dia memaksanya masuk ke dalam bilik tidur, dia memberi keterangan, dan terus meraba-raba payudaranya melalui pakaiannya semasa dia melancap, menggunakan dia “seperti anak patung letupan ini” sambil dia terus menangis, menggigil dan melawan.

Siebel Newsom menangis dengan kuat semasa dia menjawab soalan pendakwa raya tentang apa yang berlaku di dalam bilik tidur. Dia memakai gaun pembalut, kegemarannya untuk uji bakat, dia menceritakan, dan Weinstein mencapainya. “Dia memasukkan jarinya ke dalam faraj saya,” dia memberi keterangan. “Saya mengigil. Saya menangis. Dia tahu ini bukan persetujuan sama sekali.”

Weinstein, katanya, memasukkan sebahagian daripada zakarnya ke dalam dirinya dan melakukan seks oral ke atasnya, dan dia terus berfikir dia boleh dijangkiti penyakit.

“Saya takut dia meletakkan mayatnya ke dalam badan saya dan mencederakan saya,” dia memberi keterangan. Dia berkata dia akhirnya memutuskan dia perlu membuat “bunyi yang menggembirakan” dan melancapnya.

“Saya hanya melakukannya untuk menghentikannya,” kata Siebel Newsom. “Saya hanya mahu mendapatkan f— dari sana. Maafkan bahasa saya. Maaf, saya baru nak keluar.”

Weinstein kemudian mencadangkan bahawa mereka mungkin teman wanita dan teman lelaki, katanya, dan “Saya hanya fikir saya akan muntah.”

“Dia hanya berkata, ‘Bagaimana rasanya memperkenalkan saya’ kepada ayah saya?” dia memberitahu juri. “Dan saya hanya berfikir, ‘Ya Tuhanku, ini sangat menjijikkan, sangat salah.'”

Siebel Newsom pada mulanya kelihatan bersemangat untuk memberi keterangan pagi Isnin, tetapi juga kelihatan gementar. Pada satu ketika, dia berhenti seketika dan memberitahu mahkamah, “Maaf, saya hanya perlu menarik nafas panjang.”

Wanita dalam kes itu memberi keterangan tanpa nama. The Times tidak menamakan mangsa serangan seksual melainkan mereka telah bercakap secara terbuka atau diminta untuk dikenal pasti. Siebel Newsom menuduh Weinstein melakukan penderaan dalam esei Huffington Post 2017 yang berlangsung hanya beberapa hari selepas media utama mula menerbitkan maklumat tentang tuduhan rogol terhadap pengasas bersama Miramax. Penglibatannya dalam perbicaraan Los Angeles tidak diketahui secara meluas sehingga The Times melaporkannya bulan lepas.

Siebel Newsom pertama kali melaporkan rogol 2005 kepada polis pada 2020, hampir tiga tahun selepas dakwaan wanita lain terhadap Weinstein mencetuskan pergerakan #MeToo. Dia mengakui menghantar e-mel profesional mesra kepadanya pada tahun-tahun selepas kejadian itu.

“Saya mempunyai kerjaya,” katanya. “Saya cuba memasukkan apa yang berlaku ke dalam kotak.”

Siebel Newsom juga berkata dia pernah mempunyai salah satu kempen Newsom meminta derma $500 daripada Weinstein, yang dipulangkan suaminya.

Weinstein didakwa dengan 11 pertuduhan rogol dan seks seksual berpunca daripada tuduhan yang dibuat oleh Siebel Newsom, yang dikenal pasti di mahkamah sebagai Jane Doe 4, dan empat yang lain. Semua kecuali seorang wanita telah memberi keterangan.

Pendakwa raya tidak menyebut Jane Doe 5 sepanjang pembentangan bukti mereka. Pasukan pembela Weinstein telah meminta Hakim Mahkamah Tinggi LA County Lisa Lench untuk menolak empat pertuduhan yang berkaitan dengan tuduhannya jika dia tidak akan memberi keterangan. Lench telah menolak untuk berbuat demikian, dan Timbalan Daerah Los Angeles County. Atty. Paul Thompson tidak mengulas mengenai status wanita itu dalam kes itu.

Dua sumber yang mempunyai pengetahuan langsung tentang situasi itu berkata pihak pendakwaan mempunyai “isu ketersediaan saksi” dengan Jane Doe 5, kerana dia tinggal di luar negara dan tidak boleh dibawa ke mahkamah melalui sepina. Sumber bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk bercakap terus terang mengenai situasi itu.

Jika disabitkan kesalahan di Los Angeles, Weinstein akan menghadapi hukuman penjara seumur hidup secara de facto.

Weinstein telah menafikan salah laku. Peguamnya, Mark Werksman dan Alan Jackson, secara agresif menyoal penuduhnya semasa pemeriksaan balas. Werksman berkata serangan yang diterangkan oleh Jane Does 1 dan 2 tidak pernah berlaku dan mendakwa beberapa penuduh lain, termasuk Siebel Newsom, terlibat dalam “seks transaksional” dengan Weinstein untuk memajukan kerjaya Hollywood mereka.

“Para penuduh dalam kes ini, wanita yang dengan rela bermain mengikut peraturan yang digunakan ketika itu, mereka akan masuk ke bilik mahkamah ini sekarang, dengan peguam mereka di belakang, dan mendakwa mereka telah dirogol dan diserang secara seksual,” kata Werksman semasa pembukaannya. kenyataan. “Mereka perlu berbohong kepada diri mereka sendiri … untuk membuat apa yang mereka lakukan secara persetujuan ketika itu seolah-olah ia dipaksa ke atas mereka.”

Dalam salah satu detik perbicaraan yang paling menakjubkan, Werksman juga berkata Siebel Newsom terlibat dalam sejarah revisionis dengan meletakkan dirinya sebagai mangsa. Jika tidak, katanya, dia akan “hanya seorang bimbo lain yang tidur dengan Harvey Weinstein untuk maju di Hollywood.”

We would love to thank the author of this post for this outstanding content

Jennifer Siebel Newsom memberi keterangan terhadap Weinstein: ‘Ini sangat menjijikkan, sangat salah’


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/