Jerry Lee Lewis, bintang rock’n’roll AS yang terkenal, meninggal dunia pada usia 87 tahun

Jerry Lee Lewisperintis rock’n’roll yang menjadi salah seorang tokoh paling terkenal dalam muzik popular, telah meninggal dunia pada usia 87 tahun, kata publisitinya.

Dia meninggal dunia akibat sebab semula jadi di rumahnya di DeSoto County, Mississippi. “Judith, isteri ketujuhnya, berada di sisinya ketika dia meninggal dunia di rumahnya di Desoto County, Mississippi, selatan Memphis,” kata satu kenyataan. “Dia memberitahunya, pada hari-hari terakhirnya, bahawa dia menyambut akhirat, dan bahawa dia tidak takut.”

Persembahan bertenaga Lewis pada lagu termasuk Great Balls of Fire membantu memasang rock’n’roll sebagai muzik pop Amerika yang dominan pada tahun 1950-an. Dia dilahirkan di Louisiana pada tahun 1935, anak kepada keluarga petani miskin yang menggadaikan rumah mereka untuk membeli Lewis piano pertamanya. Semasa mempelajari instrumen dan belajar di sekolah evangelis, dia telah ditendang kerana membuat persembahan versi boogie-woogie My God is Real yang dianggap tidak sopan.

Dia tidak kembali ke pendidikan, dan mula bermain secara langsung – persembahan pertamanya pada usia 14 tahun adalah pada pembukaan sebuah pengedar kereta. Dia mengembangkan gaya teater, riuh rendah yang berbunyi dengan tenaga adegan rock’n’roll yang baru lahir, dan mula bermain di Sun Studios di Memphis, pertama sebagai pemuzik studio dan kemudian sebagai artis solo. Beberapa rakaman terawalnya dibuat pada tahun 1956 dengan Elvis Presley, Johnny Cash dan Carl Perkins, kumpulan yang kemudiannya digelar Million Dollar Quartet. Ia adalah sesi dadakan: Cash dan Presley secara berasingan melawat studio tempat Lewis menyokong Perkins bermain piano.

Kejayaan Lewis datang pada tahun berikutnya, dengan Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, sebuah single rock’n’roll dipacu piano barnstorming. Apabila dia mempersembahkannya di televisyen di The Steve Allen Show, dia membawa gaya permainannya yang unik kepada perhatian negara: sangat bertenaga, dia akan menendang bangku pianonya dan bermain berdiri, dengan lagu-lagu yang ditonjolkan dengan larian not.

Dia mengikuti lagu Top 3 itu dengan kejayaan terbesarnya, Great Balls of Fire, yang mencapai No 2 di carta AS dan menjadi salah satu lagu definitif era rock’n’roll.

Semasa jelajah UK 1958 di puncak kemasyhurannya, dia terlibat dalam skandal selepas didedahkan dia telah berkahwin dengan sepupunya yang berusia 13 tahun, Myra Brown – ia akan menjadi yang ketiga daripada tujuh perkahwinannya. Terdapat kemarahan dalam akhbar British dan baki lawatannya dibatalkan. Stesen radio AS dan penganjur konsert juga menyenaraihitamkannya, dan popularitinya semakin pudar. Dia tidak pernah lagi mendapat hit US Top 20.

Jerry Lee Lewis dan Myra Brown pada Mei 1958. Gambar: Hulton Archive/Getty Images

Reputasi manusia liar Lewis mengukuhkan nama samarannya, The Killer, yang diperoleh daripada tabiatnya menggambarkan kenalan dengan slanga Louisiana iaitu “pembunuh”. Selepas perkahwinan selama 13 tahun dengan Brown, perkahwinan keempat dan kelimanya lebih terkenal. Jaren Pate dan Shawn Stephens kedua-duanya meninggal dunia dalam keadaan yang mencurigakan – yang pertama akibat lemas, manakala terdapat khabar angin penderaan rumah tangga yang mengelilingi yang kedua.

Di sebalik kontroversi, dia berjaya beralih kepada muzik country selepas adegan rock’n’roll berkurangan dan menjaringkan siri hits di carta negara AS, termasuk versi Chantilly Lace standardnya.

Pada tahun 1984, selepas bertahun-tahun menggunakan ubat preskripsi, dia terselamat daripada pembedahan untuk membuang satu pertiga daripada perutnya selepas beberapa siri ulser berlubang, dan pada tahun 1986, dia adalah salah seorang daripada 10 penghibur pertama yang dimasukkan ke dalam Dewan Rock’n’Roll Kemasyhuran, bersama Presley, Chuck Berry dan lain lain.

Satu lagi detik “Pembunuh” yang terkenal melibatkan Berry. Apabila pasangan itu sedang dalam jelajah, Lewis membantah Berry mengejarnya, dan membakar pianonya selepas persembahannya dengan kata-kata: “Ikut itu, budak.” Sementara itu, Lewis telah ditangkap pada tahun 1976 selepas dia didapati mabuk di rumah Presley’s Graceland di Memphis dengan pistol yang dimuatkan di papan pemuka keretanya.

Dua daripada enam anak Lewis, meninggal dunia muda: Steve Allen Lewis lemas di kolam renang berusia tiga tahun, manakala Jerry Lee Lewis Jr – yang bermain dram untuk bapanya – meninggal dunia dalam kemalangan kereta pada usia 19 tahun. Empat yang lain – Ronnie Guy, Phoebe Allen, Lori Lee dan Jerry Lee III – terselamat daripadanya, begitu juga dengan isterinya Judith.

Lewis merakamkan 40 album studio, yang terbaru ialah Rock & Roll Time pada 2014. Album terdahulunya, Mean Old Man, mencapai 30 Teratas AS pada pengeluarannya pada 2010 dan menampilkan duet dengan bintang termasuk Mick Jagger, Sheryl Crow, Willie Nelson dan Eric Clapton.

Penghormatan telah tiba di media sosial, termasuk dari Elton John yang tweeted: “Tanpa Jerry Lee Lewis, saya tidak akan menjadi seperti saya hari ini. Dia hebat dan menarik, dan dia menghancurkan piano itu. Penyanyi yang cemerlang juga. Terima kasih atas inspirasi hebat anda dan semua kenangan rock ‘n’ roll.”

Ringo Starr juga telah tweeted: “Tuhan memberkati Jerry lee Lewis keamanan dan kasih sayang kepada semua keluarganya”. Gene Simmons dipanggil dia “salah seorang perintis rock ‘n’ roll” dan “pemberontak hingga akhir”.We would love to thank the writer of this short article for this amazing web content

Jerry Lee Lewis, bintang rock’n’roll AS yang terkenal, meninggal dunia pada usia 87 tahun


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/