Joki cakera lagenda Philadelphia Jerry Blavat meninggal dunia pada usia 82 tahun

PHILADELPHIA — Jerry Blavat, pemain cakera lagenda yang dikenali sebagai “The Geator with the Heater” dan “The Boss with the Hot Sauce” telah meninggal dunia, Action News telah mengetahui. Dia berumur 82 tahun.

Dia meninggal dunia pada 3:45 pagi Jumaat di hospis di Hospital Jefferson-Methodist akibat kesan myasthenia gravis dan isu kesihatan yang berkaitan.

Dia meninggalkan empat anak perempuan, cucu, cicit dan pasangan lamanya Keely Stahl.

Blavat baru-baru ini mengalami masalah perubatan yang berkaitan dengan kecederaan bahu dan terpaksa membatalkan pertunjukan yang akan datang di Kampus Kebudayaan Kimmel kerana kesihatannya, menurut laman webnya.

Dilahirkan di Philadelphia Selatan kepada bapa Yahudi dan ibu Itali, muzik mengalir melalui nadinya sejak kecil. “The Geator” dikenali secara meluas sebagai salah seorang DJ rock-and-roll awal yang merevolusikan profesion dan membangunkan format “oldies”.

Joki cakera lagenda Philadelphia Jerry Blavat meninggal dunia pada usia

Blavat muncul dalam beberapa rancangan televisyen dan filem termasuk “The Monkees,” “Desperated Seeking Susan,” “Baby, It’s You” dan “Cookie.”

Pada tahun 1953, beliau memulakan kerjaya di Bandstand asal pada usia 13 tahun. Penerbit rancangan Channel 6 di Philly mendapati penari popular mereka berada di bawah had umur, tetapi biarkan dia kekal untuk membantu memilih rekod.

Bertahun-tahun kemudian, dia menjadi hos “The Discophonic Scene,” sebuah pertunjukan tarian yang menampilkan beberapa bintang terbesar era itu.

1674220698 82 Joki cakera lagenda Philadelphia Jerry Blavat meninggal dunia pada usia

Keghairahan, bakat dan bakat semula jadi Blavat untuk mengetahui perkara yang akan berlaku dengan remaja membawa kepada rancangan radio bersindiket, kemudian rancangan TV pada tahun 1960-an.

Selama beberapa dekad, dia menghiburkan orang ramai dengan pertunjukan di seluruh wilayah Philadelphia dan menghabiskan musim panasnya di pantai tempat dia memiliki kelab tarian popular “Memories in Margate.”

Ia adalah kerjaya yang membawa kepada banyak persahabatan dengan penghibur besar seperti Sammy Davis Jr., Don Rickles dan juga Frank Sinatra.

“Semua orang pernah ke sana. Ibu saya memasak untuk (Frank) Sinatra di sana. Dia juga memasak untuk Sammy Davis, Jr. di sana. Chuck Berry muncul di sana,” kata Blavat mengenai “Memories” semasa wawancara 2022 dengan Peringkat New Jersey.

Dengan nama samarannya yang terkenal “The Geator with the Heater” dan “The Boss with the Hot Sauce,” dia menganjurkan tarian yang tidak terkira banyaknya dan membantu memecahkan banyak aksi, termasuk Four Seasons dan Isley Brothers, juga meningkatkan artis Philadelphia seperti Bobby Rydell.

1674220698 411 Joki cakera lagenda Philadelphia Jerry Blavat meninggal dunia pada usia

Dia kerap muncul dalam Perarakan Itali Amerika di Philadelphia dan menjadi tetamu selama bertahun-tahun dalam Perarakan Hari Kesyukuran 6abc.

Pada tahun 1993, Blavat telah dilantik ke dalam Dewan Kemasyhuran Perikatan Muzik Philadelphia. Anda boleh menemui namanya di Walk of Fame di sepanjang Avenue of the Arts di Center City.

Sejak 1998, beliau muncul dalam pameran tetap di Dewan Kemasyhuran Rock and Roll; beliau telah dilantik ke dalam Broadcast Pioneers of Philadelphia’s Hall of Fame pada tahun 2002.

Apabila ditanya tentang kerjayanya sebagai joki cakera dan meningkat kepada kemasyhuran, Blavat memberitahu New Jersey Stage, “Jadi hidup saya adalah tentang orang yang hebat. Dan jika ia berakhir esok, saya tidak akan menyesal kerana saya membuat orang gembira, dan dengan membuat orang gembira, ia memenuhi hidup saya.”

Blavat tidak pernah mahu berhenti berkongsi cintanya terhadap muzik dan Philadelphia.

Walau apa pun, rentak itu akan sentiasa berdenyut di seluruh urat bandar ini dengan kemeriahan dan semangat yang hanya boleh disebarkan oleh “Boss with the Hot Sauce”.

1674220698 926 Joki cakera lagenda Philadelphia Jerry Blavat meninggal dunia pada usia

—-

Cerita ini telah dikemas kini untuk menunjukkan bahawa Jerry Blavat adalah sebahagian daripada pameran tetap di Rock and Roll Hall Fame, tetapi bukan penerima jawatan.

Hak Cipta © 2023 WPVI-TV. Hak cipta terpelihara.

We want to say thanks to the author of this post for this awesome material

Joki cakera lagenda Philadelphia Jerry Blavat meninggal dunia pada usia 82 tahun


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/