Jubli Platinum Ratu Elizabeth II: Panduan anda untuk perayaan

Tiada raja lain dalam sejarah British telah mencapai perkhidmatan selama 70 tahun.

Permaisuri, ketika itu berumur 25 tahun, menaiki takhta pada 6 Februari 1952 selepas kematian bapanya, Raja George VI.

Dia menjadi raja British paling lama memerintah pada 2015, mengatasi masa yang dihabiskan di atas takhta oleh nenek moyangnya, Queen Victoria, yang memerintah selama 63 tahun, tujuh bulan.

Sebagai mengiktiraf peristiwa penting itu, Istana Buckingham menarik diri. Inilah yang anda perlu tahu.

Apa yang sedang berlaku?

Untuk meraikan ulang tahun yang tidak pernah berlaku sebelum ini, beberapa acara telah berlaku di sekitar UK tahun ini. Semuanya berakhir dengan a hujung minggu cuti bank negara empat hari dari Khamis, 2 Jun hingga Ahad, 5 Jun, yang dikenali sebagai Hujung Minggu Jubli Platinum. Di UK, perayaan diraja biasanya diadakan pada musim panas untuk membolehkan cuaca lebih baik.

Hujung minggu akan menampilkan pelbagai acara awam dan aktiviti kemasyarakatan, serta “detik renungan nasional” mengenai tujuh dekad Ratu sebagai berdaulat, menurut istana.

Perayaan yang akan datang adalah jubli pertama Ratu tanpa suaminya, Putera Philip, yang meninggal dunia pada 2021.

Beberapa jubli telah menandakan pemerintahan Ratu sejak naik takhta pada tahun 1952: Jubli Perak, menandakan 25 tahun pada tahun 1977; sambutan Jubli Emas selama 50 tahun pada tahun 2002; dan peringatan Jubli Intan sedekad yang lalu untuk ulang tahunnya yang ke-60.

Raja memilih untuk menandakan ulang tahun yang lain, seperti Jubli Ruby (40 tahun pada 1992) dan Jubli Nilam (65 tahun pada 2017), dengan kurang sambutan dan tanpa acara awam.

Estet persendirian Ratu — termasuk Rumah Sandringham dan Istana Balmoral — turut menyertai acara bertemakan jubli.

Apakah acara yang dirancang?

Khamis, 2 Jun

Perayaan bermula dari 10 pagi BST (5 pagi ET) dengan perarakan hari jadi Ratu, dikenali sebagai Memakai Warna. Majlis tahunan itu akan kembali ke pusat London selepas berehat selama dua tahun akibat wabak coronavirus.

Dalam paparan ratu tentera yang mengagumkan, lebih daripada 1,200 pegawai daripada tentera peribadi Ratu, Bahagian Isi Rumah, akan disertai oleh beberapa ratus pemuzik Tentera dan 240 kuda. “Warna” — atau bendera rejimen — akan dikawal oleh Batalion Pertama, Pengawal Ireland. Perarakan akan bermula di Istana Buckingham dan bergerak menuruni The Mall ke Horse Guard’s Parade, disertai oleh ahli keluarga diraja yang menunggang kuda dan menaiki gerabak.

Sekembalinya dari padang kawad, Permaisuri dan ahli kerabat diraja akan membuat penampilan beranda biasa. Acara akan ditutup dengan fly-path di atas istana.

Kemudian, 1,500 suar akan dinyalakan di seluruh UK, Kepulauan Channel, Isle of Man dan di Wilayah Luar Negara UK. Suar utama akan dinyalakan dalam upacara khas di Istana Buckingham. Pencahayaan suar adalah tradisi diraja yang telah lama digunakan untuk menandakan jubli, perkahwinan dan pertabalan. Beacon juga akan dinyalakan di ibu kota negara Komanwel.

Jumaat, 3 Jun

Majlis kesyukuran memberi penghormatan kepada pemerintahan Ratu yang lama akan diadakan di Katedral St Paul dengan dihadiri ahli keluarga.

Sabtu, 4 Jun

Beberapa ahli keluarga diraja dijangka menuju ke padang lumba Epsom Downs pada sebelah petang untuk edisi ke-243 perlumbaan kuda terkenalnya, Derby. Permaisuri, seorang penternak kuda yang berminat, telah menjadi penonton tetap pada acara itu dan bahkan telah menyampaikan trofi terkenal itu pada tahun-tahun yang lalu.

Pada sebelah malam, konsert “Platinum Party At The Palace” selama dua setengah jam akan menyaksikan barisan bertatah bintang naik ke tiga pentas yang dibina di hadapan Istana Buckingham dan Memorial Queen Victoria yang terkenal. Queen + Adam Lambert, Alicia Keys dan Diana Ross adalah antara artis yang bersedia untuk membuat persembahan hits terbesar mereka di rancangan itu, yang akan disiarkan secara langsung oleh BBC. Kira-kira 22,000 orang akan dapat menonton konsert itu sendiri, termasuk 10,000 yang memenangi tiket melalui undian awam; 5,000 tiket telah dikhaskan untuk pekerja utama.

Ahad, 5 Jun

Untuk menutup sambutan, pada hari Ahad, orang ramai digalakkan untuk menganjurkan parti jalanan sebagai sebahagian daripada inisiatif “Makan Tengah Hari Jubli Besar”. Perhimpunan komuniti akan diadakan di seluruh Britain, termasuk acara utama di London dan di Projek Eden Cornwall — tempat idea untuk makan tengah hari itu berasal. “Makan Tengah Hari Jubli Besar” juga telah dirancang di seluruh dunia, dari Kanada ke Brazil ke Afrika Selatan dan Jepun.

Akhir hujung minggu ialah Pertandingan Jubli Platinum, di mana penghibur artistik, penari, pemuzik, anggota tentera, pekerja utama dan sukarelawan akan bersatu untuk menghidupkan detik ikonik dari pemerintahan Ratu dalam festival kreativiti. Bermula jam 2:30 petang (9:30 pagi ET), pertandingan itu akan melibatkan bahagian “Sungai Harapan” yang akan terdiri daripada 200 bendera sutera yang berarak di The Mall seperti sungai. Kanak-kanak sekolah telah dijemput untuk mencipta gambaran tentang harapan dan aspirasi mereka untuk planet ini dalam tempoh 70 tahun akan datang, pilihan yang akan ditunjukkan pada bendera sutera.

Bilakah kita akan melihat Ratu?

Ia masih tidak jelas bila kita akan melihat Ratu pada hujung minggu.

Raja berusia 96 tahun telah bergelut dengan isu mobiliti baru-baru ini dan telah dipaksa untuk menarik diri daripada beberapa penampilan awam, termasuk Pembukaan Parlimen Negeri dalam bulan May.

Dia akan terus bermain selamat untuk jubli dan belum mengesahkan sama ada dia akan hadir pada pelbagai perayaan.

Sumber diraja baru-baru ini memberitahu CNN bahawa Baginda “menunggu” kemeriahan itu dan merancang untuk mengambil bahagian dalam perayaan itu, tetapi “kehadiran baginda tidak akan disahkan sehingga lebih dekat waktu atau pada hari itu sendiri.”

Diraja mana lagi yang menyertai perayaan itu?

Kebanyakan kerabat diraja dijangka menghadiri beberapa acara hujung minggu jubli di tengah London. Beberapa juga akan ditempatkan ke semua empat negara UK semasa ekstravaganza empat hari, dengan Ratu menghantar Cambridges ke Wales, Earl dan Countess of Wessex ke Ireland Utara dan Puteri Anne ke Scotland.

Dan selepas banyak spekulasi, ia juga telah disahkan bahawa Duke dan Duchess of Sussex, dan anak-anak mereka, akan terbang kembali ke UK untuk perayaan itu.

Keluarga diraja Britain melambai kepada orang ramai dari Istana Buckingham semasa peringatan Jubli Berlian pada tahun 2012.

Permaisuri telah memutuskan bahawa hanya kerabat diraja yang menjalankan tugas rasmi akan membuat penampilan di balkoni Istana Buckingham yang terkenal semasa perarakan Trooping the Color pada hari Khamis. Jadi kami menjangkakan untuk melihat Ratu bersama tiga anaknya — Charles, Edward dan Anne — serta Putera William dan Kate dan anak-anak mereka, dan beberapa kerabat raja yang lain.

Ini tidak bermakna Harry, Meghan atau Andrew tidak akan terlibat sama sekali dalam perayaan itu. Keluarga yang lebih luas secara tradisinya dijemput ke perkhidmatan gereja, seperti yang ditetapkan Katedral St. Paul pada hari Jumaat.
Daftar ke Berita Diraja CNNpenghantaran mingguan membawa anda laluan dalaman mengenai keluarga diraja, perkara yang mereka lakukan di khalayak ramai dan perkara yang berlaku di sebalik tembok istana.

Hannah Ryan dari CNN menyumbang kepada laporan ini.

We would like to give thanks to the author of this post for this outstanding content

Jubli Platinum Ratu Elizabeth II: Panduan anda untuk perayaan


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/