Julian Sands, 65, dinamakan sebagai pejalan kaki yang hilang di Pergunungan San Gabriel

Pelakon British dan bintang ‘A Room with a View’ Julian Sands telah dinamakan sebagai salah seorang daripada dua pejalan kaki yang hilang di banjaran gunung California yang ‘amat berbahaya’.

Sands, 65, kali terakhir dilihat di kawasan Mount Baldy di Pergunungan San Gabrial California pada petang Jumaat dan keluarganya telah mendengar daripadanya sejak itu.

Jabatan Syerif Daerah San Bernardino telah memberi amaran bahawa ‘cuaca teruk di atas gunung adalah sukar’ dan sumber udara adalah terhad, manakala pasukan mencari dan menyelamatnya telah dipanggil untuk 14 insiden dalam tempoh empat minggu terakhir sahaja.

Pencarian berasingan juga sedang dijalankan untuk seorang lagi pejalan kaki, penduduk California Bob Gregory, di kawasan Tasik Crystal di banjaran gunung.

Julian Sands 65 dinamakan sebagai pejalan kaki yang hilang di

Pelakon British dan bintang ‘A Room with a View’ Julian Sands, 65, telah dinamakan sebagai salah seorang daripada dua pejalan kaki yang hilang di Pergunungan San Gabriel, California. Dia bergambar di sini pada tahun 2020

Dalam kiriman ke Instagram, Jabatan Syerif Daerah San Bernardino berkata cuaca musim sejuk di Mt Baldy boleh menyebabkan 'keadaan berbahaya' dan telah menggesa pejalan kaki untuk berfikir dua kali sebelum melintasi kawasan itu

Dalam kiriman ke Instagram, Jabatan Syerif Daerah San Bernardino berkata cuaca musim sejuk di Mt Baldy boleh menyebabkan ‘keadaan berbahaya’ dan telah menggesa pejalan kaki untuk berfikir dua kali sebelum melintasi kawasan itu

Jabatan Sherrif menggesa pejalan kaki untuk berfikir dua kali sebelum berjalan di denai di tengah-tengah keadaan ‘amat berbahaya’.

Ia berlaku apabila dua orang telah meninggal dunia dalam beberapa hari kebelakangan ini semasa cuba mendaki kawasan pergunungan yang sama – salah satu denai paling popular di Los Angeles.

Crystal Paula Gonzalez, ibu kepada empat anak yang disifatkan sebagai ‘ratu kembara menari’, difahamkan telah tergelincir dan terjunam 700 kaki ke dalam Baldy Bowl.

Sebuah helikopter segera dihantar, dan tidak lama kemudian menemui Gonzalez ‘turun di lereng bukit yang curam dan berais, dikelilingi oleh ramai pejalan kaki yang membantu dalam apa jua cara yang mereka boleh,’ menurut laporan insiden.

Pada 28 Disember, Jarret Choi, 43, dari LA, sedang mendaki denai Ice House Canyon apabila dia terjatuh berhampiran garisan rabung Ice House Saddle.

Dia ditemui dua hari kemudian, selepas pencarian dihalang oleh keadaan cuaca yang melampau.

Dan pada 17 Disember, empat orang terpaksa diselamatkan dengan helikopter dari gunung selepas keadaan berais menyebabkan ia mustahil untuk bergerak.

Sementara itu, amaran jabatan sherrif berkata: ‘Sejak empat minggu lalu, Pasukan Mencari dan Menyelamat (SAR) Syerif Daerah San Bernardino telah bertindak balas terhadap 14 misi menyelamat di Mt Baldy dan di kawasan sekitarnya.

‘Misi menyelamat ini adalah untuk pejalan kaki yang hilang, terkandas dan/atau cedera. Malangnya, sepanjang 4 minggu lalu, dua pendaki tidak terselamat selepas terjatuh dan mencederakan diri sendiri.

‘Sila ketahui keadaan semasa di Mt Baldy adalah buruk dan amat berbahaya. Disebabkan angin kencang, salji telah bertukar menjadi ais yang menjadikan aktiviti mendaki amat berbahaya.

‘Usaha Mencari dan Menyelamat Sheriff sering terhalang oleh cuaca buruk bersama-sama dengan keadaan runtuhan salji yang berbahaya.

‘Ribut baru-baru ini yang membawa keadaan salji dan ais tidak sesuai untuk pejalan kaki, malah mereka yang merasakan mereka mempunyai tahap pengalaman yang tinggi.

Sands terkenal dengan peranannya dalam beberapa filem, termasuk ‘A Room with a View’ pada 1985, ‘Warlock’ dan ‘Leaving Las Vegas.’

Tidak jelas mengapa Sands berada di kawasan itu dan jika dia mendaki sendirian atau bersama orang lain.

Sands terkenal dengan peranannya dalam beberapa filem, termasuk ciri 1985 'A Room with a View,' 'Warlock,' dan 'Leaving Las Vegas'

Sands terkenal dengan peranannya dalam beberapa filem, termasuk ciri 1985 ‘A Room with a View,’ ‘Warlock,’ dan ‘Leaving Las Vegas’

Keadaan berbahaya Pergunungan San Bernardino bermakna usaha mencari dan menyelamat telah 'terhalang oleh cuaca buruk' bersama-sama dengan kemungkinan 'keadaan runtuhan salji yang berbahaya'

Keadaan berbahaya Pergunungan San Bernardino bermakna usaha mencari dan menyelamat telah ‘terhalang oleh cuaca buruk’ bersama-sama dengan kemungkinan ‘keadaan runtuhan salji yang berbahaya’

Seorang bapa kepada tiga anak, Sands telah berkahwin dua kali.

Perkahwinan pertamanya, dari 1984 hingga 1987, adalah dengan wartawan Sarah Sands, yang kemudiannya menyunting penerbitan termasuk Sunday Telegraph dan London’s Evening Standard, dan program BBC Radio 4 yang berpengaruh Today. Pasangan itu mempunyai seorang anak lelaki, Henry.

Pelakon itu juga mempunyai dua anak perempuan dengan wartawan Evgenia Citkowitz, yang dikahwininya pada tahun 1990.

Sementara itu, pencarian berasingan sedang dijalankan untuk pejalan kaki lain, Bob Gregory dari Hawthorne, di kawasan Tasik Crystal di banjaran gunung.

Keluarga Gregory memberitahu outlet itu bahawa dia hilang pada hari Isnin dan bahawa mereka ‘kecewa’ dan ‘takut dia mungkin telah mencederakan dirinya sendiri dan jatuh.’

Orang yang disayanginya menambah bahawa polis sedang dalam proses mengesan telefon bimbitnya, manakala pasukan pencari telah menyisir kawasan itu di atas tanah dan dari udara pada hari Selasa.

Jabatan Syerif telah merayu kepada pelawat untuk mengikuti petua mudah untuk kekal selamat.

Ini termasuk: Mengikuti semua tanda amaran yang dipaparkan, melihat keadaan cuaca (kedua-dua semasa dan ramalan) untuk kawasan itu, memastikan anda mempunyai peralatan yang betul, latihan dan bersedia dengan betul untuk keadaan alpine (crampon, kapak ais, pakaian yang sesuai), mengambil rakan kongsi mendaki, mengambil peranti penjejakan atau GPS seperti Peranti SPOT atau Peranti INREACH, memastikan semua telefon bimbit dicas sepenuhnya dan membawa pek kuasa tambahan yang dicas untuknya.

Mereka juga telah memberitahu pelawat untuk memberitahu seseorang ke mana dan bila mereka pergi, pukul berapa mereka akan kembali dan ‘paling penting’ tidak pergi jika terdapat sebarang keraguan tentang rupa bumi.

We wish to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Julian Sands, 65, dinamakan sebagai pejalan kaki yang hilang di Pergunungan San Gabriel


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/