Juri: Kevin Spacey tidak mencabul pelakon Anthony Rapp pada tahun 1986

NEW YORK (AP) — Juri berpihak kepada Kevin Spacey pada hari Khamis dalam salah satu tindakan undang-undang yang menjejaskan kerjaya bintang filem itu, mendapati dia tidak melakukan penderaan seksual Anthony Rapp, kemudian 14, manakala kedua-duanya adalah pelakon yang agak tidak dikenali dalam drama Broadway pada tahun 1986.

Keputusan dalam perbicaraan sivil datang dengan sepantas kilat. Juri di mahkamah persekutuan di New York berbincang lebih sedikit daripada sejam sebelum memutuskan bahawa Rapp tidak membuktikan dakwaannya.

Apabila keputusan dibacakan, Spacey menundukkan kepalanya, kemudian memeluk peguamnya. Dia tidak bercakap dengan wartawan semasa dia meninggalkan mahkamah.

“Kami sangat berterima kasih kepada juri kerana melihat melalui dakwaan palsu ini,” kata peguamnya, Jennifer Keller.

“Apa yang seterusnya ialah Encik Spacey akan dibuktikan bahawa dia tidak bersalah atas apa-apa yang dituduh kepadanya. Bahawa tidak ada kebenaran untuk mana-mana dakwaan itu,” tambahnya, merujuk kepada tuntutan salah laku seksual yang lain terhadap pelakon itu, termasuk tuduhan jenayah di England.

Semasa perbicaraan, Rapp memberi keterangan bahawa Spacey telah menjemputnya ke apartmennya untuk pesta, kemudian mendekatinya di dalam bilik tidur selepas tetamu lain pergi. Dia berkata pelakon itu, 26, mengangkatnya dan membaringkan sebahagiannya di atas katil sebelum dia menggeliat dan melarikan diri ketika Spacey yang mabuk bertanya sama ada dia pasti mahu pergi.

Dalam keterangannya yang kadang-kadang menangis, Spacey memberitahu juri ia tidak pernah berlaku, dan dia tidak akan pernah tertarik kepada seseorang yang berumur 14 tahun.

Tuntutan menuntut ganti rugi $40 juta.

Rapp dan peguamnya juga meninggalkan mahkamah tanpa bercakap dengan wartawan. Dalam kenyataan penutupnya kepada juri Khamis, peguam Rapp, Richard Steigman, menuduh Spacey berbohong di kandang saksi.

“Dia tidak mempunyai kredibiliti,” kata Steigman. “Kadang-kadang kebenaran yang mudah adalah yang terbaik. Kebenaran mudahnya ialah ini berlaku.”

Rapp, 50, dan Spacey, 63, masing-masing memberi keterangan selama beberapa hari pada percubaan selama tiga minggu.

Dakwaan Rapp, dan yang lain, secara tiba-tiba mengganggu kerjaya yang selama ini melonjak untuk pelakon pemenang Anugerah Akademi dua kali, yang kehilangan pekerjaannya dalam siri Netflix “House of Cards” dan melihat peluang lain kering. Rapp adalah penonton tetap di “Star Trek: Discovery” TV dan merupakan sebahagian daripada pelakon Broadway asal “Rent.”

Spacey menghadapi pertuduhan di Massachusetts bahawa dia meraba seorang lelaki di sebuah bar — dakwaan yang kemudiannya digugurkan oleh pendakwa raya.

Tiga bulan lalu, dia mengaku tidak bersalah di London atas tuduhan melakukan serangan seksual terhadap tiga lelaki antara 2004 dan 2015 ketika menjadi pengarah artistik di teater Old Vic di London.

Seorang hakim di Los Angeles musim panas ini meluluskan keputusan penimbang tara untuk memerintahkan Spacey membayar $30.9 juta kepada pembuat “House of Cards” kerana melanggar kontraknya dengan melecehkan anak kapal secara seksual.

The Associated Press biasanya tidak menamakan orang yang mendakwa serangan seksual melainkan mereka tampil secara terbuka, seperti yang dilakukan Rapp.

Pada perbicaraan itu, Spacey memberi keterangan bahawa dia pasti pertemuan dengan Rapp tidak pernah berlaku, sebahagiannya kerana dia tinggal di apartmen studio dan bukannya satu bilik tidur yang disebut Rapp, dan dia tidak pernah mengadakan perhimpunan di luar parti pindah rumah.

“Saya tahu saya tidak akan mempunyai minat seksual terhadap Anthony Rapp atau mana-mana kanak-kanak. Itu saya tahu,” katanya kepada juri.

Semasa hujah penutupnya kepada juri, Keller mencadangkan sebab Rapp membayangkan pertemuan dengan Spacey atau mengada-ada.

Ada kemungkinan, katanya, Rapp menciptanya berdasarkan pengalamannya membuat persembahan dalam “Precious Sons,” sebuah drama di mana pelakon Ed Harris mengambil watak Rapp dan meletakkan di atasnya, mengira dia secara ringkas sebagai isterinya sebelum mendapati ia adalah. anaknya.

Dia juga mencadangkan bahawa Rapp kemudiannya menjadi cemburu kerana Spacey menjadi bintang besar manakala Rapp mempunyai “peranan yang lebih kecil dalam pertunjukan kecil” selepas prestasi cemerlangnya dalam “Rent” Broadway.

“Kemasyhuran tidak mengikutinya,” kata Keller. “Encik. Jurulatih Rapp telah bertukar menjadi labu.”

“Jadi di sinilah kita hari ini dan Encik Rapp mendapat lebih perhatian daripada perbicaraan ini daripada yang dia ada sepanjang hayat lakonannya,” kata Keller. Dia berkata Rapp terkenal sekarang kerana dia telah menjatuhkan salah seorang pelakon terbesar Hollywood.

Selama dua hari memberi keterangan, Spacey menyatakan kekesalan atas kenyataan 2017 yang dikeluarkannya ketika Rapp mula-mula diumumkan, di mana dia berkata dia tidak mengingati pertemuan itu, tetapi jika ia berlaku “Saya berhutang maaf kepadanya atas apa yang akan menjadi sangat mendalam. perangai mabuk yang tidak sesuai.”

Sambil mengelap matanya dengan tisu, Spacey berkata dia telah ditekan oleh publisiti dan peguam untuk mengeluarkan kenyataan empati pada masa pergerakan #MeToo membuatkan semua orang dalam industri gementar.

“Saya telah belajar satu pengajaran, iaitu tidak pernah meminta maaf atas sesuatu yang anda tidak lakukan,” katanya.

Dia juga menangis sambil berkata dia menyesal mendedahkan secara terbuka bahawa dia seorang gay pada hari yang sama tuduhan Rapp timbul kerana ada yang mentafsirkan pengumumannya sebagai usaha untuk menukar topik atau menyimpang daripada pendedahan Rapp.

Spacey telah memberi keterangan bahawa dia bercakap pada perbicaraan tentang perkara yang sangat peribadi, memberitahu juri bahawa bapanya adalah seorang ketuanan kulit putih dan neo-Nazi yang mencacinya sebagai gay kerana dia menyukai teater.

Spacey juga memberi penonton bilik mahkamah rasa ringkas tentang lakonannya apabila dia meniru bintang Broadwaynya pada masa itu, Jack Lemmon. Dia telah memberi keterangan sebelum ini bahawa keupayaannya pada kesan membantunya dalam kerjaya lakonannya.

___

Cerita ini telah dikemas kini untuk membetulkan hari dalam minggu dalam perenggan utama kepada Khamis, bukan Selasa.

We wish to give thanks to the writer of this short article for this awesome content

Juri: Kevin Spacey tidak mencabul pelakon Anthony Rapp pada tahun 1986


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/