Juri mendapati Kevin Spacey tidak bertanggungjawab untuk bateri | CNNCNN

Dalam kemenangan untuk Kevin Spacey, juri New York pada petang Khamis mendapati dia tidak bertanggungjawab atas dakwaan dia mengambil pelakon Anthony Rapp dan secara ringkas dibaringkan di atas katil selepas pesta pada tahun 1986.

Juri berbincang selama kira-kira sejam, dan membuat kesimpulan Rapp tidak membuktikan bahawa Spacey “menyentuh bahagian seksual atau intim” Rapp.

Hakim Lewis Kaplan secara rasmi menolak kes itu. Peguam yang duduk di kedua-dua belah Spacey segera meletakkan tangan mereka di belakangnya apabila keputusan dibacakan.

Paling terkenal dengan peranannya dalam “Star Trek: Discovery,” dakwa Rapp bahawa pada tahun 1986, Spacey, kemudian 26, menjemput Rapp, kemudian 14, ke rumahnya di Manhattan di mana dia menjemput Rapp, membaringkannya di atas katilnya, memegang punggungnya dan menekan pangkal pahanya ke dalam badan Rapp tanpa persetujuannya.

Hakim menolak dakwaan serangan Rapp sebelum perbicaraan dimulakan dan menolak dakwaannya yang sengaja menimbulkan tekanan emosi selepas peguam Rapp merehatkan kesnya, meninggalkan juri untuk memutuskan hanya tuntutan bateri. Di bawah undang-undang New York, bateri menyentuh orang lain, tanpa persetujuan mereka, dengan cara yang orang yang munasabah akan merasa menyinggung perasaan.

Kemenangan itu adalah “kemenangan Pyrrhic” untuk Spacey memandangkan tuduhan lain yang “menggantungkan dirinya, termasuk tuduhan jenayah di UK,” kata Penganalisis Undang-undang CNN Paul Callan.

“Spacey kini telah mencatat dua kemenangan dalam tuduhan penderaan seks terhadapnya termasuk kes ini dan yang sebelum ini dijatuhkan di Nantucket,” kata Callan. “Beliau, bagaimanapun, menghadapi pertarungan yang sukar menghadapi tertuduh lain dan pertuduhan jenayah yang lebih serius di UK.”

Spacey adalah didakwa dengan empat pertuduhan melakukan serangan seksual terhadap tiga lelaki dan satu pertuduhan menyebabkan seseorang terlibat dalam aktiviti seksual menembusi tanpa kebenaran oleh Crown Prosecuting Service Britain pada Mei. Spacey telah merayu tidak bersalah kepada pertuduhan.

Dalam kes Nantucket, seorang lelaki mendakwa Spacey meraba-rabanya ketika dia seorang budak bus berusia 18 tahun di sebuah restoran. Spacey telah mengaku tidak bersalah. Pendakwaraya akhirnya menjatuhkan kes jenayah terhadap Spacey selepas penuduh merayu Kelima di kandang saksi apabila disoal mengenai telefon bimbitnya yang hilang dan sama ada dia memadamkan mesej teks.

Dalam hujah penutupnya, peguam Rapp Richard Steigman mencadangkan Spacey memutar belit keterangannya semasa perbicaraan untuk disesuaikan dengan pembelaannya, menunjuk kepada permohonan maaf Spacey pada 2017 kepada Rapp apabila dia mula-mula tampil ke hadapan.

“Jangan dengar apa yang saya cakap dalam masa nyata. Saya mempertahankan tuntutan mahkamah sekarang. Dengarkan saya sekarang. Saya telah menyelesaikannya,” kata Steigman, mengejek percubaan Spacey untuk meyakinkan juri bahawa dia telah dipaksa oleh publisiti untuk memberikan kenyataan yang dia beri keterangan dia kini menyesal.

Steigman memanggil keterangan Spacey yang dilatih berbanding dengan keterangan mentah yang diberikan oleh pelanggannya.

“Apabila anda dilatih, dan pelakon bertaraf dunia dan anda mengikuti skrip dan mengikuti keterangan orang lain, anda boleh mengambil pendirian itu dan digilap dengan sempurna,” kata Steigman. “Apabila anda hanya datang ke mahkamah, tampil ke hadapan dan memberitahu kebenaran pengalaman anda, terutamanya yang seperti ini yang agak rumit.”

Steigman juga menolak hujah pembelaan bahawa Rapp mahu menjadikan Spacey sebagai gay.

“Maksud ceritanya bukanlah Kevin Spacey seorang gay. Ia adalah bahawa dia menderanya secara seksual ketika dia berumur 14 tahun. Itulah yang dia kongsikan dengan orang ramai, dia berkongsi pengalamannya – tidak lebih, tidak kurang. Di mana bukti dia berkata kepada mana-mana media, anda tahu, Kevin Spacey adalah gay, anda benar-benar harus lari dengan ini?”

Peguam Spacey, Jennifer Keller memulakan hujah penutupnya dengan menangani bayang-bayang pergerakan Me Too mengenai kes itu, dengan menyatakan bahawa Rapp “memasang gerabaknya” pada pergerakan itu apabila dia tampil ke hadapan.

“Ini bukan sukan berpasukan di mana anda sama ada di pihak Me Too, atau anda berada di pihak lain,” kata Keller kepada juri. “Ini adalah tempat yang sangat berbeza. Sistem kami memerlukan bukti, bukti, sokongan objektif untuk tuduhan yang diberikan kepada juri yang tidak berat sebelah. Walau bagaimanapun terpolarisasi masyarakat hari ini, ia sepatutnya tidak mempunyai tempat di sini.”

Keller mencadangkan Rapp mencacatkan dakwaannya terhadap Spacey daripada adegan yang hampir sama dari rancangan Broadway “Precious Sons,” yang Rapp tampil bersama Ed Harris pada tahun 1986 pada masa kejadian yang didakwa berlaku.

“Kami di sini kerana Encik Rapp telah mendakwa secara palsu penderaan yang tidak pernah berlaku di parti yang tidak pernah diadakan di dalam bilik yang tidak wujud,” katanya.

Peguam Spacey menyimpulkan kenyataannya dengan meminta juri untuk tidak berkompromi dengan keputusan mereka dengan mendapati Spacey bertanggungjawab terhadap bateri tetapi hanya memberikan Rapp satu dolar sebagai ganti rugi.

“Anda di sini untuk menjadi hakim fakta. Adakah ia berlaku? Ia tidak berlaku. Satu sen adalah terlalu banyak untuk sesuatu yang tidak berlaku,” kata Keller.

We want to thank the author of this article for this incredible web content

Juri mendapati Kevin Spacey tidak bertanggungjawab untuk bateri | CNN


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/