Juri perbicaraan sivil Bill Cosby mesti memulakan perbincangan

FAIL – Bill Cosby tiba untuk perbicaraan hukuman berikutan sabitan serangan seksualnya di Mahkamah Daerah Montgomery di Norristown Pa., pada 25 September 2018.

Matt Rourke/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Matt Rourke/AP


FAIL – Bill Cosby tiba untuk perbicaraan hukuman berikutan sabitan serangan seksualnya di Mahkamah Daerah Montgomery di Norristown Pa., pada 25 September 2018.

Matt Rourke/AP

SANTA MONICA, California – Selepas dua hari perbincangan di mana mereka mencapai keputusan mengenai hampir semua soalan yang dikemukakan kepada mereka, juri dalam perbicaraan sivil yang memutuskan dakwaan penderaan seksual terhadap Bill Cosby perlu bermula dari awal pada hari Isnin.

Menjelang penghujung hari mahkamah pada hari Jumaat, juri Los Angeles County telah bersetuju sama ada Cosby telah melakukan serangan seksual terhadap plaintif Judy Huth di Rumah Agam Playboy ketika dia berumur 16 tahun pada 1975, dan sama ada Huth berhak menerima sebarang ganti rugi. Secara keseluruhannya mereka telah menjawab lapan daripada sembilan soalan pada borang keputusan mereka, semua kecuali satu yang bertanya sama ada Cosby bertindak dengan cara yang memerlukan ganti rugi punitif.

Hakim Craig Karlan, yang telah berjanji kepada seorang juri apabila dia bersetuju untuk berkhidmat bahawa dia boleh pergi selepas hari Jumaat untuk komitmen terdahulu, memutuskan bantahan peguam Cosby untuk menerima dan membaca keputusan mengenai soalan yang telah dijawab oleh juri. Tetapi dia terpaksa mengubah haluan apabila timbalan di Mahkamah Santa Monica muncul dan memerlukannya membersihkan bilik mahkamah. Mahkamah mempunyai masa penutupan yang diperlukan pada 4:30 petang kerana tiada bajet untuk lebih masa timbalan menteri

Karlan enggan menghendaki juri yang akan berlepas, yang telah dipilih sebagai ketua, untuk kembali pada hari Isnin, jadi juri perlu memulakan semula dengan seorang pengganti menggantikannya.

“Saya tidak akan kembali pada kata-kata saya,” kata Karlan.

Ia adalah pengakhiran yang pelik kepada hari perbincangan juri yang aneh. Ia dimulakan dengan nota kepada hakim tentang apa yang disebutnya “isu personaliti” antara dua juri yang menyukarkan kerja mereka.

Selepas memanggil mereka ke bilik mahkamah dan membuat mereka bersetuju bahawa setiap juri akan didengari dalam perbincangan, para juri menyambung semula, tetapi mempunyai soalan yang berterusan mengenai isu dengan borang keputusan mereka yang perlu dibincangkan dan dijawab oleh hakim dan peguam. Satu soalan ialah bagaimana untuk mengira ganti rugi.

Selepas rehat makan tengah hari, peguam Cosby Jennifer Bonjean berpindah untuk perbicaraan salah kerana gambar yang diambil oleh ahli pasukan Cosby yang menunjukkan seorang juri berdiri berdekatan dengan penuduh Cosby yang telah duduk di hadapan penonton dan menonton perbicaraan.

Karlan berkata foto itu tidak menunjukkan sebarang perbualan telah berlaku, dan dengan cepat menolak usul salah laku, mendapatkan jaminan daripada juri terbabit, kemudian seluruh juri, bahawa tiada siapa yang membincangkan kes itu dengan mereka.

Penuduh, artis Los Angeles Lily Bernard, yang telah memfailkan samannya sendiri terhadap Cosby di New Jersey, menafikan bercakap kepada mana-mana juri.

“Saya tidak pernah bercakap dengan mana-mana juri, pernah,” kata Bernard kepada hakim dari tempat duduknya di bilik mahkamah. “Saya tidak akan sekali-kali melakukan apa-apa untuk menjejaskan kes ini. Saya langsung tidak melihat kepada mereka.”

Karlan berjuang untuk melepasi halangan dan meminta juri berbincang selama mungkin, dan memastikan peguam, pemberita dan kakitangan mahkamah di dalam bilik mahkamah bersedia untuk bertindak sebaik sahaja keputusan dibacakan, tetapi ia tidak membuahkan hasil.

Juri telah mula berbincang pada pagi Khamis selepas perbicaraan selama dua minggu.

Cosby, 84, yang dibebaskan dari penjara apabila sabitan jenayah Pennsylvanianya dibuang hampir setahun lalu, tidak hadir. Dia menafikan sebarang hubungan seksual dengan Huth dalam klip daripada pemendapan video 2015 yang ditunjukkan kepada juri. Penafian itu telah diulangi sepanjang perbicaraan oleh jurucakapnya dan peguamnya.

Dalam hujah penutup yang menimbulkan perbalahan, Bonjean menggesa para juri untuk meneliti dakwaan awam terhadap Cosby dan hanya mempertimbangkan bukti perbicaraan, yang menurutnya tidak hampir membuktikan kes Huth.

Peguam Huth, Nathan Goldberg memberitahu juri Cosby perlu bertanggungjawab atas kecederaan yang dilakukannya terhadap anak guamnya.

We would love to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Juri perbicaraan sivil Bill Cosby mesti memulakan perbincangan


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/