Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro sangat bagus

Peter Weller dalam Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro

Peter Weller masuk Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro
Foto: Ken Woroner/Netflix

Pada permulaan setiap episod siri seram antologi terbaru Netflix, Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro, penonton disambut oleh pengarah yang memenangi Oscar. Memperkenalkan setiap kisah baharu di hadapan kabinet rasa ingin tahu sebenar, the Labirin Pan pembuat filem segera membangkitkan kedua-duanya Alfred Hitchcock Presents dan Rod Serling Zon Senja. Dan perbandingan adalah tepat, jika dialu-alukan. Lagipun, penerokaan pertama del Toro ke dalam televisyen mendapati dia menjadi hos dan pembuat citarasa kepada senarai cemerlang pencerita seram dan ngeri yang mengingatkan kami mengapa genre ini kekal subur untuk meneroka isu paling relevan hari ini.

Tetapi mungkin kita harus berhenti seketika dan menjelaskan mengapa del Toro memilih “kabinet rasa ingin tahu” sebagai tajuk dan konsep untuk persembahan. Seperti yang dia jelaskan dalam episod pembukaan siri ini (“Lot 36” arahan Guillermo Navarro, ditulis oleh Regina Corrado dari cerita del Toro yang asal): “Pada abad-abad lalu, ketika dunia penuh dengan misteri dan pengembaraan dikhaskan untuk sangat sedikit, satu bentuk koleksi baharu telah dilahirkan.” Kabinet rasa ingin tahu, yang boleh menjadi bangunan atau perabot sebenar, menempatkan apa-apa dan segala macam perkara. Dan terikat pada setiap objeknya adalah sebuah cerita. Di bahagian atas setiap ansuran, dia membuka kabinet berukir kayu bergelar dan menawarkan kami objek yang akan terbukti penting untuk cerita ini (satu set kunci, katakan, atau alat kawalan jauh).

Selingan pembukaan ini membantu menjelaskan cara siri ini menghampiri perangkap genrenya. Kabinet rasa ingin tahu, selepas semua, berfungsi sama seperti keangkuhan struktur sebagai metafora untuk persediaan antologi. Del Toro ingin mengingatkan kita bahawa cerita menakutkan boleh dan memang bermula dengan objek yang paling biasa—tetapi juga tindakan bercerita, ketukangan bakat naratif sedemikian, terletak pada pembuat filem adalah nadi siri antologi ini. Itulah sebabnya setiap pengenalan meletakkan objek sedemikian di sebelah patung ukiran pengarah yang menerajui setiap episod.

Sesungguhnya, setiap ansuran, yang membanggakan pengarah seperti Panos Cosmatos (Mandy), Jennifer Kent (The Babadook, The Nightingale), dan Catherine Hardwicke (Tiga belas, Senja), adalah, seperti kabinet kayu eponim yang indah, direka dengan pakar. Perhatian terhadap perincian dalam segala-galanya daripada bunyi yang menggembirakan yang menimbulkan kubur yang digali kepada ruang terarah seni yang teliti yang benar-benar menghantui mengangkat kisah seram pendek yang menakutkan ini tentang tema abadi seperti ketamakan, kesombongan, dan kesombongan, semuanya sambil mengorek syaitan menghadapi zombi, raja tikus, syaitan pendendam, dan, sudah tentu, penjahat paling mengerikan yang boleh difikirkan: kapitalisme itu sendiri.

Daphne Hoskins dan Rupert Grint dalam Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro

Daphne Hoskins dan Rupert Grint masuk Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro
Foto: Ken Woroner/Netflix

Sebarang ulasan siri antologi—terutamanya yang sekuat ini—pasti memainkan kegemaran. Dan sementara saya boleh memberi tumpuan kepada mana-mana satu daripada banyak episod yang menonjol (pelakon Tim Blake Nelson dan F. Murray Abraham, sebagai contoh, membuat entri yang mereka bintangi, “Lot 36” dan “The Autopsy,” masing-masing, persembahan yang mencengkam mempamerkan itu dua kali ganda sebagai meditasi tentang apa yang kita berhutang kepada orang mati), kita akan lalai jika kita tidak memilih yang belum kita lepaskan.

Kami bercakap tentang ansuran arahan Ana Lily Amirpour “The Outside.” Ditulis oleh Haley Z. Boston dan berdasarkan cerpen oleh pengarang komik Emily Carroll, komedi seram ini mengambil kira rasa tidak selamat yang dimangsakan seorang wanita muda di kawasan kejiranan pinggir bandar yang tidak jelas musim sejuk adalah kalah mati. Episod set Krismas tahun 80-an dibintangi Kate Micucci (paling dikenali sebagai separuh daripada duo komedi muzikal Garfunkel dan Oates) sebagai Stacey, seorang juruwang bank yang janggal yang sukakan taxidermy, apatah lagi rasa gayanya yang tidak bergaya, mengekalkannya keluar dengan rakan-rakan sekerjanya yang cantik.

GUILLERMO DEL TORO’S CABINET OF CURIOSITIES | Treler Rasmi | Netflix

Seperti mana-mana episod lain, ciri-ciri khusus “The Outside” sebaiknya dibiarkan tanpa terjejas, tetapi ketahuilah bahawa kepekaan komedi Micucci—serta kegemaran Dan Stevens untuk bermain luar biasa jika orang aneh yang memikat—digunakan secara pakar di sini sebaik sahaja Stacey memutuskan bahawa dia akan menjadi lebih baik. dalam bentuk rejimen kecantikan yang terbukti hampir memusnahkan diri sendiri … sehingga tidak. Sama seperti dia terbukti dengan kredit pembuatan filemnya, Amirpour adalah salah satu suara paling menarik yang bekerja dalam seram hari ini. Dengan “The Outside” dia berjaya memfitnah gosip yang menyejukkan air dan rahsia pejabat Santa dengan begitu cekap, anda tidak akan percaya ada yang lebih menakutkan daripada sekumpulan wanita yang memakai alas bahu secara senyap-senyap menilai anda sambil secara agresif menyapu lengan mereka dengan ditinggalkan. Sebuah dongeng komedi gelap tentang standard kecantikan yang mustahil yang tidak perlu dipegang oleh wanita, tawaran arahan Amirpour di sini, di atas segala-galanya, peluang hebat untuk melihat Micucci bersinar. Pukulan lanjutan yang menutup episod sahaja—yang mengejek dan menyukarkan pengakhiran yang terlalu suram—adalah kelas induk yang membingungkan dalam cara komedi dan seram membuat teman tidur yang sempurna.

Sebagai tinjauan seram kontemporari dan pujian kepada sifat abadi dari banyak kebimbangannya, Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro adalah tambahan yang dialu-alukan untuk usaha pembuat filem itu. Sama seperti dia terbukti berkali-kali, pengarah yang memenangi Oscar itu sama seperti seorang pelajar yang mahir dalam bidang seram, dan di sini dia sekali lagi membenarkan penonton berseronok dalam pelbagai kemungkinan dengan pelbagai tarikan dan juga masa. cerita tepat pada masanya—dan tepat pada masanya untuk musim yang menyeramkan, tidak kurang.


Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro tayangan perdana 25 Oktober di Netflix.

We want to say thanks to the author of this article for this incredible web content

Kabinet Keingintahuan Guillermo Del Toro sangat bagus


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/