Kajian Pesakit – Steve Carell menawarkan terapi pembunuh dalam siri yang menarik

WDengan sekatan yang kurang dimandatkan secara komersil untuk panjang kebanyakan episod TV terima kasih kepada penstriman yang membengkak, penulis telah mengambil kesempatan sepenuhnya, menjadi penyangak untuk lebih baik atau lebih teruk. Ia membawa kepada musim yang berkembang dan sempit mengikut episod, kurang tekanan untuk memperkemas jalan cerita kepada format yang paling mesra pengiklan, membenarkan kebebasan tetapi juga memanjakan. Berapa banyak musim Netflix selama satu jam telah terasa sia-sia, menyakitkan perut tetapi berapa banyak rancangan telah mendapat manfaat daripada meletakkan cerita di atas iklan Skittles?

Terdapat banyak sebab mengapa musim pertama filem thriller Amazon Sam Esmail yang anggun Homecoming adalah yang terbaik pada tahun itu – Julia Roberts dalam bentuk yang bergaya, arahan yang bergaya dan mengejutkan, yang mendapat markah yang cemerlang – tetapi kunci kejayaannya adalah keputusan yang jarang berlaku, kerana sebuah drama, untuk membuat setiap episod sepanjang 30 minit. Ia adalah ketat dan tidak dijangka pada masa yang begitu banyak rancangan tetapi sejak itu hanya segelintir drama lain telah memilih sesuatu yang serupa. Dalam filem thriller sepuluh bahagian FX dan Hulu The Patient, penulis The Americans Joel Fields dan Joe Weisberg, mengekalkan episod mereka sesingkat 21 minit dan, untuk penamat, selama 46, keputusan yang berkesan sehingga ia tidak, apabila tipu muslihat mula berubah menjadi kekecewaan.

Steve Carell, terus memberi tumpuan lebih kepada sisi dramatiknya, memainkan ahli terapi Alan, yang bangun dirantai ke katil yang tidak dikenali. Sam, dimainkan oleh Domhnall Gleeson, seorang pesakit baru-baru ini, telah memutuskan bahawa dia mahu sesinya menjadi lebih intim, menculiknya dan menahannya di rumahnya. Sam ialah pembunuh bersiri yang mahu berhenti membunuh dan Alan ialah lelaki yang ditugaskan untuk menghalangnya.

Ia adalah premis kecil yang kemas untuk thriller yang terkandung – sesi terapi bertaruh tinggi dengan psikopat pembunuh – dan Fields dan Weisberg berusaha bersungguh-sungguh untuk tidak mengubah siri mereka menjadi schlock yang mudah, mengekalkan semuanya berdasarkan asas dan kadang-kadang biasa, cerita yang waras tentang orang gila. Daripada Sam melakonkan beberapa keseronokan peringkat Zodiak, dia lebih termotivasi oleh kekecewaan setiap hari, pandangan aneh seseorang di tempat kerja atau kekasaran yang dirasakan di restoran, seseorang yang tidak boleh berhenti membunuh kerana masyarakat tidak boleh berhenti memaksanya untuk hujung. Ia merupakan salah satu daripada banyak butiran langsung rancangan itu, daripada minat obses Sam terhadap restoran baharu terbaik hingga kilas balik Alan kepada pertikaian keluarga yang telah lama berlarutan, dan dengan dua watak bertekstur di tengahnya, dibentangkan sekeping demi sekeping demi episod, ia adalah satu genre persembahan dibuat dengan pemikiran dan berhati-hati.

Alan dibelenggu oleh rasa tidak senang dan penyesalan seperti Sam, sebagai seorang duda dan sebagai seorang bapa kepada seorang anak lelaki yang perpindahan dari agama Yahudi kepada ortodoks telah membawa kepada kerosakan yang mendalam, mungkin tidak boleh diperbaiki. Kekhususan luar biasa hubungan ini (anak lelakinya membawa makanan yang telah disediakan sebelum makan malam di rumahnya untuk anak-anak sementara kemudiannya enggan menghormati agensi ibunya seperti yang pernah dia lakukan) merasakan dinamik yang segar dan tegang tentang perbezaan agama biasanya menjadi lompatan yang melampau ( dari, katakanlah, Kristian kepada kultus berbahaya) dan bukannya dalam agama yang sama tetapi skripnya bekerja keras untuk memberikan Alan dan keluarganya kedalaman sedemikian sehingga seseorang sering berharap ia hanya mengenai mereka. Dalam cubaan menggabungkan dua kajian watak dengan thriller saspens, Fields dan Weisberg sering membuatkan kita mahukan lebih atau kurang daripada yang lain, bergantung pada episod. Kisah-kisah seperti ini, tentang tawanan dan penculik, biasanya dibongkar dengan kelajuan dalam masa tayangan yang singkat dan The Patient merasakan ia mungkin telah diceritakan dengan lebih cekap sebagai sebuah filem. Ketegangan hilang, perbualan berulang, dan sementara beberapa imbasan kembali melanda, urutan mimpi lain (melibatkan Alan dan Auschwitz) benar-benar tidak dan terlalu banyak episod berasa terlalu empuk, perlahan-lahan berliku-liku ke arah kesimpulan apabila ia sepatutnya bergegar di sana.

Ia adalah wilayah yang menghairankan yang sempurna untuk Carell, yang kerjanya yang lebih serius tidak selalu meyakinkan, sikapnya yang terpaksa berdiam diri dan cara dia bercakap dengan orang lain yang membenarkan keterlaluannya hampir tidak ada ruang untuk muncul. Keterlaluan dramatik Carell selalunya terlalu serupa dengan keterlaluan komedinya dan hanya apabila dia menjerit pada volum penuh pada masa-masa ganjil di sini barulah dia terjerumus ke dalam ham. Mendapat manfaat daripada skrip yang menangani watak sukar dengan empati yang sukar, Gleeson menjadi rakan sparring yang berkesan, menjual sifat menyeramkan yang tidak dapat diramalkan sambil mengingatkan kita tentang kemanusiaannya. Sesi terapi berasa berakar umbi dalam keadaan sebenar seperti juga strategi Alan untuk terus hidup dan pengakhirannya patut mendapat mata kerana tidak dijangka jika juga sedikit tidak memuaskan, yang akan mencetuskan reaksi melampau apabila ia disiarkan pada akhir tahun ini.

The Patient, seperti pembunuh pusatnya, sama menarik dan mengecewakan, format yang luar biasa mengubah thriller dramatik berair menjadi sesuatu yang berulang-ulang dan tidak teratur. Ia adalah persembahan sepuluh bahagian tentang terapi yang boleh mendapat manfaat daripada diberitahu dalam satu sesi yang panjang.

We want to say thanks to the author of this short article for this incredible web content

Kajian Pesakit – Steve Carell menawarkan terapi pembunuh dalam siri yang menarik


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/