Kami menonton Westworld musim 3 jadi anda tidak perlu menontonnya

Tahun ini ialah 2022. Anda baru sahaja menonton treler untuk Westworld musim 4, yang ditayangkan perdana di HBO Max Ahad ini. Anda merasakan campuran emosi yang aneh: jangkaan, rasa ingin tahu, tetapi juga kekecewaan. Anda mencari fikiran anda, menelusuri semula fikiran anda untuk mencari jawapan kepada satu soalan: “Tunggu, apa yang berlaku di Westworld musim 3?”

Terdapat banyak liku-liku dalam musim ketiga Westworldbegitu banyak sebenarnya ia menjadikan tugas mudah mengingat apa berlaku dan bila ia berlaku satu tugas yang meletihkan, untuk mengatakan apa-apa soalan tentang apa sungguh berlaku berbanding apa yang tidak. Untuk membantu meredakan kekeliruan itu, kami telah menyisir bank ingatan kami dan menyusun satu penjelasan yang jelas dan ringkas tentang Westworld musim 3 secara manusiawi mungkin. Mari kita mulakan secara meluas dan mendalami cara kita ke bahagian khusus, bukan?


Apa yang berlaku dalam Westworld musim 3?

Foto: John P. Johnson/HBO

Westworld musim 3 berlaku pada 2053, kira-kira tiga bulan selepas itu peristiwa musim 2. Bernard, Dolores dan salinan Dolores yang disimpan dalam badan hos tiruan yang menyamar sebagai eksekutif Delos yang kini telah meninggal dunia, Charlotte Hale (lebih lanjut mengenainya kemudian) adalah satu-satunya hos yang berjaya melarikan diri dari Westworld ke dunia nyata.

Bernard sedang bersembunyi, telah dipersalahkan atas pembunuhan beramai-ramai Westworld pada akhir musim 1, dan dalam misi mencari Dolores dan menggagalkan rancangan jelasnya untuk menghapuskan manusia. Dia kembali ke Westworld (yang kebetulan terletak di sebuah pulau di Laut China Selatan) untuk mencari sekutu untuk membantu dalam perjuangannya melawan Dolores, khususnya Maeve Millay, bekas tuan rumah pelacuran yang pada musim 2 mengembangkan bentuk “ telepati sintetik” yang membolehkannya memerintah dan mengawal hos lain dalam persekitarannya. Semasa mencari Maeve, Bernard menemui Ashley Stubbs, bekas ketua keselamatan Westworld, yang ternyata menjadi tuan rumah sendiri. Kedua-duanya menemui badan hos lama Maeve, tetapi mendapati mutiara unit kawalannya (lihat: minda buatan) telah dirobek keluar.

Thandiwe Newton sebagai Maeve Millay memegang katana dalam Westworld musim 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

Selepas peristiwa musim 2, mayat Maeve ditemui oleh pengikut Engerraund Serac, seorang genius teknologi yang menyendiri dan berkuasa. Beranggapan dia terlalu berbahaya, Serac telah memetik mutiaranya dari badan tiruannya dan diletakkan dalam simulasi tiruan-dalam-simulasi bercorak taman tema Delos yang direka bentuk menyerupai WWII Itali. Setelah mengetahui perkara ini dan kemudiannya meletihkan kuasa pengkomputeran simulasi untuk membebaskan diri, Maeve memuatkan mutiara unit kawalannya ke dalam badan robot dan cuba melarikan diri dari kawasan Serac — hanya untuk ditembak mati oleh keselamatan. Maeve kemudiannya dibangkitkan dalam salinan badan hos asalnya dan dibentangkan pilihan oleh Serac: bantu dia menjejaki dan menghentikan Delores, atau dimatikan secara kekal oleh suis bunuh yang ditanam dalam badannya.

Sementara itu, Dolores (dan Charlotte-Dolores) berada di Los Angeles melancarkan perang proksi asimetri terhadap Serac dan ciptaannya yang paling hebat: Rehoboam, kecerdasan buatan yang secara rahsia mentadbir dunia. Sepanjang perjalanan Dolores bertemu dan merekrut Caleb, seorang veteran perang yang tidak berpuas hati dan penetap, untuk bertempur di sisinya. Caleb dan Dolores mendedahkan kebenaran di sebalik manipulasi Rehoboam terhadap umat manusia, mencetuskan histeria besar-besaran dan pemberontakan terbuka di seluruh dunia. Dolores ditangkap oleh Serac, yang menyisir dan memadamkan ingatannya untuk mencari “kunci” yang membolehkannya mencapai matlamat utamanya untuk mencipta dunia yang “sempurna”. Dolores dipadamkan dalam proses itu, tetapi pengorbanannya memberi inspirasi kepada Maeve untuk mengkhianati Serac dan menyerahkan kawalan penuh Rehoboam kepada Caleb, yang kemudiannya mengarahkan AI untuk memadamkan dirinya sendiri.

Apa yang berlaku kepada semua hos yang lain? (iaitu, Teddy, Clementine, Akecheta, dll.)

Westworld musim 2 menempa lembah seterusnya

Imej: HBO

Yang tidak mati pada penghujung musim 2 semuanya ada dalam The Valley Beyond, aka “The Sublime,” realiti maya yang dibina oleh pencipta Westworld Robert Ford untuk membenarkan hos pilihan untuk mencipta syurga mereka sendiri bebas daripada gangguan manusia . Ia didedahkan pada penghujung musim 3 bahawa Dolores meletakkan “kunci” untuk memasukkan The Sublime ke dalam fikiran Bernard apabila mereka melarikan diri dari Westworld untuk mengelakkannya daripada jatuh ke tangan Serac.

Apa yang berlaku kepada Dr Robert Ford?

Westworld - Dr Robert Ford di pejabatnya

Foto: John P. Johnson/HBO

Oh, dia mati-mati sekarang. Seperti yang nyata kali ini — salinan digital kesedaran Ford yang disimpan di Forge di Westworld telah dimusnahkan, bersama-sama dengan Forge itu sendiri, pada akhir musim 2. Bernard memadamkan apa sahaja sisa kod Ford yang ditinggalkan dalam kesedarannya sebelum ini dia meninggalkan Westworld.

Walaupun itu tidak bermakna dia tidak boleh muncul dalam satu lagi kilas balik yang digemari oleh rancangan itu. Atau siapa tahu, mungkin Anthony Hopkins akan membuat penampilan semula sebagai hos yang menempatkan versi replika pemikiran Robert Ford — itu benar-benar tekaan sesiapa sahaja!

Apa yang berlaku kepada William, aka The Man in Black?

Ed Harris sebagai William (lelaki berbaju hitam) dalam Westworld musim 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

Pada permulaan musim 3, William, yang dipanggil “Man in Black,” masih hidup, tetapi rasa bersalah kerana membunuh anak perempuannya secara tidak sengaja pada musim 2 telah menjejaskan kesihatan mentalnya. Diasingkan bersendirian di rumah besarnya, William menunjukkan ketidakupayaan untuk membezakan realiti daripada fiksyen. Charlotte-Dolores datang melawat William di rumah agamnya, cuba mendorongnya untuk kembali ke Delos dan menggunakan kuasa undi majoritinya untuk menentang pengambilalihan bermusuhan oleh Engerraund Serac. Apabila William menyedari Charlotte-Dolores sebenarnya adalah salinan Dolores, dan Charlotte Hale yang “sebenar” sebenarnya sudah mati, dia ditahan dan dihantar ke institusi mental. Selepas menjalani kaunseling psikologi yang sengit melalui simulasi realiti maya, Bernard dan Stubbs menyelamatkan William di tengah-tengah huru-hara yang disebabkan oleh Dolores dan Caleb membocorkan semua model ramalan yang dibuat Rehoboam bagi setiap manusia di planet ini.

Selepas meninggalkan institusi itu, William, didorong oleh misi peribadi baharu untuk memusnahkan semua tuan rumah, mencederakan Stubbs dan melarikan diri daripada Bernard. Beberapa waktu yang tidak ditentukan kemudian, William menyerbu Delos cawangan Dubai dalam usaha untuk menghentikan pembuatan hos, hanya untuk ditangkap oleh Charlotte-Dolores dan seolah-olah dibunuh oleh versi tuan rumah dirinya.

Tunggu, jadi siapa atau apa sebenarnya Charlotte-Dolores?

Evan Rachel Wood dan Tessa Thompson sebagai Delores Abernathy dan Charlotte Hale (Charlotte-Delores) dalam Westworld musim 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

Charlotte-Dolores (atau “Halores”) ialah salinan Dolores yang dibuat untuk dirinya sendiri pada akhir musim 2 untuk berjaya menyeludup Bernard dan dirinya keluar dari Westworld. Selepas melarikan diri dari Westworld, Dolores membuat beberapa salinan dirinya, yang terus membunuh dan menganggap identiti orang yang kemudiannya akan memainkan peranan dalam rancangannya untuk memusnahkan Rehabeam. Kebanyakan salinan Dolores ini diandaikan telah dibunuh apabila Serac bertindak balas terhadapnya kerana mendedahkan kebenaran manipulasi manusia Rehabeam. Pada penghujung musim 3, satu-satunya salinan Dolores yang tinggal diketahui terselamat ialah Charlotte-Dolores.

Kerana takut bahawa dia telah ditinggalkan untuk mati oleh penciptanya, dan dengan keperibadian dan motivasinya yang telah menyimpang secara dramatik daripada Dolores asal, Charlotte-Dolores tidak berjaya cuba membunuh Dolores sebelum dia dan Caleb dalam perjalanan untuk memusnahkan Rehoboam. Setelah gagal, Charlotte-Dolores menganggap objektif baharu yang bertentangan dengan matlamat penciptanya: untuk memusnahkan semua manusia dan membenarkan hos menjadi spesies dominan di planet ini.

Jadi Engerraund Serac adalah orang jahat, bukan? Apa sebenarnya yang dia mahukan?

Vincent Cassel sebagai Engerraund Serac sebagai Westworld musim 3.

Foto: John P. Johnson/HBO

Ya, dia adalah antagonis utama musim 3. Dia mencipta Solomon, kecerdasan buatan yang mampu meramal masa depan, pada tahun 2039 dan kemudian penggantinya Rehoboam bersama abangnya Jean Mi. Matlamat Serac pada musim 3 adalah mudah: Dia mahu menyelamatkan manusia, tetapi percaya manusia terlalu cacat untuk dipercayai untuk membuat keputusan untuk dirinya sendiri. Menggunakan Rehoboam, Serac mengumpul kekayaan dan kuasa yang luar biasa, menjadikan dirinya orang terkaya di planet ini sebelum menghapuskan kewujudannya daripada internet. Kira-kira 20 tahun sebelum peristiwa Westworld musim 1, William menjual data berharga Serac tentang tingkah laku manusia yang dikumpul di Westworld sebagai sebahagian daripada projek keabadian Delos, data yang akan digunakan oleh Serac untuk memperhalusi prosesnya “memperbaiki semula” manusia yang tingkah laku menyimpangnya dianggap sebagai ancaman kepada “sempurna ” dunia yang dibayangkan oleh Rehabeam. Tetapi dia tidak dapat menyempurnakan proses itu sehingga dia mempunyai data yang selebihnya – yang disimpan dalam Forge kembali di Westworld.

Itulah yang Serac benar-benar mahukan sepanjang musim: bukan sahaja untuk menghentikan rancangan Dolores untuk memusnahkan Rehoboam, tetapi untuk mendapatkan seluruh data yang telah disalin ke The Sublime apabila Forge dimusnahkan pada akhir musim 2. Serac menganggap bahawa Dolores mempunyai kunci kepada The Sublime, tetapi dia tidak — Bernard tanpa sedar mempunyai kunci sepanjang musim.

Apa buat semua itu sebenarnya maksudnya? Bagaimanakah keadaan dunia pada akhir Westworld musim ke-3?

Jeffrey Wright sebagai Bernard dalam Westworld musim 3.

Imej: HBO

Itu soalan yang bagus — kami belum tahu lagi! Adegan pasca kredit pada penghujung musim 3 menunjukkan Bernard bangun dari tidur di motel yang sama tempat terakhir dia dilihat ketika dia cuba memasuki semula The Sublime secara mental. Dia diselaputi habuk dan biliknya berantakan, menunjukkan bahawa beberapa bulan atau bahkan tahun telah berlalu sejak peristiwa musim 3. Semasa panel malam penutup di Festival TV ATX ​​tahun ini, pencipta bersama siri Lisa Joy disahkan itu Westworld musim 4 akan berlangsung tujuh tahun selepas peristiwa musim 3.

Keluar dari treler, nampaknya begitu Westworld musim 4 akan berlangsung di dalam dan sekitar Kota New York pasca-Rehoboam yang futuristik, walaupun diabaikan oleh bangunan pencakar langit yang aneh dan tidak menyenangkan yang kelihatan disatukan oleh jaringan putih seperti web dan berdengung dengan lebah robotik yang menyerang. Charlotte-Dolores mengawal Delos sepenuhnya, menjadikan hos baharu. Stubbs, Maeve, dan Caleb semuanya masih hidup, begitu juga dengan salinan baharu Dolores yang misteri dalam replika badan asalnya. Nasib William dan Engerraund Serac masih belum diketahui.

We want to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Kami menonton Westworld musim 3 jadi anda tidak perlu menontonnya


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/