Kapal angkasa asal Lego, Galaxy Explorer, telah kembali dan lebih baik dari sebelumnya

Januari lalu, Lego menjanjikan ulang tahunnya yang ke-90 akan menjadi satu untuk diingati: syarikat bersetuju untuk menghidupkan semula salah satu tema Lego klasiknya (seperti Angkasa, Istana dan Lanun) dengan set Lego gred dewasa baharu.

Tetapi ternyata kami bukan sahaja mendapat satu bom nostalgia hari ini — syarikat telah memutuskan untuk membawa kembali Angkasa klasik dan Istana klasik pada masa yang sama. Pertama, Lego mendedahkan Galaxy Explorer, versi $100 atas kapal angkasa ikonik asal Lego yang akan naik untuk pre-order hari ini. Dan kedua, ia mengumumkan Istana Lion Knights, yang — pada $400 dan 4,514 keping — ialah set permainan istana yang paling rumit dan mengagumkan yang pernah dihasilkan oleh syarikat.

Sebaliknya untuk lebih lanjut tentang istana baharu Lego, ketuk sini.

Selama beberapa hari sekarang, saya telah mencurahkan gambar resolusi tinggi bagi setiap set yang anda akan dapati di bawah, mengagumi butiran dan ciri mainan tersembunyi. Tetapi saya tidak perlu melakukannya sendiri: Saya juga perlu bercakap dengan pereka utama mereka Mike Psiaki (juga lihat: Titanic, Zuhal V, Aston Martin DB5 A007) dan Milan Madge (Penemuan Pesawat Angkasa, Lanun Teluk Barracuda, Perk Pusat). Saya juga sempat bercakap dengan Niels Milan Pedersen, seorang veteran 44 tahun yang mencipta Lego Pirates and Forestmen, mengerjakan banyak tema Angkasa klasik, dan mereka bentuk banyak kubu, istana dan kapal yang paling ikonik termasuk Istana Black Knightyang Istana Kesatria Diraja Saya cukup bertuah untuk memiliki sebagai seorang kanak-kanak, dan legenda Barracuda Laut Hitam.

Set Galaxy Explorer asal 1979 adalah sangat bersemat dan bersudut dan agak rata.

Set Galaxy Explorer asal 1979.
Foto: Bahagian Belakang Kotak Binaan

Dengan Galaxy Explorer, kata Psiaki, matlamatnya adalah untuk mencetuskan nostalgia dengan membina kapal anda fikir anda ingat – bukan yang sebenarnya wujud. Kebanyakan orang hanya pernah melihat foto set asal 1979, malah kanak-kanak yang telah memegangnya bukan kanak-kanak lagi. Inilah yang dia beritahu saya:

Kami mendapati orang dewasa secara amnya mengingati kit Lego zaman kanak-kanak mereka untuk menjadi lebih mengagumkan dan mengasyikkan daripada yang sebenarnya — dan pertaruhan besar kami yang kami ambil dengan model ini, hipotesis yang kami hasilkan ialah ia tentang betapa besarnya mereka. Jadi seperti semasa anda masih kecil, anda jauh lebih kecil. Kini, anda secara fizikal lebih besar dan menggunakan lebih banyak ruang. Melihat set yang sama melalui mata orang dewasa, ia tidak menguasai banyak bidang pandangan anda, pada asasnya, bukan?

Berapa lebih besar, walaupun? Apabila Psiaki menyedari dia 50 peratus lebih tinggi daripada anak lelakinya sendiri yang berumur tujuh tahun, itu menjadi titik rujukan. Galaxy Explorer 1,246 keping baharu adalah kira-kira 50 peratus lebih besar dalam setiap dimensi — “enjin yang terdiri daripada dua modul, kami menjadikannya tiga modul, lebar sayap menjadi lebih lebar, ketebalan plat,” dan apa sahaja yang boleh dilakukan oleh pereka bentuk. regangan.

Seperti yang anda lihat, kerangka udara Galaxy Explorer mempunyai beberapa ketinggian kepadanya sekarang – pada tahun 1979, ia sebahagian besarnya dibina daripada plat kelabu yang nipis dan rata. Yang baharu juga berukuran 20.5 inci, atau 52 sentimeter panjang.

Akhirnya, Galaxy Explorer kebanyakannya menjadi versi yang lebih tinggi daripada yang asal, “jadi kami hampir membayangkan seperti kami sedang melihat Galaxy Explorer dengan kamera definisi tinggi.” Mereka mengekalkannya tajam dan bersudut, dengan sedikit kepingan melengkung bermodel baru yang boleh mereka uruskan. Saya rasa ia kelihatan luar biasa, terutamanya bersebelahan dengan gambar asal.

1655581275 206 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Nampak robot? Ia pada asalnya muncul dalam Lego 6809, dan ia tidak mempunyai nama. “Secara dalaman kami suka bergurau bahawa ia adalah Cosmobot kerana ia pastinya bukan astromech. Jika anda menghasilkan nama yang hebat, kami akan mempertimbangkan untuk membuat kanon itu.”
Foto: Lego

1655581275 332 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Satu lagi gambar Galaxy Explorer asal.
Foto: Andrew Gould (Wikimedia Commons)

Tetapi yang menariknya, ia tidak selalunya akan menjadi seperti itu. “Kami pada asalnya melalui laluan ini seperti, okay, bagaimana kami memodenkan Galaxy Explorer,” kata Psiaki. “Bagaimana ini sebenarnya berfungsi sebagai kapal angkasa?” Tetapi pendekatan itu telah ditinggalkan selepas mereka mendapati diri mereka pada dasarnya membina yang lain Penemuan Pesawat Angkasadan mereka juga membuang reka bentuk moden untuk angkasawan.

1655581275 678 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Benny, angkasawan dari Filem Lego, dengan topi keledar patah stereotaipnya.

Tetapi pasukan Psiaki telah menemui beberapa tempat untuk memodenkan set di mana ia kelihatan sesuai mengikut tema. Beberapa bata komputer Lego bercetak asal telah kembali — tetapi sebagai jubin rata kini dan bukannya monitor bercerun, menjadikannya kelihatan kurang seperti CRT dan membolehkan lebih banyak daripadanya dimuatkan di kokpit. Anda bukan sahaja mendapat topi keledar angkasa Lego klasik, tetapi versi yang lebih baharu dengan tali dagu yang tebal yang kurang berkemungkinan patah. “Itu jenakanya Filem Legodi mana Benny mempunyai topi keledar acuan dengan benda yang rosak kerana itulah cara semua orang mengingati topi keledar itu,” cerita Psiaki.

1655581275 447 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Psiaki berkata topi keledar klasik membolehkan Lego memuatkan empat buah minifig dalam kokpit, yang tidak begitu berkesan dengan topi moden yang mereka uji.
Imej: Lego

1655581275 403 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Lihat: Jubin komputer Lego, mekanisme gear pendaratan dan tanjakan untuk rover.
Foto: Lego

Dan apabila yang asal hanya mempunyai segelintir lajur boleh tanggal pegun untuk berfungsi sebagai gear pendaratan, anda boleh flip gear pendaratan set baharu itu terus ke dalam bingkai. “Saya hanya sukakan kenderaan di mana anda boleh melipat semua gear pendaratan; Saya masih ingat benar-benar kecewa seperti Lego Millennium Falcon pertama yang semua tupangnya dipasang. Seperti, ayuh, mereka sepatutnya dilipat!” Tolong, Lego, biarkan dia bekerja Falcon Millennium Tertinggi di mana mereka sebenarnya melakukannya.

1655581275 831 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Seperti yang asal, terdapat garaj tersembunyi di dalam untuk rover. “Saya tidak mahu merosakkan cara ia berfungsi, tetapi terdapat sedikit ciri permainan di mana anda meluncur keluar dari tanjakan dan kemudian anda menjatuhkannya dan rover…” dia mengekori.
Imej: Lego

1655581275 935 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Tidak semua bahagian Galaxy Explorer klasik membuat potongan: yang asal disertakan dengan pad pendaratan — anda boleh melihat anggukan tematik padanya dalam gambar di bawah, serta apa yang kelihatan seperti sepasang binaan ganti, tetapi ia tidak jelas jika ia adalah bahagian rasmi set. Dan sementara kokpit baharu memuatkan empat minifig serentak, ia tidak mempunyai rasa retro seperti pengangkat atas rata asal.

1655581275 517 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Mengapit set baharu, beberapa… binaan ganti, mungkin?
Imej: Lego

1655581275 28 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

Satu imej terakhir Galaxy Explorer baharu. Letupkannya untuk melihat bahagian dalam kokpit dan pusat arahan.

Malangnya, saya tidak dapat bercakap dengan pereka asal Galaxy Explorer untuk bertanya pendapatnya tentang binaan baharu itu: Jens Nygaard Knudsen, yang mencipta Lego Space dan mereka bentuk minifigure Lego asal, meninggal dunia pada 2020 pada usia 78 tahun. Tetapi kolaborator lamanya Niels Milan Pedersen berkata dia melihat banyak personaliti Jens bersinar — dan jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang kerja Jens dan Niels di Lego Space termasuk set prototaip, Saya sangat mencadangkan profil ini (pdf) oleh rakan sekerja mereka Mark Stafford.

Ketika datang ke hari-hari awal Lego Space, Pedersen ingat kebanyakannya adalah senjata – atau kekurangannya. Pada masa itu, pereka terpaksa berpura-pura menambah antena pada kapal angkasa: “Kami tidak dibenarkan membuat apa-apa jenis senjata, walaupun Jens menyedari sepenuhnya bahawa kanak-kanak akan menggunakannya sebagai senjata laser.” Pedersen akhirnya mengukir banyak, banyak bahagian Lego ikonik selama bertahun-tahun, tetapi yang pertama ialah kamera angkasa. “Kebanyakan orang memanggilnya bazooka angkasa. Kami tidak dibenarkan memanggilnya begitu, itu pasti!” katanya sambil ketawa.

Galaxy Explorer baharu sepatutnya sedia untuk prapesanan hari ini di Lego.com untuk $99.99, £89.99 atau €99.99, dan akan mula dijual pada 1 Ogos. Saya akan membeli satu.

1655581275 726 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

1655581275 73 Kapal angkasa asal Lego Galaxy Explorer telah kembali dan lebih

We would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding content

Kapal angkasa asal Lego, Galaxy Explorer, telah kembali dan lebih baik dari sebelumnya


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/