Kate Bush suka Stranger Things memperkenalkan golongan muda kepada muziknya

Terima kasih kepada populariti Perkara Asing‘ muzik-berat musim keempat dan media sosial, “Running Up That Hill” karya Kate Bush naik ke bahagian paling atas carta muzik di seluruh dunia 37 tahun selepas lagu itu pada mulanya dikeluarkan. Sebilangan peminat lama Bush (dan umumnya lebih tua) telah merasakan sejenis cara tentang orang muda menemui sendiri muziknya melalui surat cinta sci-fi kepada tahun 80-an. Tetapi Bush – dirinya sudah lama Perkara Asing peminat — melihat kebangkitan semula minat secara tiba-tiba dalam “Running Up That Hill” sebagai bukti yang menarik dan menyentuh tentang kuasa seni.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan Radio BBC 4 Jam Wanita, Bush — yang secara amnya tidak bercakap kepada orang ramai — bercerita tentang pengalaman menonton generasi baharu mengubah salah satu karya klasiknya menjadi popular masa kini. Walaupun Bush sudah terpikat Perkara Asing lama sebelum Netflix dan adik-beradik Duffer memanggilnya, dia tidak menyangka akan terlibat dalam cerita rancangan itu, dan pengalaman itu semuanya terasa seperti “seluruh dunia menjadi gila.”

“Apa yang benar-benar mengagumkan, saya fikir, ini adalah penonton baharu yang, dalam banyak kes, mereka tidak pernah mendengar tentang saya,” kata Bush. “Dan saya suka itu – jenis semua orang muda yang mendengar lagu itu buat kali pertama dan mendapatinya, saya rasa ia sangat istimewa.”

Dalam separuh pertama daripada Perkara Asing 4, Max Mayfield (Sadie Sink) dan kanak-kanak Hawkins yang lain mendapati bahawa satu-satunya perkara yang boleh memastikan mereka selamat daripada Vecna ​​— keganasan pembunuhan terbaharu yang merangkak keluar dari Upside Down — ialah dengan mendengar lagu yang mereka gemari. Dalam kebanyakan kes, Vecna ​​secara psikik mengintai mangsanya dari dimensi lain sebelum menarik mereka kepadanya dan mengoyakkan badan mereka, tetapi Max dapat melepaskan diri dari gegarannya berkat kaset “Running Up That Hill” yang terdapat dalam Walkmannya semua. musim.

Padahal Perkara Asing sentiasa menonjolkan sentuhan budaya pop yang membentuk tahun 80-an, penetapan Max pada “Running Up That Hill” juga merupakan sebahagian daripada penerokaan siri tentang bagaimana watak itu masih bersedih dengan kematian abangnya Billy dalam musim 3.

Semasa Bush menulis “Running Up That Hill” sebagai lagu cinta, dia berkata bahawa dia tersentuh dengan cara itu Perkara Asing membingkai trek sebagai sejenis azimat emosi untuk Max dan pilihan yang sesuai untuk siri ini apabila wataknya berkembang dan membesar bersama pelakonnya.

“Ia cantik dengan cara yang sama Harry Potter di mana dalam filem-filem awal yang hanya kanak-kanak kecil,” kata Bush. “Kemudian apabila filem itu ditayangkan, ia menjadi lebih berat dan lebih gelap, dan anak-anak kecil itu bertukar menjadi pelakon dewasa muda yang sangat berbakat. Anda mempunyai hubungan yang berbeza dengan sesuatu yang terharu selama bertahun-tahun, benar-benar, melihat mereka berkembang.”

Seperti kebanyakan peminat tegarnya yang sangat menghargai muziknya, dia mempunyai hubungannya sendiri dengan “Running Up That Hill,” sebuah lagu tentang seorang lelaki dan seorang wanita yang ingin bertukar tempat dengan satu sama lain “hanya untuk merasai bagaimana ia sebelah lain.”

Walaupun Bush masih menganggap lagu itu sebagai “A Deal with God” — tajuk yang asalnya dia ingin berikan — dalam fikirannya, dia menekankan kepentingan orang ramai dapat mengambil apa yang mereka mahu daripada seni. Seperti yang terbungkus dalam nostalgia sebagai “Running Up That Hill” mungkin bagi sesetengah orang, ia adalah sebahagian daripada masa kini bagi orang lain, itulah sebabnya Bush memberi tumpuan untuk hidup pada masa ini.

“Maksud saya, terdapat beberapa muzik yang hebat pada tahun 80-an, tetapi saya fikir ia adalah masa yang sangat menggembirakan kita sekarang,” kata Bush. “Baiklah, jadi ia adalah masa yang mengerikan pada banyak tahap untuk orang ramai. Sangat susah. Tetapi ia juga masa apabila perkara yang luar biasa berlaku. Teknologi sedang berkembang pada kadar yang luar biasa ini yang cukup menggembirakan, sungguh. Tetapi, anda tahu, terdapat begitu banyak kemajuan dalam bidang perubatan, dan terdapat perkara positif. Anda hanya perlu mencari sedikit lebih sukar untuk mencari mereka pada masa ini.”

Stranger Things 4 Jld. 2 mencapai Netflix pada 1 Julai.

We want to give thanks to the writer of this post for this outstanding content

Kate Bush suka Stranger Things memperkenalkan golongan muda kepada muziknya


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/