Kebimbangan antisemitisme meningkat selepas sepanduk ‘Kanye betul’ digantung di lebuh raya LA

Kumpulan kebencian antisemitik berada di belakang sepanduk yang digantung di lebuh raya Los Angeles yang sibuk pada hari Sabtu mengatakan “Kanye betul tentang Yahudi,” kata kumpulan pemerhati, selepas Ye, yang dahulunya dikenali sebagai Kanye West, membuat rentetan komen antisemitik dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Sebilangan orang boleh dilihat mengangkat tangan mereka sebagai tanda hormat Nazi ketika mereka berdiri di belakang sepanduk dan satu lagi tanda bertulis: “Honk if you know.” Sepanduk ketiga mempromosikan platform video yang menstrim kandungan antisemitik yang dikendalikan oleh Liga Pertahanan Goyim, rangkaian ahli teori konspirasi antisemitik.

StopAntisemitism.org, kumpulan bukan untung yang berdedikasi untuk mendokumentasikan tingkah laku antisemit berkata GDL bertanggungjawab menggantung sepanduk di atas Interstate 405.

Liga Anti Fitnah di California Selatan berkata dalam a tweet bahawa kumpulan yang bertanggungjawab untuk sepanduk itu “terkenal kerana menyokong vitriolic #antisemitisme dan ideologi supremasi kulit putih.”

“Kebencian tidak mempunyai tempat di Los Angeles atau di tempat lain dan percubaan ini tidak akan memecahbelahkan kita,” katanya.

Sebilangan tokoh berprofil tinggi bercakap pada hujung minggu menentang peningkatan baru-baru ini dalam wacana antisemitik.

Kim Kardashian, bekas isteri Ye, tweet pada hari Isnin: “Ucapan kebencian tidak pernah OK atau boleh dimaafkan. Saya berdiri bersama masyarakat Yahudi dan menyeru keganasan yang dahsyat dan retorik kebencian terhadap mereka untuk dihentikan segera.”

Reese Witherspoon menulis dalam tweet malam Ahad: “Anti-semitisme dalam apa jua bentuk amat menyedihkan. Secara peribadi. Dalam talian. Tidak kira di mana. Ia benci dan ia tidak boleh diterima.”

“Fahami sepenuhnya mengapa rakan/rakan sekerja Yahudi saya takut untuk keluarga mereka. Ini adalah masa yang sangat menakutkan,” katanya.

Pelawak dan pelakon Amy Schumer berkata dalam catatan Instagram: “Saya menyokong rakan Yahudi saya dan orang Yahudi.”

Dari Rumah Putih hingga pegawai tertinggi yang dipilih di California, pemimpin politik turut mengutuk insiden itu dengan sepanduk dan contoh yang ditunjukkan oleh Ye.

@POTUS berlari untuk mengubati jiwa negara selepas bertahun-tahun kebencian dan perpecahan. Sebagai sebahagian daripada penyembuhan ini, kita perlu menyeru antisemitisme di mana-mana sahaja ia mengangkat kepala hodohnya. Tindakan ini di LA adalah menjijikkan dan harus dikecam,” kata setiausaha akhbar White House Karine Jean-Pierre dalam tweet.

Gavin Newsom California berkata “ucapan kebencian membuka pintu kepada tindakan yang penuh kebencian.”

“Protes anti-Semitik hujung minggu ini di LA adalah menjijikkan dan tidak boleh dinormalisasi atau diketepikan,” Newsom tweet. “Perkataan penting, dan di CA kami akan sentiasa bersuara menentang kebencian kaum, etnik dan agama apabila ia menimbulkan kebencian yang buruk.”

Datuk Bandar Los Angeles Eric Garcetti berkata “LA adalah bandar kepunyaan, bukan kebencian.”

“Angelenos Yahudi harus sentiasa berasa selamat,” Garcetti tweet. “Tiada tempat untuk diskriminasi atau prasangka di Los Angeles. Dan kami tidak akan pernah berundur daripada perjuangan untuk mendedahkan dan menghapuskannya.”

Rep. Adam Schiff, D-Calif., berkata dia juga “ngeri dengan antisemitisme keji yang dipamerkan di LA hujung minggu ini.”

“Secara tragis ia menunjukkan kuasa yang dipegang sesetengah pihak untuk menguatkan bahasa yang penuh kebencian, dan betapa cepatnya mereka boleh memujuk orang lain untuk menyatakan ketaksuban mereka sendiri,” katanya yang merujuk kepada komen Ye baru-baru ini, tanpa menamakan penyanyi rap itu secara langsung. “Kita mesti mengutuk kebencian di mana sahaja kita melihatnya – serta-merta dan secara paksa.”

Insiden itu berlaku selepas Ye, yang lantang bersuara tentang kesukarannya dengan kesihatan mental dan mempunyai sejarah menyiarkan secara tidak menentu dalam talian, membuat beberapa komen antisemitik di media sosial, mengakibatkan penyanyi rap melihat akaun Twitter dan Instagramnya dihadkan buat sementara waktu.

Agensi bakat CAA mengesahkan kepada NBC News pada hari Isnin bahawa ia telah berhenti mewakili Ye sebagai pelanggan dalam tempoh sebulan lalu, tetapi tidak menyatakan sama ada langkah itu adalah hasil daripada komen.

Pengeluar rancangan bual bicara dalam talian “The Shop” juga menarik episod yang menampilkan penyanyi rap selepas mereka berkata dia menggunakan “ucapan kebencian dan stereotaip yang sangat berbahaya” semasa rakaman.

Ketika penyanyi rap itu menghadapi tindak balas yang meningkat terhadap komennya, ia adalah diumumkan minggu lepas bahawa Ye telah bersetuju untuk memperoleh apl media sosial berorientasikan konservatif Parler.

Parlement Technologies, syarikat induk Parler, mengumumkan pada Isnin lalu bahawa ia telah “memeterai perjanjian pada dasarnya untuk menjual Parler” kepada Ye, yang dikatakan “mengambil sikap berani menentang penapisan terbarunya dari Big Tech.”

NBC News telah menghubungi wakil Ye untuk mendapatkan ulasan.

ADL telah memberi amaran bahawa “pelampau merentasi spektrum ideologi,” termasuk ahli GDL, telah menerima kenyataan antisemitik Ye dan meraikan berita tentang rancangannya untuk memperoleh Parler.

Sebagai tambahan kepada insiden hari Sabtu, ADL berkata GDL juga cuba “memanfaatkan komen Ye dengan menyasarkan komuniti Kulit Hitam dengan propaganda mereka dan berusaha untuk meyakinkan orang Kulit Hitam bahawa orang Yahudi adalah musuh sejagat.”

ADL berkata ahli sembang Telegram kumpulan itu dilihat membincangkan inisiatif baharu yang berkaitan dengan komen Ye, termasuk mencipta risalah yang menyalahkan orang Yahudi untuk perdagangan hamba Atlantik, manakala beberapa ahli mendakwa telah menyasarkan kejiranan kulit hitam secara khusus semasa pengedaran propaganda baru-baru ini.

Jabatan polis Los Angeles dan Beverly Hills berkata mereka sedang menyiasat risalah antisemitik yang diedarkan di Beverly Hills, menurut The LA Times. Tidak jelas sama ada mereka mempunyai kaitan dengan kejadian hari Sabtu. Jabatan polis tidak segera menjawab permintaan semalaman untuk mendapatkan maklumat lanjut.We wish to say thanks to the author of this short article for this amazing web content

Kebimbangan antisemitisme meningkat selepas sepanduk ‘Kanye betul’ digantung di lebuh raya LA


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/