Kebimbangan tentang keadaan kognitif Bruce Willis yang merosot berpusing di sekitar set dalam beberapa tahun kebelakangan ini

Hanya beberapa hari sebelum Bruce Willis dijadualkan untuk muncul di set salah satu filem aksi terbarunya, pengarah projek itu menghantar permintaan segera: Jadikan bahagian bintang filem itu lebih kecil.

“Nampaknya kita perlu mengurangkan kiraan halaman Bruce sebanyak kira-kira 5 halaman,” Mike Burns, pengarah “Out of Death,” menulis dalam e-mel Jun 2020 kepada penulis skrip filem itu. “Kita juga perlu meringkaskan sedikit dialognya supaya tidak ada monolog, dll.”

Burns tidak menggariskan salah satu sebab mengapa baris Willis perlu disimpan “pendek dan manis.” Tetapi pada hari Rabu, orang ramai mengetahui perkara yang dia dan ramai pembikin filem lain bimbangkan secara peribadi selama bertahun-tahun: Keluarga lelaki berusia 67 tahun itu berkata dia akan bersara daripada berlakon kerana dia mengalami afasia. Gangguan kognitif mempengaruhi keupayaan seseorang untuk berkomunikasi dan sering berkembang pada individu yang mengalami strok.

“Akibat daripada ini dan dengan banyak pertimbangan, Bruce akan meninggalkan kerjaya yang sangat bermakna baginya,” anak perempuan pelakon itu Rumer Willis menulis dalam kiriman Instagram yang turut ditandatangani oleh adik-beradiknya, isteri pelakon itu, Emma, ​​dan suaminya. bekas isteri, Demi Moore.

Menurut mereka yang pernah bekerja dengan Willis yang lebih tua dalam filem terbarunya, pelakon itu telah menunjukkan tanda-tanda kemerosotan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dalam temu bual dengan The Times bulan ini, hampir dua dozen orang yang berada di set bersama pelakon itu menyatakan kebimbangan mengenai kesejahteraan Willis.

Individu-individu ini mempersoalkan sama ada pelakon itu menyedari sepenuhnya persekitarannya di set, di mana dia sering dibayar $2 juta untuk dua hari bekerja, menurut dokumen yang dilihat oleh The Times. Pembikin filem menggambarkan adegan yang menyayat hati sebagai bintang “Pulp Fiction” yang dikasihi itu bergelut dengan kehilangan ketajaman mental dan ketidakupayaan untuk mengingati dialognya. Seorang pelakon yang mengembara bersama Willis akan menyuap bintang itu melalui alat dengar, yang dikenali dalam industri sebagai “earwig,” menurut beberapa sumber. Kebanyakan adegan aksi, terutamanya yang melibatkan tembakan koreografi, dirakam menggunakan double body sebagai pengganti Willis.

Dalam satu insiden yang didakwa dua tahun lalu pada set filem “Hard Kill” di Cincinnati, Willis secara tidak disangka-sangka melepaskan pistol yang sarat dengan kosong pada isyarat yang salah, menurut dua orang yang biasa dengan kejadian itu yang tidak diberi kuasa untuk mengulas. Tiada siapa yang cedera. Penerbit filem itu mempertikaikan bahawa insiden itu berlaku, tetapi pelepasan yang didakwa menyebabkan pelakon dan anak kapal terguncang.

Burns adalah salah seorang daripada segelintir orang yang mengetahui Willis sedang bergelut dengan ingatannya, tetapi dia berkata dia tidak menyedari tahap keterukan keadaan pelakon itu sehingga Jun 2020, ketika dia mengarahkan filem pertamanya, “Out of Death.” Ia adalah antara 22 filem yang dilakukan Willis dalam tempoh empat tahun.

“Selepas hari pertama bekerja dengan Bruce, saya dapat melihatnya secara langsung dan saya menyedari bahawa terdapat isu yang lebih besar dipertaruhkan di sini dan mengapa saya telah diminta untuk memendekkan taliannya,” kata Burns. Pada filem itu, Burns ditugaskan untuk memampatkan semua adegan Willis — kira-kira 25 muka surat dialog — ke dalam satu hari penggambaran, yang menurutnya amat sukar. Pada penghujung hari, Burns berasa berkonflik.

Musim luruh lalu, Burns ditawarkan peluang untuk mengarahkan filem Willis yang lain, “Wrong Place,” tetapi dia bimbang tentang kesihatan pelakon itu.

Burns berkata dia menelefon salah seorang sekutu Willis dan bertanya kepadanya: “Bagaimana keadaan Bruce?” Burns berkata dia diberitahu bahawa Willis adalah “seorang yang berbeza … jauh lebih baik daripada tahun lepas.” “Saya menerima dia mengikut kata-katanya,” kata Burns.

Tetapi apabila mereka memulakan penggambaran filem itu Oktober lalu, “Saya tidak fikir dia lebih baik; Saya fikir dia lebih teruk,” kata Burns. “Selepas kami selesai, saya berkata: ‘Saya sudah selesai. Saya tidak akan membuat filem Bruce Willis yang lain.’ Saya lega kerana dia mengambil cuti.”

Seorang wakil untuk Willis enggan mengulas di luar kenyataan keluarga.

Pasukan pengurusan lama Willis — termasuk kumpulan ejen yang hebat di Agensi Artis Kreatif — memastikan penggambaran filemnya dihadkan kepada dua hari. Kontrak pelakon itu menetapkan bahawa dia tidak boleh bekerja lebih daripada lapan jam sehari, tetapi dia sering tinggal selama empat sahaja, menurut sumber produksi.

Sementara itu, peminat dalam talian mula mempersoalkan mengapa Willis mengeluarkan begitu banyak filem bajet rendah, yang kebanyakannya dikritik oleh pengkritik. Kumpulan di belakang Anugerah Razzie, yang setiap tahun menyusun senarai filem terburuk dalam industri, pada Februari mencipta keseluruhan kategori untuk filem Willis.

Beberapa pengarah filem memberitahu The Times bahawa mereka terkejut dengan keadaan Willis pada tahun lepas.

Jesse V. Johnson, yang mengarahkan filem bajet rendah “White Elephant,” mula-mula bekerja dengan Willis beberapa dekad yang lalu semasa dia menjadi lagak ngeri. Tetapi apabila pembuat filem dan pelakon itu bertemu sebentar sebelum penggambaran bermula di Georgia April lalu, “jelas bahawa dia bukanlah Bruce yang saya ingat,” kata Johnson.

Prihatin dengan keadaan mental Willis, dia berkata dia mendekati pasukan pelakon itu — yang diketuai oleh pembantunya yang bertukar menjadi pengendali Stephen J. Eads — dan terus terang bertanya tentang keadaan pelakon itu.

“Mereka menyatakan bahawa dia gembira berada di sana, tetapi adalah lebih baik jika kita dapat menyelesaikan menembaknya sebelum makan tengah hari dan membiarkannya pergi lebih awal,” Johnson mengimbas kembali perbualan itu. Pembuat filem terus merakam bahagian pelakon itu dengan pantas, walaupun Willis mempersoalkan di mana dia berada: “Saya tahu mengapa anda berada di sini, dan saya tahu mengapa anda berada di sini, tetapi mengapa saya berada di sini?” dua anak kapal berkata dia bertanya dengan kuat.

“Ia kurang menjengkelkan dan lebih seperti: ‘Bagaimana kita tidak membuat Bruce kelihatan buruk?'” kata salah seorang anak kapal. “Seseorang akan memberinya talian dan dia tidak faham apa maksudnya. Dia hanya dijadikan boneka.”

Johnson, pengarah, berkata dia kemudiannya ditawarkan peluang untuk penggambaran dua filem tambahan dengan Willis, jadi dia membincangkan situasi itu dengan pasukan kreatifnya.

“Selepas pengalaman kami mengenai ‘Gajah Putih,’ telah diputuskan sebagai satu pasukan bahawa kami tidak akan melakukan yang lain,” kata Johnson. “Kami semua peminat Bruce Willis, dan susunannya terasa salah dan akhirnya merupakan pengakhiran yang agak menyedihkan kepada kerjaya yang luar biasa, yang tidak ada seorang pun daripada kami berasa selesa.”

Walaupun dia telah muncul dalam lebih daripada 70 filem sejak dia mula berlakon pada tahun 1970-an, Willis masih diiktiraf sebagai detektif John McClane dalam francais “Die Hard”. Peranan itu — yang diulanginya dalam lima filem — membantu mengukuhkan statusnya sebagai salah seorang wira aksi terkemuka Hollywood, membawanya bahagian dalam filem seperti “Pulp Fiction” dan “The Fifth Element.” Walaupun dia sering diiktiraf lebih sebagai cabutan box office daripada sayang yang kritikal, dia menerima Golden Globe untuk peranannya bertentangan dengan Cybill Shepherd dalam siri televisyen 1980-an “Moonlighting” dan telah bekerja dengan pengarah seperti Wes Anderson dan Terry Gilliam.

Walaupun kesihatan Willis merosot, dia tetap mendapat permintaan yang tinggi.

Penglibatannya dalam filem – walaupun untuk beberapa minit sekejap – membantu pembuat filem bebas bajet rendah menjual filem mereka di peringkat antarabangsa. Memasang wajah Willis pada poster filem atau barisan lakaran kecil perkhidmatan penstriman membantu menarik penonton menonton filemnya. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Willis bekerja terutamanya untuk dua syarikat penerbitan filem: Emmett/Furla Oasis yang berpangkalan di Los Angeles dan 308 Entertainment Inc., sebuah syarikat Vancouver yang disokong oleh pelakon dan penerbit Corey Large, menurut IMDb.com.

Pada Januari 2020, pelakon Lala Kent, bintang rancangan realiti “Vanderpump Rules” Bravo, telah dilakonkan sebagai anak perempuan wira aksi dalam “Hard Kill.” Dalam satu babak, Kent berkata, watak Willis ditulis skrip untuk masuk dan melindunginya daripada penjahat.

“Saya sepatutnya fikir hidup saya akan berakhir, dan kemudian ayah saya masuk untuk menyelamatkan hari ini,” kata Kent, menggambarkan bagaimana dia membelakangi Willis dalam tempat kejadian. Willis dimaksudkan untuk menghantar barisan yang berfungsi sebagai isyarat Kent untuk itik sebelum dia melepaskan senjata ke arah lelaki jahat. Sebaliknya, dia menembak pistol sebelum menghantar barisan – dan pelakon itu tidak dapat mengelak.

“Oleh kerana saya membelakanginya, saya tidak sedar apa yang berlaku di belakang saya. Tetapi kali pertama, ia seperti, ‘Tidak mengapa, mari kita set semula,'” katanya.

Kent berkata dia meminta pengarah Matt Eskandari untuk mengingatkan Willis supaya mengatakan kata-katanya sebelum melepaskan pistol.

Tetapi pada pengambilan kedua, perkara yang sama berlaku, kata Kent. Eskandari tidak menjawab panggilan meminta komen, tetapi anak kapal kedua berkata dia teringat Kent digoncang hari itu. Seorang anak kapal ketiga, yang juga tidak diberi kuasa untuk mengulas secara terbuka, berkata dia teringat situasi di mana Willis “melepaskan pistol pada talian yang salah.”

Tetapi anak kapal itu menambah: “Kami sentiasa memastikan tiada sesiapa berada dalam barisan tembakan ketika dia mengendalikan senjata.”

Randall Emmett, pengasas bersama Emmett/Furla Oasis, yang telah menggarap 20 filem Willis, enggan mengulas mengenai keadaan Willis, memetik undang-undang privasi perubatan. Tetapi Emmett, yang merupakan bekas tunang Kent, mempertikaikan bahawa Willis melepaskan pistol sebelum waktunya. Perisai filem itu menafikan bahawa kejadian itu berlaku.

Dalam satu kenyataan, Emmett berkata: “Saya menyokong penuh Bruce dan keluarganya pada masa yang mencabar ini dan mengaguminya kerana keberaniannya dalam memerangi keadaan perubatan yang sukar ini. Bruce akan sentiasa menjadi sebahagian daripada keluarga kami.”

Willis mempunyai rombongan besar yang menemaninya di set, dan ahlinya melindungi pelakon itu, menurut beberapa pembuat filem.

Eads, yang mula bekerja dengan Willis sebagai pembantunya pada 1990-an, berkhidmat sebagai pengendali on-setnya.

“Lelaki itu membimbing Bruce ke mana-mana,” kata seorang anak kapal pada “Hard Kill” 2020 tentang Eads. “Dia membawanya ke sekeliling dan memerhatikannya.”

Untuk kerjanya, dia dikreditkan sebagai penerbit dalam filem Willis. Pada Disember 2018, Eads memeterai perjanjian tiga gambar dengan MoviePass Films yang kini tidak berfungsi dan Eads menerima $200,000 setiap gambar, menurut kontrak yang disemak oleh The Times.

“Kami berharap dapat meneruskan hubungan panjang kami dengan anda dalam filem ini dan filem lain yang akan datang,” baca perjanjian yang dihantar kepada Eads oleh Emmett, ketua eksekutif syarikat produksi itu. Lebih setahun kemudian, Eads menandatangani sijil pertunangan baharu untuk $200,000 dengan Georgia Film Fund 70 LLC — satu lagi syarikat Emmett — untuk mengusahakan “Hard Kill,” kemudian dipanggil “Open Source”. Eads tidak menjawab permintaan untuk mengulas.

Di samping itu, pelakon Adam Huel Potter dijamin memainkan peranan kecil dalam filem Willis dan bertindak sebagai penggerak Willis, memberikan pelakon itu melalui bahagian telinga. Potter dibayar $4,150 setiap minggu, menurut kontrak Willis di “Sumber Terbuka.” Dia ditawarkan “peranan bercakap di skrin” dan disediakan penginapan di hotel Willis, menurut dokumen itu. Potter tidak menjawab pertanyaan daripada The Times mengenai pengaturan ini.

Salah satu filem berskala besar terakhir Willis, “Paradise City,” telah difilemkan di pulau Maui Hawaii Mei lalu, selepas pandemik itu menangguhkan pengeluaran selama setahun. Chuck Russell, pengarah filem itu, dan ahli krew kedua berkata Willis sangat teruja untuk bersatu semula dengan rakan bintang “Pulp Fiction” di Hawaii. (Filem ini dijadualkan untuk ditayangkan pada musim panas ini.)

“Dia teruja untuk bekerja dengan John Travolta, dan anda dapat melihat pesona Bruce Willis lama masih ada,” kata Russell. “Dia benar-benar membawa permainan Anya, dan kami memastikan bahawa dia dan John mempunyai pengalaman hebat penggambaran bersama.”

Tetapi pembuat filem yang bercakap dengan The Times berkata mereka bimbang dengan keadaannya.

“Dia kelihatan begitu tersesat, dan dia akan berkata, ‘Saya akan melakukan yang terbaik.’ Dia sentiasa mencuba yang terbaik,” Terri Martin, penyelia pengeluaran di “White Elephant,” kata Rabu. “Dia adalah salah seorang yang hebat sepanjang zaman, dan saya amat mengagumi dan menghormati badan kerjanya, tetapi sudah tiba masanya untuk dia bersara.”

We would like to thank the author of this short article for this amazing web content

Kebimbangan tentang keadaan kognitif Bruce Willis yang merosot berpusing di sekitar set dalam beberapa tahun kebelakangan ini


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/