Kejatuhan tragis perintis hip-hop Kidd Creole berakhir dengan sabitan di NYC yang menikam kematian

Dia jauh dari “Kebebasan” sekarang.

Penyanyi rap kelahiran Bronx, Kidd Creole, ahli perintis kumpulan hip-hop Grandmaster Flash & the Furious Five — yang menghasilkan lagu-lagu hits “Freedom” dan “The Message” — menyelesaikan kejatuhan yang amat dahsyat minggu ini. apabila dia disabitkan dengan kesalahan membunuh.

Legenda rap berusia 61 tahun, yang nama sebenarnya Nathaniel Glover, berada di kemuncak kerjayanya pada 1980-an — hidupnya dipenuhi dengan rancangan habis dijual yang mendebarkan, jelajah negara dan rekod platinum.

Pada September 1982, dia naik ke pentas di Peppermint Lounge yang popular ketika itu di Midtown di hadapan ramai peminat yang menjerit. Kumpulannya baru sahaja mengeluarkan carta teratas “The Message,” sebuah lagu funky dan puitis yang berkhutbah tentang bertahan di dalam hutan bandar.

Empat puluh tahun kemudian, dia menghadapi sehingga 25 tahun penjara apabila dia dijatuhi hukuman 5 Mei kerana menikam maut seorang gelandanganJohn Jolly, pada 2017.

Pada masa Rock and Roll Hall of Famer telah ditumpaskan kerana jenayah itudia bekerja sebagai tukang dan tinggal di rumah bilik yang usang di Bronx — jauh berbeza daripada zaman kegemilangan hip-hop awalnya.

Kejatuhan tragis bintang itu ditandai dengan ketagihan dadah, penangkapan senjata kecil dan industri rap yang berkembang pesat ketika itu yang gagal memberi pampasan kepada artis, menurut laporan dan bekas penganjurnya.

Perintis hip-hop Kidd Creole mendengar hujah penutup sebelum dia disabitkan dengan pembunuhan di Mahkamah Agung Manhattan pada 6 April 2022.
Steven Hirsch

“Dia adalah seorang pemuda kulit hitam yang dibawa keluar dari ghetto untuk bermain 15,000 hingga 20,000 arena tempat duduk,” kata penganjur kumpulan itu Van Silk kepada The Post Khamis. “Dia seorang perintis — seseorang yang dipandang tinggi oleh semua orang tetapi dia tidak menjana pendapatan seperti yang diperoleh artis hari ini.”

Kerjaya Glover mula berkembang pada tahun 1970-an apabila dia dan adik lelakinya Melvin, aka Melle Mel menyertai Grandmaster Flash & the Furious Five — pertama kali bermain di bar, taman dan juga gim sekolah menengah di sekitar Big Apple.

Pesalah seks berdaftar John Jolly, mati ditikam semalaman pada 2017.
Rapper Kidd Creole didakwa menikam lelaki gelandangan John Jolly hingga mati pada 2017.

Bersama-sama dengan DJ Grandmaster Flash, kumpulan itu termasuk Eddie “Scorpio” Morris dan Guy Todd “Rahiem” Williams bersama-sama dengan Keith “Cowboy” Wiggins.

“Mereka akan bermain di kelab hole-in-the wall dan kadang-kadang menyewa gim sekolah dengan gaji $15 atau $20,” kata Silk. “Kami tidak mempunyai nama untuk hip-hop ketika itu; kami masih memanggilnya sajak disko.”

Kumpulan itu tidak lama kemudian berpindah ke kelab yang lebih besar, menandatangani rekod Sugar Hill dan mengeluarkan single sulung mereka pada tahun 1979, “Superppin.”

Walaupun Grandmaster Flash dan Melle Mel adalah bintang terbesar kumpulan itu, Glover ialah pemuzik yang “lebih prolifik” — dengan gaya khas “ruang gema”, kata Silk.

Pada tahun 1980, kumpulan itu menghasilkan lebih banyak lagu hit termasuk “Freedom,” “Birthday Party” dan single berpengaruh Flash “The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel.”

Lagu hits terbesar mereka “The Message” dan “White Lines (Don’t Do It)” datang pada tahun 1982 dan 1983, masing-masing — ketika carta Billboard tidak mempunyai kategori untuk hip hop.

Tetapi di sebalik tabir, beberapa ahli kumpulan bergelut dengan ketagihan kokain, menurut laman berita hip-hop rockthebells.com.

Kumpulan itu berpecah pada pertengahan 80-an dan apabila mereka bersatu semula beberapa tahun kemudian, keajaiban itu telah hilang, kata Silk.

Rappers Shame, Kidd Creole, Rahiem dan Broadway daripada kumpulan rap "Grandmaster Flash & The Furious Five" membuat persembahan di atas pentas sekitar tahun 1986.
Kidd Creole yang berasal dari Bronx (kiri) menjadi terkenal sebagai ahli kumpulan rap legenda Grandmaster Flash & The Furious Five.
Raymond Boyd/Michael Ochs Archives/Getty Images

“[Glover] tidak mempunyai pukulan besar … dan apabila kumpulan itu kembali bersatu, sudah terlambat,” katanya. “Mereka muncul pada masa ketika tidak ada industri muzik untuk hip hop.”

Pada tahun 1995, Glover telah ditangkap kerana memiliki pistol 9mm yang dimuatkan dan peluru hidup, dan telah ditumpaskan sekali lagi atas tuduhan senjata pada tahun 2007 kerana memiliki pisau graviti.

Namun, kumpulan itu telah dilantik ke dalam Dewan Kemasyhuran Rock and Roll pada tahun 2007, yang dihadiri Glover sambil memakai kot pinggang ungu dan tali leher yang cantik.

Kidd Creole dengan penyanyi rap Ice-T semasa anugerah Hip Hop VH1 2005.
Kidd Creole dengan Ice-T pada anugerah Hip Hop VH1 2005.
Johnny Nunez/WireImage

Rapper itu menghabiskan hampir lima tahun di penjara sementara menunggu perbicaraan Mahkamah Agung Manhattan dalam kes pembunuhan.

Peguamnya menyalahkan kematian Jolly atas campuran alkohol dan ubat penenang Versed, yang diberikan kepadanya di hospital kerana dia agresif dengan pekerja kecemasan, semasa prosiding.

Menggemakan pembelaan undang-undang Glover, Silk berkata, “Lelaki itu tidak mati kerana [a] luka tikaman; dia mati kerana dos ubat yang mereka berikan kepadanya. [Glover] sepatutnya dilepaskan dari penjara.”

We wish to give thanks to the author of this article for this incredible content

Kejatuhan tragis perintis hip-hop Kidd Creole berakhir dengan sabitan di NYC yang menikam kematian


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/