Keluar dari hutan, ‘Midnights’ Taylor Swift menandakan kembalinya dalang muzik pop

Album baharu Taylor Swift yang tajam, “tengah malam,” ditutup dengan lagu di mana bintang pop itu dengan sabar menerangkan kepada seseorang — mungkin berjuta-juta orang — bahawa hubungan intim mereka bukanlah produk kismet tetapi reka bentuk.

“Saya meletakkan asasnya,” dia menyanyi di atas alur elektronik yang licik, suaranya mendahului rentak, “dan kemudian seperti jam, domino itu mengalir dalam satu barisan.” Lagu itu dipanggil “Mastermind,” iaitu apa yang Swift panggil dirinya dalam paduan suara, dengan kemas berirama perkataan dengan “kini awak milik saya.” Dan banyak perincian cirinya boleh membuat anda berfikir dia menggambarkan percintaan. Tetapi “Mastermind” juga mengenai kerjaya Swift yang unik — tentang pertimbangan dan kepintaran langkah yang membawa lelaki berusia 32 tahun itu daripada fenomena negara remaja kepada menjadi salah satu daripada dua atau tiga aksi terbesar dalam semua muzik.

“Tiada sesiapa mahu bermain dengan saya semasa kecil,” dia menyanyi berhampiran penghujung “Mastermind,” yang mungkin merupakan baris paling sedih dan lucu pada LP yang penuh dengan kedua-dua jenis, “jadi saya telah merancang seperti penjenayah sejak itu untuk membuat mereka menyayangi saya dan menjadikannya kelihatan mudah.” (Luangkan sedikit masa untuk menikmati irama rumit kata-kata itu sebelum anda mendengarnya ditetapkan kepada muzik.)

Merenung keseronokan dan kebimbangan selebritinya sendiri telah menjadi ciri khas karya Swift selama bertahun-tahun — atau sekurang-kurangnya sehingga 2020, apabila dia mengetepikan banyak perkara autobiografi kehidupan-seorang-bintang pop untuk filem yang kononnya fiksyen. naratif didorong watak album pandemik kembarnya, “cerita rakyat” dan “Evermore.” Penuh dengan lagu-lagu tentang penggiat bandar kecil dan kanak-kanak sekolah menengah yang janggal dan orang yang tidak bahagia berkahwin — malah seorang pembunuh — projek-projek itu juga secara radikal menyusun semula bunyinya, menjauhkan diri daripada produksi yang disintesis yang menghantarnya ke Hot 100 ke arah akar umbi, kebanyakannya getaran akustik yang dirumuskannya bersama Aaron Dessner dari kumpulan rock indie National.

Swift mencadangkan bahawa pengasingan wabak itu telah membebaskan imaginasinya; pastinya, skala muzik yang lebih kecil mencerminkan tuntutan kerjasama jauh. Namun, “Midnights”, studio ke-10 penuhnya, kembali kepada mod Swift yang lebih awal dalam kedua-dua istilah sonik dan lirik: Set 13 lagu ini, yang dihasilkannya bersama rakan kreatif lamanya Jack Antonoff, terasa seperti ia muncul tepat di tempat 2014. “1989” dan “Reputasi” 2017 telah dihentikan, dengan susunan yang licin dan padat yang kelihatan samar-samar tentang kewujudan hip-hop dan dengan lirik yang dibumbui dengan kiasan berair kepada pelbagai perseteruan berprofil tinggi dan hubungan cinta Swift. (“Kekasih,” dari 2019, bermain lebih banyak sekarang berbanding ketika itu seperti usaha peralihan antara fasa kerjaya Swift.)

Mudah dalam erti kata untuk memahami sebab dia mengambil pendekatan ini, memandangkan dia menghabiskan tahun 2021 merakam semula albumnya “Fearless” dan “Red” sebagai sebahagian daripada rancangan untuk mencipta versi baharu LP yang dia hilang kawalan separa apabila label rekod lamanya. bertukar tangan. Seperti yang pernah diketahui oleh seorang diarist yang teliti, Swift jelas telah berfikir — berfikir lebih daripada biasa — tentang perjalanannya dan tentang dirinya yang lebih muda; “Tiada yang Baru,” salah satu daripada banyak rakaman baru yang dia sertakan dalam “Red (Versi Taylor),” menangkap seorang wanita berusia 30-an menghadapi syak wasangka berusia 20-an tentang cara industri pilihannya akan melayannya apabila dia semakin tua.

“Midnights” dibuka dengan berwap, R&B-bersebelahan “Jerebu Lavender,” di mana Swift kesal dengan penelitian yang dia hadapi sebagai orang terkenal yang berkencan dengan orang terkenal lain (dalam kesnya, pelakon Inggeris Joe Alwyn); lagu itu — ditulis bersama dan menampilkan vokal latar daripada pelakon Zoë Kravitz — mencari ruang selamat yang dialihkan dari alam di mana cakap-cakap longgarnya mengancam untuk “menjadi viral,” seperti yang dikatakannya. Dalam “Anti-Wira,” mengenai sintesis Antonoff yang berdengung dan gendang rock tahun 80-an yang berkembang pesat, dia menimbang pendapat orang ramai yang paling keras tentang dirinya, menghadapi “narsisisme rahsia” dan mengakui bahawa kadangkala dia berasa seperti “raksasa di atas bukit … perlahan-lahan meluncur ke arah bandar kegemaran anda.”

Persembahan vokal pada “Midnights” adalah antara kerjaya Swift yang paling kuat — dia bermain dengan irama dan menekankan butiran suaranya seperti tidak pernah berlaku sebelum ini.

(Beth Garrabrant)

“Karma” yang ganas dan berkilauan nampaknya menyasarkan eksekutif muzik yang berkuasa Scooter Braun, yang merekayasa pembelian label yang melahirkan syarikat rakaman semula Swift: “Spiderboy, raja pencuri / Tenunan web kelegapan kecil anda,” dia menyanyi — perhatikan yang mencolok. “S” dan “B” dalam “Spiderboy” — sebelum menerangkan perkara yang dilihatnya sebagai kelebihan kosmiknya dengan siri metafora yang jelas: “Karma ialah teman lelaki saya / Karma ialah tuhan / Karma adalah angin dalam rambut saya pada hujung minggu. ” Angin di rambutnya pada hujung minggu! Selamat malam, Spiderboy.

Dorongan bercerita Swift tidak mati pada “Midnights,” yang dikatakannya berkembang daripada kecenderungannya terhadap renungan di waktu malam. “Midnight Rain,” nombor yang perlahan dan membingungkan dengan vokal yang berubah-ubah nada, mengisahkan tentang seorang lelaki dan seorang gadis yang mempunyai matlamat hidup yang berbeza, yang mana kedua-duanya tidak kelihatan seperti Swift atau Alwyn; begitu juga dengan “Maroon,” di mana lelaki dan perempuan itu mabuk dengan “rosé atas skru murahan” rakan sebiliknya. Kemudian, ada pula cerita yang menarik, Billie Eilish-ish “Vigilante S—,” tentang seorang wanita yang membantu isteri yang dikhianati membalas dendam terhadap suaminya beg kotorannya.

Seorang wanita bersandar di sofa di dalam bilik berpanel kayu

Seperti yang pernah diketahui oleh seorang diarist yang teliti, Swift jelas memikirkan tentang perjalanannya dan tentang dirinya yang lebih muda.

(Beth Garrabrant)

Namun penulisan lagu dan persembahan vokal di sini begitu kuat — dia bermain dengan irama dan menekankan butiran suaranya seperti tidak pernah berlaku sebelum ini — sehingga akhirnya anda berhenti mengambil berat perkara yang diambil secara langsung daripada kehidupan sebenar Swift dan apa yang tidak. Senang rasanya dapat tersesat dalam lagu-lagu seperti “Labyrinth,” di mana penyanyi itu meneroka ketakutannya untuk jatuh cinta semula, dan “Snow on the Beach,” duet cantik dengan Lana Del Rey dengan beberapa imejan album yang paling mempengaruhi : “Senyuman saya seperti saya memenangi pertandingan,” Swift menyanyi berkenaan dengan pasangan baru yang mengejutkan, dan itu sahaja yang anda perlukan untuk mencipta gambaran yang tepat di kepala anda.

Dia melukis satu lagi gambaran yang tidak dapat dilupakan dalam “Mastermind”, merujuk kepada dirinya sebagai “angin dalam layar kami yang mengalir bebas” selepas dia menawarkan sedikit konteks mengapa dia begitu teliti dalam interaksinya dengan teman lelakinya (atau penontonnya). “Semua wanita yang paling bijak perlu melakukannya dengan cara ini kerana kami dilahirkan untuk menjadi bidak dalam setiap permainan kekasih,” dia menyanyi. Kemudian dia menarik nafas dan menambah: “Jika anda gagal merancang, anda merancang untuk gagal.” Hanya Swift boleh membuat slogan bantu diri seperti kisah dongeng.

We wish to give thanks to the writer of this post for this amazing material

Keluar dari hutan, ‘Midnights’ Taylor Swift menandakan kembalinya dalang muzik pop


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/