Kemenangan Oscar Bersejarah Troy Kotsur untuk ‘CODA’ Hanya Permulaan: ‘Ia Menyelamatkan Nyawa Saya, Kerjaya Saya’

Troy Kotsur sedang beroperasi pada satu jam tidur, tetapi dia masih tersenyum sampai ke telinga. Hari Isnin, pagi selepas dia menjadi penghibur pekak kedua dalam sejarah Akademi yang memenangi anugerah lakonan di Oscar (selepas dia “CODA” bintang bersama Marlee Matlin, yang membawa pulang pelakon terbaik pada tahun 1987 untuk “Children of a Lesser God”). Gilirannya sebagai pemancing yang cantik Frank Rossi dalam “CODA” menjadi kegemaran musim anugerah ini, dan begitu juga penampilan dari penghibur berusia 53 tahun yang mesra, seorang pelakon pentas Los Angeles yang bekerja yang sehingga baru-baru ini bukan entiti terkenal di Hollywood .

Ketika Kotsur berfikir tentang apa makna kemenangan Oscarnya kepadanya, dia mula menangis. “Saya sangat bosan dengan masalah kewangan selama bertahun-tahun,” katanya melalui jurubahasa Justin Maurer. “Kini, menerima anugerah ini — ia telah menyelamatkan nyawa saya, kerjaya saya, keluarga saya. Saya telah mengambil begitu banyak risiko, dan tanpa pencalonan dan anugerah ini, saya tidak tahu apa yang akan berlaku.” Dia merenung kehidupan yang berbeza, kehidupan di mana dia tidak pernah dilakonkan dalam “CODA.” “Saya akan bekerja di restoran makanan segera atau sebagai pengedar barangan runcit.”

Melangkah ke Anugerah Akademi ke-94, persoalan besar pada malam itu ialah filem manakah yang akan menjadi keluaran penstriman pertama untuk memenangi gambar terbaik: “CODA,” daripada Apple Original Films, atau “The Power of the Dog,” daripada Netflix, yang mengetuai semua filem, dengan 12 pencalonan. “Adalah sangat menggembirakan untuk berkongsi kisah hidup dan bersemangat ini, yang mengingatkan kita tentang kuasa filem untuk menyatukan dunia,” kata Zack Van Amburg, ketua video seluruh dunia Apple. Di sebalik kemenangan bersejarah itu, kebanyakan ceramah Oscar tertumpu kepada penyampai Will Smith yang menampar Chris Rock di tengah-tengah majlis berikutan jenaka mengenai isterinya, Jada Pinkett Smith. Kotsur tidak duduk di dalam Teater Dolby semasa “tamparan yang terkenal di seluruh dunia”. Dia masih di belakang pentas membuat akhbar selepas mengambil trofinya pada petang tadi. Malah, Kotsur menonton klip video itu buat kali pertama sambil bercakap dengannya Kepelbagaian. Seperti ramai di dalam bilik, rahangnya jatuh. Dia menggelengkan kepalanya sebelum hanya menandatangani, “Wah.”

Kotsur adalah pelari terdepan untuk Oscar selepas memenangi hadiah BAFTA, Critics Choice dan SAG. Persembahannya sebagai bapa pekak, yang anak perempuannya Ruby — CODA (anak kepada orang dewasa pekak), dimainkan oleh Emilia Jones — bergelut dengan keputusan sama ada mahu mengikuti minatnya terhadap muzik atau tinggal di rumah dan membantu perniagaan perikanan keluarga, adalah penting untuk filem.

Perjalanan untuk “CODA” bermula di Sundance pada Januari 2021, di mana Apple memperolehnya dengan harga $25 juta, jualan terbesar dalam sejarah festival itu. Tetapi Kotsur tidak melihat mana-mana wang yang menarik perhatian itu di bahagian belakang, sambil bergurau berkata, “Saya masih menunggu cek saya.”

Namun, membintangi “CODA” telah memperkayakan hidupnya dengan cara lain. Pelakon dan pengarah Siân Heder baru-baru ini melawat Rumah Putih, di mana mereka bertemu dengan Dr. Jill Biden. Wanita pertama itu sangat terpesona, dia bertanya sama ada mereka mahu bertanya khabar kepada “Joe,” dan sebelum mereka sedar, mereka berada di Pejabat Oval bersama presiden Amerika Syarikat. “Saya tidak akan lupa dia memegang lengan saya, dan dia meletakkan saya di kerusi pejabatnya,” ingat Kotsur. “Dia berdiri di belakang saya dan mula mengurut bahu saya. Saya merasakan dia adalah VP, dan saya adalah presiden pekak pertama.”

Malah, Biden memberitahu pasukan “CODA” dia menonton filem itu dua kali. Ia adalah detik yang nyata bagi mana-mana orang, apatah lagi seorang pelakon watak yang berasal dari Mesa, Ariz., anak kepada seorang ketua polis yang lumpuh dari leher ke bawah selepas dilanggar pemandu mabuk. Kotsur merujuk mendiang bapanya dalam ucapan Oscarnya yang penuh emosi — dan dia masih berlinangan air mata bercakap tentangnya.

“Dia mempunyai rasa humor yang sama, cara bercakap yang sama, tetapi satu halangan ialah dia tidak dapat menandatangani lagi,” kata Kotsur, yang dikenali sebagai Morgan Freeman dari komuniti Pekak kerana tandatangannya yang ekspresif. “Kami kehilangan komunikasi sepenuhnya.”

Namun, dia tidak melihat itu sebagai penghalang untuk terus menjalin hubungan dengan lelaki yang digelarnya sebagai “wiranya”.

“Saya pekak… masalah besar. Apa yang boleh saya lakukan? Saya boleh bermain golf, pergi memancing, pergi berkhemah, bersetubuh, tetapi ayah saya tidak boleh. Dia tidak boleh makan sendiri. Ayah saya mengajar saya pengorbanan dan keberanian.”
Dia berkata ibunya adalah “jiwa yang murni” sebelum bergurau bahawa dua abangnya adalah “bajingan”. Mengenai apa yang seterusnya untuk Kotsur, masih belum ada jawapan yang jelas. Ada yang bimbang bahawa kemenangan Oscar “CODA” mungkin tidak banyak mengubah keadaan. Adakah Hollywood akan mula menggaji pelakon pekak untuk menceritakan kisah mereka sendiri, atau adakah semua ini sia-sia?

“Saya mempunyai ketakutan itu,” kata Heder. “Sebab itu saya mencipta untuknya kerana saya mahu memastikan dia terus bekerja dan mempunyai watak lain untuk dilakonkan. Ini bukan soal ejen yang menandatangani Troy. Apa yang perlu dilakukan ialah orang yang kreatif, pelakon persembahan, penulis, pengarah, diilhamkan olehnya dan mencipta peranan untuknya.”

Tambah Matlin: “Terpulang kepada Troy untuk pergi ke sana dan melihat apa yang tersedia untuknya. Dia perlu membuka matanya dan meninjau landskap untuk mengetahui siapa yang berminat dengannya.”

Dalam temu bual yang panjang, Kotsur membincangkan perjalanan Oscarnya, bagaimana “Tom and Jerry” membuatkannya ingin menjadi seorang pelakon dan jika mungkin ada sekuel kepada “CODA.”

Apakah maksud pengalaman mengenai “CODA” ini kepada anda?

Sungguh mengagumkan untuk mencapai tahap ini. Filem kami telah mencapai begitu ramai orang dan menyentuh ramai orang. Saya sangat berbangga dengan itu. Ia merupakan satu pengalaman yang kaya bagi saya.

Imej malas dimuatkan

Andrew Eccles untuk Kepelbagaian

Adakah anda masih ingat hari pertama anda di set “CODA”?

Pada hari pertama penggambaran, saya masih ingat melihat semua anak kapal sangat gementar dan tidak tahu bagaimana untuk berinteraksi atau bekerja dengan pelakon pekak. Saya masih ingat ketegangan itu, dan ia agak janggal. Kemudian, kami naik bot, keluar di laut terbuka, dan mereka fikir mereka mungkin memerlukan aksi beregu kerana terlalu berbahaya bagi pelakon pekak untuk menaiki bot nelayan. Kemudian mereka mendapati bahawa kami mengambilnya dengan cepat dan baik-baik saja. Jadi kami menolak beregu aksi.

Bilakah keluarga anda mengetahui anda pekak?

Saya berumur sekitar 10 bulan. Ibu saya sedang membersihkan rumah, dan dia menjatuhkan beberapa periuk dan kuali, membuat bunyi ketukan yang kuat ini. Saya berada di atas lantai, dan saya tidak bertindak balas sama sekali. Saya hanya meneruskan permainan. Ibu saya mengesyaki sesuatu. Dia membuat lebih banyak bunyi. Dia pergi ke belakang saya dan menghempas periuk dan kuali ini antara satu sama lain dan perasan bahawa saya tidak memandangnya. Saya hanya ketawa dan menjadi bayi. Mereka membawa saya ke doktor dan mendapati saya pekak. Keluarga saya ketakutan. “Bagaimana kita hendak berurusan dengan kanak-kanak pekak?” Mereka sangat takut. Ingat, ini kembali pada tahun 1960-an. Mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan kanak-kanak pekak. Keluarga saya belajar begitu banyak. Ayah saya berkata, “Troy, bahasa isyarat benar-benar bahasa yang indah. Ia adalah hadiah kepada dunia yang semua orang perlu lihat.”

Sangat menyentuh hati mendengar ayah saya berkata dan mengenali keindahan ASL. Hari ini, saya berasa seperti satu rahmat untuk menjadi sebahagian daripada keluarga yang mendengar kerana mereka mengajar saya cara berinteraksi dalam dunia pendengaran, dan saya mengajar mereka budaya Pekak. Kami dapat mengadakan pertukaran budaya dan dua bahasa ini.

Salah satu bahagian yang paling mengharukan dalam ucapan Oscar anda ialah apabila anda bercakap tentang bapa anda dan bagaimana dia lumpuh. Bolehkah anda memberitahu kami tentang dia?

Ayah saya adalah wira saya. Dia belajar bahasa isyarat semasa saya membesar. Dia membawa saya bermain golf, bermain ski air. Dia membawa saya berkhemah dan semua perkara di atas. Kemudian dia dalam kemalangan kereta ini. Saya berumur 17 tahun, dan beberapa bulan sebelum saya menamatkan pengajian di sekolah menengah, dan seorang pemandu mabuk memukulnya. Keretanya terbalik beberapa kali, dan badannya terkeluar dari cermin depan sepenuhnya. Dia adalah ketua polis, dan apabila polis tiba di tempat kejadian, mereka membawanya ke hospital dan dia hampir mati. Dia lumpuh akibat kemalangan itu dari leher ke bawah, tetapi fikirannya masih kuat. Dia mempunyai rasa humor yang sama, cara bercakap yang sama, tetapi satu halangan ialah dia tidak dapat menandatangani lagi. Saya melihat ayah saya tiba-tiba terpaksa berada di atas kerusi roda. Kami terpaksa membuat perubahan besar ini sebagai sebuah keluarga.

Saya perlu meminta ibu atau abang saya untuk menafsirkan untuk saya. Kadang-kadang dia cuba menggunakan pensel atau kekunci taip pada komputer. Saya terpaksa menunggu beberapa minit dan menunggu untuk melihat apa yang ayah saya katakan. Ia adalah satu cabaran untuk berkomunikasi dengannya, tetapi dia bersabar.

Pemegang Tempat Patung Anugerah Oscar Oscars

Topik kontroversi dalam komuniti Pekak ialah implan koklea. Pernahkah anda atau keluarga anda mempertimbangkan perkara itu untuk anda?

Itu soalan sensitif sebenarnya. Saya boleh berkongsi pendapat peribadi saya di sini. Perkara yang paling penting untuk kanak-kanak pekak ialah ibu bapa terlibat dalam kehidupan mereka dan memberi perhatian kepada keperluan khusus mereka. Kadang-kadang ibu bapa tidak mahu belajar tanda. Mereka mahu membetulkan anak pekak mereka supaya mereka mendengar dan berkata, “Hei, cakap bahasa saya.” Tetapi di mana identiti mereka?

Ayah saya bertanya kepada saya setiap tahun semasa saya masih muda, sekitar 12 atau 13, dan saya selalu berkata tidak. Saya menghargai ayah saya membenarkan saya memilih identiti saya sendiri kerana saya sangat gembira dengan siapa saya. Mengapa saya perlu berubah agar sesuai dengan dunia luar dan menderita? Inilah saya. Saya seorang lelaki pekak, dan anda belajar untuk berinteraksi dengan orang lain, dan mereka belajar untuk berinteraksi dengan anda. Saya telah bersabar dengan dunia luar. Kini tiba masanya untuk dunia luar bersabar dengan saya. Saya rasa bahasa isyarat itu indah. Kami mempunyai semua bahasa ini di planet Bumi. Kami boleh berbual, bahasa isyarat di bawah air dan berkomunikasi sepenuhnya jika saya menyelam ke dalam kolam renang atau menyelam skuba. Anda boleh menandatangani melalui tingkap kaca dan pergi ke restoran walaupun dengan bunyi latar belakang. Terdapat begitu banyak faedah bahasa isyarat.

Adakah anda masih ingat saat anda memutuskan untuk menjadi seorang pelakon?

Semasa saya masih muda, saya akan menonton kartun dan terutamanya “Tom and Jerry,” kerana tiada dialog. Ia hanya kucing dan tikus mengejar antara satu sama lain. Keesokan harinya, saya akan menaiki bas sekolah, yang mengambil masa kira-kira satu setengah jam perjalanan ke sekolah untuk Orang Pekak. Semua kanak-kanak pekak berada bersama-sama di dalam bas, dan saya akan memberitahu mereka tentang episod dari hari sebelumnya. Sesetengah kanak-kanak ini tidak mempunyai TV pada masa itu. Saya akan berkongsi cerita tentang “Tom and Jerry,” dan saya tidak akan lupa melihat mata mereka bersinar dan reaksi serta ketawa mereka. Ia membuatkan saya berasa sangat baik. Di sana ada sesuatu yang diklik. Saya mahu meneruskan perasaan itu. Itu membawa saya ke pentas lakonan, TV dan filem. Ia sentiasa berasa hebat untuk melihat penonton bertindak balas terhadap persembahan, yang paling memberi kesan kepada saya. Saya tidak peduli tentang apa-apa lagi. Saya hanya mahu membuat penonton berasa baik.

“CODA” ditayangkan di Festival Filem Sundance dan dijual dengan rekod $25 juta, jualan terbesar dalam sejarah pesta itu. Adakah anda melihat mana-mana wang itu?

Saya harap saya boleh membeli kereta baru atau sesuatu. Saya sangat teruja kerana mereka melabur $25 juta dalam filem kami. Ini bermakna mereka melihat nilai kerja, cerita dan mesej positif kami tentang menyayangi dan menghargai keluarga anda yang telah kami rindui. Saya dapat melihat mengapa mereka membuat pelaburan ini. Mereka merasakan filem kami berbaloi, dan lihat di mana kami berada hari ini. Saya amat berbangga.

Adakah anda terbuka untuk “CODA” dan wataknya diterokai dalam siri televisyen atau sekuel filem?

Jika kita mempunyai pelakon yang sama, pasti. Saya akan bersedia untuk itu. Kami mempunyai kisah yang begitu unik, dan kami boleh menceritakan lebih banyak lagi. Kami keluarga yang tidak berfungsi, bukan? Oleh itu, daripada disfungsi itu, anda mempunyai banyak cerita indah untuk diceritakan. Saya akan bersedia untuk itu.

Oscars hanya satu malam. Sesetengah, termasuk pengarah anda Siân Heder, bimbang bahawa tidak akan ada perubahan sebenar di Hollywood selepas kemenangan “CODA”. Adakah anda juga mempunyai ketakutan itu?

Tidak, saya tidak takut atau menyesal. Saya fikir orang di Hollywood mempunyai ketakutan. Saya telah begitu sabar dengan Hollywood. Kita perlu terus menolak sempadan bercerita. Saya masih ingat bahawa Siân takut pada hari pertama penggambaran, berharap kami akan berjaya. Dan semasa kami bekerja, saya memberitahunya filem ini akan berjaya. Lihat apa yang berlaku. Saya berjumpa dengan Siân [after we won], dan kami mempunyai Oscar ini di tangan kami. Dan saya berkata kepadanya, “Siân, kamu telah melakukan yang terbaik. Anda seorang pengarah yang hebat. Anda tahu cara menjangkau orang.” Saya hanya menunggu skrip seterusnya.

Apa yang ditawarkan kepada anda untuk pertunjukan seterusnya di Hollywood?

Nah, terdapat beberapa skrip jenis pengembaraan aksi, beberapa tokoh sejarah. Kami mempunyai sejarah yang begitu kaya dalam komuniti Pekak. Kami telah mengalami tragedi, kami telah berjaya, tetapi tiada siapa yang tahu tentang kisah-kisah ini. Mereka telah diabaikan sekian lama. Saya ingin mengeluarkan khazanah bercerita ini.


Penggayaan: Jenny Ricker/TMG-LA.com; Pembantu Penggayaan: Pia Aung; Dandanan: Makiko Nara/Walter Schupfer Management/LaMer; Tux, baju, tali leher dan kasut: Boss; Tonton: Omega; Pin: Ander

We wish to give thanks to the author of this post for this remarkable web content

Kemenangan Oscar Bersejarah Troy Kotsur untuk ‘CODA’ Hanya Permulaan: ‘Ia Menyelamatkan Nyawa Saya, Kerjaya Saya’


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/