Kenangan pengarang British Hilary Mantel, di Twitter dan seterusnya

Kehilangan Hilary Mantel, pengarang British yang cemerlang dan disayangi ramai yang meninggal dunia pada usia 70 tahun pada Khamis, mendorong banyak reaksi kesedihan yang fasih daripada penyokongnya.

Pengkritik dan rakan pengarang mengambil kesempatan untuk mengagumi lagi hadiah Mantel. Pengkritik buku New Yorker Parul Sehgal menulis bahawa kematian pengarang terasa “seperti sejenis kecurian.”

Ahli sejarah Simon Schama memanggilnya “salah seorang penulis yang paling hebat; puisi dan prosa yang mendalam dengan rasa yang tiada tandingan untuk tekstur sejarah.”

Novelis dan editor Gabriel Roth memanggil “Wolf Hall” sebagai “salah satu novel terhebat,” dan meletakkan pusingan yang memeningkan pada pembinaannya:

Perkataan “genius” sering muncul di Twitter, tetapi “murah hati” tidak ketinggalan. Jelas sekali bahawa Mantel meninggalkan kesan berpanjangan kepada bukan sahaja pembaca tetapi pada wartawan yang menemu bualnya dan pengarang yang menerima sokongannya. Hillary Kelly, sebagai contoh, mengimbas kembali pengalaman kehilangan keseluruhan temu bual dengan Mantel kepada “perakam yang rosak,” hanya untuk meminta Mantel secara sukarela mengadakan perbualan semula.

Penulis novel Stephen May adalah salah seorang daripada beberapa penulis yang teringat Mantel menghubungi untuk memberi galakan tentang kerja mereka.

“Dia meninggalkan legasi yang kuat dalam penulisannya,” tulis May, “tetapi dia juga menjalani kehidupan seorang penulis yang melambangkan. Lakukan kerja, fokus pada itu dan bantu orang lain apabila anda boleh.

Lucy Caldwell dipanggil ia “salah satu kegembiraan terbesar dalam kehidupan penulisan saya sendiri” apabila Mantel tanpa diduga menghubungi untuk memuji novel Caldwell “Hari-hari ini.” “Lebih baik lagi adalah alasan untuk menulis kembali kepadanya dan memberitahunya betapa bermakna kerjanya kepada saya – berapa lama dan sangat saya menyukainya.”

Mantel menjadi nama sastera isi rumah selepas penerbitan “Dewan Serigala” (2009), sebuah novel yang membayangkan kehidupan Thomas Cromwell, yang menjadi penasihat paling dekat dengan Henry VIII. Buku itu dan sekuelnya, “Bangkitkan Badan,” kedua-duanya memenangi Hadiah Booker yang berprestij, menjadikan Mantel wanita pertama memenangi anugerah itu dua kali. Buku terakhir dalam trilogi Cromwell, “Cermin & Cahaya,” adalah finalis untuk Booker.

“Percanggahan dan kejanggalan — itulah yang memberikan fiksyen sejarah nilainya,” Mantel memberitahu Kajian Paris pada 2015. “Mencari bentuk, bukannya mengenakan bentuk. Dan membenarkan pembaca untuk hidup dengan kekaburan. Thomas Cromwell ialah watak yang paling penting dengannya. Dia hampir menjadi kajian kes dalam kekaburan.”

Buku-buku itu terjual berjuta-juta salinan, tetapi Mantel telah membina reputasi di kalangan pengkritik dan penulis jauh sebelum itu, termasuk untuk karya fiksyen sejarah yang lain. “Tempat yang Lebih Keselamatan,” sebuah novel tentang Revolusi Perancis yang menjangkau lebih daripada 700 muka surat, adalah buku pertama yang ditulis Mantel, tetapi ia tidak diterbitkan sehingga lewat dalam kerjayanya. Apabila dia tidak diilhamkan oleh sejarah, Mantel sering menulis tentang perkara ghaib. “Beyond Black,” sebuah novel bernada realistik, berlatarkan dunia psikik dan peramal. Mengulasnya untuk Guardian pada tahun 2005, Fay Weldon menulis daripada Mantel: “Dia cerdik, ironis, pintar dan, saya mengesyaki, berhantu. Ini adalah buku tanpa sedar, di mana novel-novel terbaik datang.”

Mantel menyifatkannya dengan penuh kenangan dalam memoirnya, “Melepaskan Hantu,” yang New York Times menamakan salah satu daripada 10 memoir terbaik dalam tempoh 50 tahun yang lalu. Dia teringat bertemu pada suatu pagi, ketika dia masih muda, sejenis roh di halaman rumahnya. “Ia setinggi anak dua,” tulisnya. “Ia tidak mempunyai tepi, tiada jisim, tiada dimensi, tiada bentuk kecuali yang tidak berbentuk; ia bergerak. Saya mohon, jauhi, jauhi. Dalam ruang pemikiran ia ada di dalam diri saya, dan telah membentuk resonansi yang sakit dalam tulang saya dan dalam semua rongga badan saya.

Penulis Sam Knight adalah seorang lagi yang menceritakan kemurahan hati Mantel, dan dia mengakhirinya dengan mencadangkan bahawa pengalaman Mantel dengan alam ghaib mungkin belum berakhir. “Dia akan menjadi hantu yang hebat,” tulisnya.

Catatan kepada pembaca kami

Kami adalah peserta dalam Program Amazon Services LLC Associates, program pengiklanan ahli gabungan yang direka untuk menyediakan cara untuk kami memperoleh yuran dengan memaut ke Amazon.com dan tapak gabungan.We wish to thank the author of this write-up for this amazing material

Kenangan pengarang British Hilary Mantel, di Twitter dan seterusnya


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/