Kendrick Lamar Kembali Bersama ‘Mr. Moral & Pelangkah Besar’

Penantian lima tahun untuk album baharu oleh Kendrick Lamar — penyanyi rap generasi yang diurapi Pulitzer — akhirnya berakhir.

“Encik. Morale & the Big Steppers,” LP studio kelima Lamar dan salah satu album baharu yang paling dinanti-nantikan dalam beberapa tahun, telah dikeluarkan semalaman pada perkhidmatan digital, dengan harapan besar daripada peminat dan persoalan besar yang timbul mengenai langkah kerjayanya yang seterusnya.

Lamar, 34, adalah salah seorang daripada beberapa tokoh utama dalam senario muzik kontemporari — di mana aliran tetap kandungan baharu dilihat sebagai satu keperluan — yang boleh membuatkan peminat menunggu untuk tempoh yang begitu lama tanpa mengorbankan kesetiaan peminat atau prestij kritikal. Walaupun selepas ketiadaan Lamar berpanjangan, “En. Morale & the Big Steppers” dijangka membuat percikan minggu pembukaan yang cukup besar pada carta album Billboard.

Lamar mengukuhkan dirinya sebagai salah seorang penyanyi rap paling bercita-cita tinggi dalam generasi milenial dengan debut label utamanya, “anak yang baik, bandar mAAd” (2012). Untuk usaha susulannya, “To Pimp a Butterfly” (2015), dia membawa masuk sejumlah pemain dari latar jazz subur Los Angeles, termasuk Kamasi Washington dan Thundercat. Album itu, “sebuah karya tentang hidup di bawah pengawasan perkauman yang berterusan dan bagaimana ia boleh membawa kepada pelbagai jenis monolog dalaman, ada yang diberi kuasa, ada yang membenci diri sendiri,” sebagai pengkritik muzik pop Times Jon Caramanica menulistermasuk “Baiklah,” yang menjadi Black Lives Matter tidak rasmi lagu protes.

Album 2017 beliau, “SIMPALAN.,” memenangi lima Anugerah Grammy, walaupun ia kehilangan album tahun ini kepada “24K Magic” Bruno Mars. (Rapper itu mempunyai 14 jumlah kemenangan Grammy.) Lamar, yang dibesarkan di Compton, Calif., dan telah menjadikan budaya dan perjuangan kawasan itu sebagai bahagian tengah muziknya, juga menjadi penyanyi rap pertama yang menerima Hadiah Pulitzer untuk muzik. “SILAH.” adalah dipetik pada tahun 2018 sebagai “koleksi lagu virtuosik yang disatukan oleh keaslian vernakular dan dinamisme berirama yang menawarkan vignet yang mempengaruhi yang menangkap kerumitan kehidupan Afrika-Amerika moden.” Lamar menerima anugerah itu, muncul dalam konsert dengan sepanduk “Pulitzer Kenny”. belakang dia.

Pada tahun 2018 juga, Lamar dan ketua syarikat rakamannya, Anthony Tiffith (dikenali sebagai Top Dawg), adalah penerbit eksekutif sebuah album pendamping kepada filem “Black Panther.” Lagu dari LP, “All the Stars,” oleh Lamar dan SZA, telah dicalonkan untuk Anugerah Akademi untuk lagu asal terbaik. Artis visual Lina Iris Viktor menyaman, mengatakan kerjanya digunakan tanpa kebenaran dalam video trek; yang tuntutan mahkamah telah diselesaikan pada penghujung tahun 2018.

Sejak tahun yang penuh peristiwa itu, Lamar telah mengekalkan profil awam yang rendah, membuat segelintir penampilan tetamu pada lagu artis lain dan, tahun lepas, menyertai penyanyi rap Las Vegas (dan sepupunya) Baby Keem untuk dua lagu dalam album Keem “The Melodic Biru,” termasuk “Ikatan Keluarga” yang memenangi Grammy. Pada bulan Februari, Lamar naik ke pentas di Pertunjukan separuh masa Super Bowl LVI bersama Dr. Dre, Snoop Dogg, 50 Cent, Eminem dan Mary J. Blige, yang meletakkannya dalam kedudukan ganjil sama ada sebagai satu-satunya anak muda dalam rancangan hip-hop lama atau — mempersembahkan lagu sehingga sedekad lamanya — mungkin sudah menjadi sedikit throwback dirinya.

Ahad lalu, Lamar mengeluarkan video muzik baharu, “Hati Bahagian 5,” sebagai penggoda untuk “Mr. Moral.” Ia mempunyai prolog pertuturan yang menyatakan “kehidupan adalah perspektif” dan kemudian menunjukkan wajah Lamar berbaur dengan siri lelaki kulit hitam dari pelbagai tahap kepahlawanan budaya atau kontroversi: OJ Simpson, Kanye West, Jussie Smollett, Will Smith, Kobe Bryant, Nipsey Hussle. Kesan deepfake dicipta oleh Voodoo dalamsebuah studio daripada pencipta “South Park” Trey Parker dan Matt Stone, yang merancang projek selanjutnya dengan pgLang, sebuah syarikat baharu yang diasaskan oleh Lamar dan Dave Free, rakan usaha sama lama.

Lirik dalam “The Heart Part 5” telah pun diselak untuk makna, seperti imej yang Lamar kongsikan pada hari Rabu bagi album itu penutup, difoto oleh Renell Medrano. Ia menunjukkan Lamar, dalam mahkota duri, memegang seorang kanak-kanak manakala seorang wanita di atas katil menyusukan bayi, seperti lukisan agama kiasan.

Pada tahap tertentu, itu juga boleh menjadi petunjuk untuk peringkat seterusnya dalam kerjaya Lamar. “Encik. Morale” akan menjadi album terakhirnya untuk Top Dawg Entertainment, atau TDE, rumah Lamar sejak awal kerjayanya, yang telah mengeluarkan muziknya dengan kerjasama Interscope. Dia tidak mengumumkan perjanjian label baharu, sebaliknya telah memulakan projek baharu dengan pgLang, iaitu diumumkan dua tahun lalu sebagai “syarikat perkhidmatan berbilang bahasa” yang akan mengusahakan pelbagai projek kreatif dan komersial, daripada video untuk “The Heart Part 5” kepada satu siri projek baharu kasut Converse.We wish to thank the author of this write-up for this outstanding content

Kendrick Lamar Kembali Bersama ‘Mr. Moral & Pelangkah Besar’


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/