Kes Depp-Heard memberi tumpuan kepada perhubungan dan keganasan pasangan intim

Pelakon AS Amber Heard kembali dari rehat ke Mahkamah Litar Daerah Fairfax di Fairfax, Virginia pada hari Khamis.

Jim Lo Scalzo/AFP melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Jim Lo Scalzo/AFP melalui Getty Images


Pelakon AS Amber Heard kembali dari rehat ke Mahkamah Litar Daerah Fairfax di Fairfax, Virginia pada hari Khamis.

Jim Lo Scalzo/AFP melalui Getty Images

Bekas pasangan Johnny Depp dan Amber Heard terlibat dalam pergaduhan undang-undang berhubung komen umum mengenai hubungan mereka. Walaupun ini bukan kes jenayah, keganasan pasangan intim adalah watak utama dalam perbicaraan ini.

Depp adalah menyaman Heard untuk $50 juta melalui op-ed yang dia tulis The Washington Post mendakwa dia memfitnahnya.

Dengan sifat berprofil tinggi plaintif dan defendan, Depp dan Heard bukan sahaja berhujah kes mereka di hadapan hakim, tetapi juga di mahkamah pendapat umum.

“Tiada seorang pun daripada kita pernah benar-benar diajar secara proaktif tentang perbezaan antara hubungan yang sihat dan tidak sihat,” kata Katie Hood, ketua pegawai eksekutif One Love Foundation, kepada Semua perkara yang dianggap pada 24 April. “Dan apa yang One Love cuba lakukan ialah mencipta bahan pembelajaran yang hebat.”

Organisasi Hood menyediakan pendidikan kepada golongan muda tentang hubungan yang sihat dan tidak sihat. Keganasan rumah tangga memberi kesan kepada semua orang, bukan hanya wanita.

“Statistik menunjukkan bahawa lebih 1 dalam 3 wanita, hampir 1 dalam 3 lelaki dan 1 dalam 2 transgender atau bukan binari akan berada dalam hubungan yang kesat sepanjang hayat mereka,” Hood memberitahu NPR Semua perkara yang dianggap.

Tidak semua orang mengalami tahap risiko yang sama walaupun, dengan sesetengah demografi lebih berisiko daripada yang lain, kata Hood. Wanita kulit hitam dan Orang Asli menghadapi kadar penderaan yang lebih tinggi, dan wanita menghadapi kadar yang lebih tinggi penderaan fizikal dan seksual.

Depp telah memperoleh ramai penyokong bagi pihaknya, tetapi pakar mengatakan ada lebih banyak lagi cerita itu. Dalam sebuah temuduga dengan Semua perkara yang dianggap pada 2 Mei, Kellie Lynch, penyelidik keganasan rumah tangga di Universiti Texas di San Antonio, berkongsi pandangannya.

Pertama, istilah pendera dan penderaan tidak sinonim dengan keganasan.

“Keganasan yang kami anggap sebagai kemudaratan yang disengajakan terhadap yang lain,” kata Lynch. “Itu mungkin kesat atau tidak. Mungkin ada keganasan dua hala atau kedua-duanya ganas antara satu sama lain. Itu tidak bermakna perkara yang sama seperti penderaan bersama.”

Lynch berkata mungkin istilah yang lebih sesuai ialah “keganasan dua hala.”

“Hanya kerana seseorang mungkin bertindak ganas terhadap orang lain dalam hubungan itu tidak bermakna bahawa mereka semestinya menjadi pendera atau penceroboh utama,” kata Lynch. “Contoh mengapa itu mungkin berlaku — jika seseorang yang secara fizikalnya bertindak ganas terhadap pendera mereka untuk mempertahankan diri atau jika mereka dicetuskan oleh sesuatu, penderaan yang berlaku dalam perhubungan itu.”

Terdapat juga bias yang menyelubungi bagaimana Depp dan Heard dilihat dalam kes ini.

“Bila-bila masa anda mempunyai lelaki berbanding wanita, anda mungkin melihat standard berganda. Anda mungkin melihat berat sebelah. Anda akan melihat, pastinya, perbezaan dalam cara tingkah laku ditafsirkan,” kata Lynch.

Jika anda atau seseorang yang anda kenali adalah mangsa penderaan rumah tangga, anda boleh menghubungi Talian Keganasan Rumah Tangga Kebangsaan di 800-799-7233.

We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing content

Kes Depp-Heard memberi tumpuan kepada perhubungan dan keganasan pasangan intim


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/