Kevin Spacey didapati tidak bertanggungjawab dalam saman penderaan seks yang dibawa oleh Anthony Rapp

Juri persekutuan dalam perbicaraan penderaan seksual Kevin Spacey mendapati bahawa pelakon yang memenangi Oscar itu tidak bertanggungjawab terhadap bateri terhadap “Star Trek: Bintang Discovery” Anthony Rapp.

Juri lima lelaki dan enam wanita berbincang kurang dari 90 minit petang Khamis. Rapp kelihatan tenang ketika keputusan dibacakan, dan peguamnya kelihatan kecewa ketika mereka meninggalkan mahkamah di pusat bandar Manhattan.

Spacey menundukkan kepalanya selepas keputusan itu diumumkan dan kemudian berdiri untuk memeluk peguamnya.

“Saya sangat berterima kasih kepada juri kerana melihat melalui dakwaan palsu ini,” kata peguam Spacey, Jennifer Keller di luar mahkamah. Spacey, diapit oleh pengawal peribadi, tidak berkata apa-apa di luar sebelum menaiki SUV hitam dan memandu pergi.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di TwitterRapp berkata dia “sangat berterima kasih atas peluang untuk kes saya didengar di hadapan juri, dan saya berterima kasih kepada ahli juri atas perkhidmatan mereka.”

“Membawa tuntutan mahkamah ini sentiasa mengenai menyinari cahaya, sebagai sebahagian daripada pergerakan yang lebih besar untuk menentang semua bentuk keganasan seksual,” kata Rapp, berikrar untuk terus menyokong “dunia yang bebas daripada sebarang jenis keganasan seksual. “

Richard Steigman, peguam untuk Rapp yang menyampaikan hujah penutup Khamis, berkata dalam satu kenyataan: “Anthony memberitahu kebenarannya di mahkamah. Walaupun kami menghormati keputusan juri, tiada apa yang mengubahnya.”

Kevin Spacey di dalam Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Selatan New York pada 20 Okt. 2022.Christine Cornell

Pada hari-hari awal pergerakan #MeToo, Rapp adalah salah seorang yang paling menonjol dalam menyamakan dakwaan salah laku seksual terhadap Spacey, menjejaskan kerjayanya yang dipuji di skrin dan pentas.

Rapp didakwa bahawa Spacey memanjat di atasnya di sebuah parti di New York City pada tahun 1986, ketika Rapp berusia 14 tahun dan Spacey berusia 26 tahun. Rapp, yang terkenal dengan peranannya dalam muzikal “Rent,” memberi keterangan bahawa pertemuan yang didakwa itu adalah “peristiwa tunggal yang paling traumatik” hidupnya.

Spacey dengan tegas menafikan dakwaan Rapp, dengan bersumpah bahawa “ia tidak benar.” Peguamnya berhujah bahawa Rapp “mencipta cerita” sebahagian besarnya sebab dia cemburu kejayaan pelanggan mereka dalam industri hiburan.

Dalam hujah penutup pada awal Khamis, peguam untuk pelakon membentangkan versi acara yang berbeza secara dramatik.

Steigman mencadangkan Spacey membuat persembahan untuk juri di kandang saksi dan menegaskan bahawa anak guamnya masih trauma kerana pertemuan yang didakwa berdekad-dekad kemudian.

Keller menolak dakwaan Rapp sebagai palsu dan berhujah bahawa pelakon yang lebih muda itu hanya cemburu dengan kejayaan profesional anak guamnya.

Testimoni emosi

Kedua-dua lelaki itu menyampaikan keterangan penuh air mata di atas kandang saksi.

Rapp menahan air mata dan bercakap dengan ekspresi sedih ketika dia mengingati butiran pertemuan yang didakwa yang disifatkannya sebagai “sangat menakutkan dan sangat membimbangkan.” Dia memberi keterangan bahawa dia berasa terinspirasi untuk pergi ke khalayak ramai dengan tuntutannya pada musim gugur 2017.

“Saya tidak meminta dia berbuat demikian,” katanya kepada juri, merujuk kepada pemajuan seksual Spacey yang didakwa. “Saya tidak mahu dia berbuat demikian.”

Spacey, bagi pihaknya, berulang kali pecah menangis semasa kesaksiannya. Dengan suara yang bergetar, dia memberitahu juri tentang didikannya yang “memalukan dan menakutkan” sebagai anak lelaki yang disifatkannya sebagai “penguasa kulit putih dan neo-Nazi.”

Kevin Spacey di dalam Mahkamah Daerah United Sates untuk Daerah Selatan New York pada 20 Okt. 2022 di New York.
Kevin Spacey di dalam Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Selatan New York pada 20 Okt. 2022.Christine Cornell

“Saya tidak pernah bercakap mengenai perkara ini secara terbuka, pernah,” katanya.

Rapp memfailkan saman terhadap Spacey pada 2020 berdasarkan tiga dakwaan: serangan, bateri dan sengaja menimbulkan tekanan emosi.

Hakim Lewis A. Kaplan menolak tuntutan serangan sebelum perbicaraan bermula, berkata ia tidak dilindungi oleh Akta Mangsa Kanak-kanak New York 2019, yang membenarkan orang ramai membuat tuntutan yang biasanya disekat oleh statut pengehadan buat sementara waktu.

Kaplan menolak dakwaan Rapp tentang tekanan emosi pada hari keenam perbicaraan, dengan mengatakan sebahagiannya bahawa ia “mengulang dan mendakwa semula” dakwaan bateri.

Rapp, yang mendakwa dia berkongsi pengalamannya dengan rakan-rakan selama bertahun-tahun, mula-mula secara terbuka memperincikan dakwaannya artikel yang diterbitkan oleh BuzzFeed News pada 29 Okt. 2017.

Jawapan Spacey terhadap dakwaan

Dalam satu kenyataan di Twitter keesokan harinya, Spacey berkata dia tidak mengingati kejadian yang didakwa itu tetapi meminta maaf kepada Rapp kerana “apa yang akan menjadi tingkah laku mabuk yang sangat tidak sesuai.” Dia kemudian keluar, menulis sebahagiannya: “Saya memilih sekarang untuk hidup sebagai seorang lelaki gay.”

Dalam keterangannya, Spacey berkata dia kesal dengan kenyataan itu, menjelaskan bahawa dia kini percaya dia tidak sepatutnya meminta maaf atas sesuatu yang dia tegaskan dia tidak lakukan.

“Saya telah belajar satu pengajaran: Jangan sekali-kali meminta maaf atas sesuatu yang anda tidak lakukan,” kata Spacey kepada juri. “Saya kesal dengan kenyataan saya.”

Beliau berkata pasukan publisitinya menggalakkannya untuk mengambil dakwaan itu “serius” kerana mereka bimbang tentang kerosakan kekal pada kerjaya dan reputasinya. Sebaliknya, dia memilih untuk menganggap mereka “serius tetapi tidak berdasarkan fakta.”

“Saya tidak percaya bahawa ini telah berlaku,” kata Spacey dengan tegas.

Spacey juga mengeluh kerana dia menggunakan kenyataan itu sebagai peluang untuk keluar kepada masyarakat umum.

“Saya tidak akan pernah melakukan apa-apa untuk menyakiti komuniti gay,” katanya, sambil air matanya bergenang. Dia menjelaskan bahawa dia telah dikritik kerana kelihatan mencampurkan orientasi seksualnya dengan dakwaan: “Ia adalah salah, ia benar-benar teruk, dan saya sangat memohon maaf.”

Akaun pertarungan peristiwa

Rapp dan Spacey bersetuju bahawa mereka bertemu antara satu sama lain pada April 1986, ketika mereka berlakon dalam rancangan Broadway — Rapp bersama Ed Harris dalam “Precious Sons,” Spacey bersama Jack Lemmon dalam produksi “Long Day’s Journey into Night.”

Kedua-duanya bertemu semula semasa perhimpunan santai di bilik persalinan Lemmon pada Mei itu. Pada malam itu, Spacey membawa Rapp dan rakan Rapp John Barrowman ke sebuah restoran dan kelab malam. Spacey memberi keterangan bahawa dia berasa tertarik dengan Barrowman, yang berusia 19 tahun pada masa itu.

“Saya terpikat oleh John Barrowman,” kata Spacey.

Spacey memberi keterangan bahawa dia menjemput Rapp dan Barrowman kembali ke apartmennya di Upper East Side Manhattan selepas kelab itu untuk memperkenalkan mereka kepada anjingnya dan menunjukkan kepada mereka pemandangan dari tempatnya. Dia berkata bahawa dia dan Barrowman mempunyai “saat menggoda dan suka bermain” ringkas di atas katil yang dipotong pendek kerana Rapp berada berdekatan.

Rapp mendakwa bahawa selepas petang itu, Spacey menjemputnya ke pesta di apartmennya. Rapp memberi keterangan bahawa dia tidak mengenali sesiapa di parti itu, jadi dia masuk ke bilik tidur untuk menonton televisyen.

Dia memberi keterangan bahawa pada satu ketika, Spacey yang nampaknya mabuk memasuki bilik tidur, mengangkatnya, meletakkannya di atas katil dan meletakkan berat badannya di atasnya.

Spacey secara paksa menolak kejadian itu, dengan mengatakan dalam keterangannya bahawa dia tidak pernah menjemput Rapp ke pesta atau bercakap dengannya lagi selepas malam mereka dengan Barrowman, yang kini terkenal di United Kingdom kerana peranannya dalam rancangan itu ” Doktor Siapa.”

Pelakon Anthony Rapp, kanan, dan pasangannya Ken Ithiphol, tiba di mahkamah persekutuan di New York pada 19 Okt. 2022.
Anthony Rapp, kanan, dan pasangannya Ken Ithiphol, tiba di mahkamah persekutuan di New York pada hari Rabu. Angela Weiss / AFP – Getty Images

Peguam Spacey memperkenalkan bukti yang mereka katakan menyokong penafian anak guam mereka, termasuk dokumen yang menunjukkan bahawa pada masa kejadian yang didakwa, dia tinggal di sebuah apartmen studio yang tidak mempunyai bilik tidur.

Jennifer Keller, salah seorang peguam Spacey, berusaha untuk meyakinkan juri bahawa Rapp pahit bukan sahaja tentang kejayaan Spacey di Hollywood, tetapi juga tentang menjadi “roda ketiga” pada waktu malam bersama Barrowman. Rapp menolak cadangan itu.

Rapp, 50, ialah siri tetap dalam siri Paramount+ “Star Trek: Discovery” dan telah muncul dalam filem seperti “Dazed and Confused” dan “A Beautiful Mind.” Spacey, 63, memenangi Oscar untuk persembahannya dalam “The Usual Suspects” dan “American Beauty,” dan memperoleh Tony untuk drama “Lost in Yonkers.”

Spacey memainkan watak presiden fiksyen dalam drama Netflix “House of Cards” sebelum gelombang dakwaan salah laku seksual pada 2017 menyebabkan dia dipecat daripada rancangan itu dan menghentikan secara tiba-tiba kerjaya Hollywoodnya yang terkenal.

Isu undang-undang tambahan

Masalah undang-undang Spacey tidak berakhir di New York.

Di United Kingdom, dia menghadapi tuduhan melakukan serangan seksual terhadap tiga lelaki sedekad atau lebih yang lalu. Dia mengaku tidak bersalah pada Julai pada perbicaraan di Mahkamah Jenayah Pusat London. Dia dijangka akan menjalani perbicaraan di UK mulai 6 Jun, menurut The Associated Press.

Kaplan, hakim dalam perbicaraan sivil Spacey, tidak membenarkan peguam Rapp bercakap tentang kes UK. Bagaimanapun, peguam Rapp mendapat peluang untuk menyoal Andy Holtzman, bekas pekerja Teater Awam Manhattan, yang mendakwa Spacey menyerangnya di sana pada tahun 1981.

Spacey telah menafikan dakwaan itu.

Secara berasingan, seorang hakim Los Angeles memutuskan pada bulan Ogos bahawa Spacey dan syarikatnya mesti membayar pengeluar di sebalik “House of Cards” hampir $31 juta kerana kerugian yang ditanggung selepas dia dipecat kerana dakwaan gangguan seksual terhadap anak kapal, menurut dokumen mahkamah.We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Kevin Spacey didapati tidak bertanggungjawab dalam saman penderaan seks yang dibawa oleh Anthony Rapp


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/