Kira-kira 100 kakitangan Raja Charles memberi amaran bahawa mereka mungkin kehilangan pekerjaan

Sekitar 100 kakitangan setia untuk Raja Charles III telah diberi amaran bahawa mereka mungkin kehilangan pekerjaan ketika pejabatnya berpindah ke Istana Buckingham – meninggalkan mereka “kelihatan terguncang” dan “benar-benar marah,” menurut laporan.

Para pekerja – sebahagian daripada mereka telah bekerja untuk Charles selama beberapa dekad – menerima notis bertulis rasmi bahawa pekerjaan mereka dalam talian semasa upacara terima kasih untuk Ratu Elizabeth II pada hari Isnin, menurut The Guardian.

Kakitangan yang berisiko adalah mereka yang berpangkalan di Clarence House, bekas keluarga diraja untuk raja baharu berusia 73 tahun yang hanya berjalan kaki dari ibu pejabat baharunya, Istana Buckingham.

Pembantu utama raja baharu, Sir Clive Alderton, memberitahu kakitangan bahawa “portfolio kerja yang sebelum ini dilakukan dalam rumah tangga ini untuk menyokong kepentingan peribadi bekas Prince of Wales, bekas aktiviti dan operasi rumah tangga tidak akan dijalankan lagi” di sana.

Ini bermakna, “rumah tangga … di Clarence House akan ditutup,” dia memberi amaran dalam surat yang dilihat oleh The Guardian.

Raja Charles III tidak lama lagi akan mengucapkan selamat tinggal kepada ramai kakitangan setia yang berkhidmat kepadanya selama beberapa dekad.
POOL/AFP melalui Getty Images

“Oleh itu adalah dijangka bahawa keperluan untuk jawatan yang berpangkalan di Clarence House, yang kerjanya menyokong kawasan ini tidak lagi diperlukan,” tulis setiausaha sulit raja.

Ketik sebelah kanan skrin di bawah untuk menonton cerita web ini:

“Saya menghargai bahawa ini adalah berita yang meresahkan,” akuinya, menawarkan “sokongan.”

Orang dalam memberitahu akhbar UK bahawa kakitangan yang setia menganggap mereka kekal sebagai sebahagian daripada kakitangan Charles, berkata berita itu mengejutkan sepenuhnya kerana mereka bekerja sepanjang masa untuk melicinkan penaklukan Charles ke takhta.

Rumah Clarence.
Kakitangan yang berisiko adalah mereka yang berpangkalan di Clarence House, rumah tangga Charles sebagai waris yang jelas yang berada dalam jarak berjalan kaki dari Istana Buckingham.
Perpustakaan Foto Tim Graham melalui Dapatkan

“Semua orang benar-benar marah, termasuk setiausaha peribadi dan pasukan kanan,” satu sumber memberitahu The Guardian.

“Semua kakitangan telah bekerja lewat setiap malam sejak Khamis, untuk bertemu dengan ini. Orang ramai kelihatan terkejut dengannya.”

Kajian tahunan tahun lepas menunjukkan bahawa Clarence House menggaji sepenuh masa bersamaan 101 kakitangan, menurut akhbar UK.

Tepat kakitangan yang akan dilepaskan masih belum dimuktamadkan, kata akhbar itu. Dalam suratnya, Alderton berkata bahawa kakitangan tertentu yang memberikan “sokongan dan nasihat peribadi secara langsung, rapat, peribadi” kepada Charles dan Permaisuri Camilla akan kekal.

Jurucakap Clarence House mengesahkan kepada akhbar UK bahawa “operasi rumah tangga bekas Putera Wales dan Duchess of Cornwall telah dihentikan.”

“Kakitangan kami telah memberikan perkhidmatan yang lama dan setia dan, walaupun beberapa pemberhentian kerja tidak dapat dielakkan, kami sedang berusaha segera untuk mengenal pasti peranan alternatif untuk bilangan kakitangan yang paling ramai,” tegas wakil itu..

Keluarga diraja masih belum mengumumkan di mana Charles akan tinggal sebagai raja. Hanya sebahagian daripada Istana Buckingham boleh didiami kerana ia sedang menjalani kerja rizab besar yang dijangka bertahan beberapa tahun, kata The Guardian.

Raja Charles III dan Permaisuri Camilla meninggalkan Clarence House pada hari Isnin.
Clarence House mengesahkan bahawa “operasi rumah tangga bekas Prince of Wales dan Duchess of Cornwall telah dihentikan.”
Imej Getty

Walau bagaimanapun, istana kekal sebagai ibu pejabat monarki dan rumah rasmi baginda.

Charles juga mempunyai kediaman di Birkhall di estet Balmoral, Highgrove di Gloucestershire, dan Llwynywermod, sebuah pondok di Wales.

Dia juga mungkin mengekalkan penggunaan Istana Windsor dan Rumah Sandringham di Norfolk, kedua-dua kediaman yang disukai oleh arwah ibunya.

We would like to say thanks to the writer of this post for this incredible web content

Kira-kira 100 kakitangan Raja Charles memberi amaran bahawa mereka mungkin kehilangan pekerjaan


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/