Kisah asal-usul sebenar Cik Marvel terlalu memalukan untuk Marvel Cinematic Universe

Ia jelas daripada treler itu Disney PlusCikgu Marvel akan membuat beberapa pelepasan daripada komik, terutamanya dalam kuasa besarnya. Tetapi ia adalah kisah asal Kamala Khan di mana Marvel Cinematic Universe berkemungkinan akan membuat perubahan terbesar.

Di atas kertas, kisah bagaimana Cik Marvel mendapat kuasanya hanyalah pelik. Dan apabila anda mengezum keluar ke tahap syarikat yang memperjuangkan hak untuk harta intelek Marvel Comics, keadaan menjadi lebih pelik. Jadi inilah sebabnya kami pasti tidak akan melihat latar belakang asal Kamala dalam rancangan TVnya — dan mengapa tiada siapa yang benar-benar terkejut.

[Ed. note: This piece contains mild spoilers for the first two episodes of Ms. Marvel on Disney Plus.]

Imej: Marvel Studios

Dalam episod kedua, Cikgu Marvel menjelaskan bahawa asal usul gelang Kamala — pusaka keluarga daripada nenek moyangnya — akan menjadi misteri utama dalam rancangan itu. Mungkin beberapa episod sebelum kita mengetahui lebih lanjut tentang nenek moyangnya yang misterius dan sifat barang kemas ini yang memberikan kuasa ke atas binaan cahaya keras.

Misteri itu mungkin membawa seseorang untuk melihat bagaimana Kamala mendapat kuasanya dalam komik.

Bagaimanakah Cik Marvel mendapat kuasanya dalam komik?

Kamala Khan berhenti seketika, tidak tertarik, dengan tiang telefon, ketika kabus berpusar mengelilinginya.

Imej: G. Willow Wilson, Adrian Alphona/Marvel Comics

Dalam debut buku komiknya pada 2014, Kamala mendapati bahawa dia adalah keturunan Inhuman apabila kuasa besarnya dikejutkan oleh pendedahan kepada awan Terrigen Mist yang dicipta oleh Terrigen Bomb. Ayat itu mungkin menyebabkan seseorang bertanya: “Apa maksudnya? Dan mengapa? Kenapa… macam, macam itu.”

Naik mesin masa ini bersama saya, pembaca, kembali ke tahun 2011. Itulah kali pertama Marvel Studios kelihatan membangunkan projek Inhumans untuk Marvel Cinematic Universe.

Siapakah Inhumans itu? Mereka adalah sekumpulan watak Marvel Comics yang mula-mula diperkenalkan The Fantastic Four oleh Stan Lee dan Jack Kirby. Dicipta selepas X-Men dan sebelum ini yang Kekal, mereka berada di antara kedua-dua konsep. Seperti Eternals, mereka adalah bangsa manusia yang telah diubah secara genetik pada masa lampau oleh kuasa luar angkasa dan hidup di Bumi secara rahsia. Tetapi di mana Eternals hampir berkuasa dan abadi, Inhumans didorong untuk hidup secara rahsia oleh tahyul, ganas, dan lebih ramai manusia purba.

Dalam cara yang sama tetapi kurang berkaitan dengan X-Men, Inhumans dibenci dan ditakuti. Dan pada tahun 2011, Marvel Comics sentiasa berjaga-jaga untuk apa-apa yang mungkin serupa dengan X-Men.

Ya, kita akan bercakap tentang perjanjian 20th Century Fox X-Men

Menjelang 2010, francais filem X-Men, berdasarkan lesen filem eksklusif kepada X-Men yang dibeli dengan harga bawah tanah yang murah selepas kebankrapan Marvel pada tahun 1990-an, merupakan pembuat wang yang mantap untuk 20th Century Fox. Dan ketua terkenal Marvel Entertainment, jutawan konservatif Ike Perlmutter, dilaporkan ditipu oleh idea bahawa Marvel Comics masih menerbitkan apa yang dilihatnya sebagai iklan de facto untuk syarikat saingan. Maksudnya: komik X-Men.

Dari segi editorial, Marvel Comics menerima mandat yang tenang untuk membakar balik X-Men dengan memihak kepada menghidupkan periuk yang berbeza. Inhumans telah diambil, dan pada tahun 2010-an, kedua-dua Marvel Comics dan Marvel Studios akan cuba mewujudkannya.

Untuk Marvel Studios, itu bermakna menghasilkan kegagalan terbesar MCU, tidak berperikemanusiaan rancangan televisyen itudan kemudian segera meninggalkan keseluruhan konsep kecuali untuk rujukan ringkas dalam Doktor Pelik dalam Multiverse of Madness. Untuk Marvel Comics, ini bermakna mencari cara untuk mencipta watak Inhuman yang lebih moden dan boleh dikaitkan. Masalahnya ialah, dalam kanun Marvel Comics, proses membuka kunci kuasa besar Inhuman adalah, tidak seperti X-Men, yang sangat disengajakan: Inhuman secara ritual terdedah kepada bahan mutagen yang dipanggil “Terrigen Mist.” Anda tidak boleh membuat sekumpulan manusia rawak bangun sebagai Inhuman dengan cara seorang remaja boleh bangun dan menemui kuasa mutan mereka.

Kabus Terrigen dari bom Terrigne menyapu populasi manusia, menyelubungi orang rawak dalam kepompong dan mengubahnya.

Imej: Jonathan Hickman, Jerome Opeña, Dustin Weaver/Marvel Comics

Dan sebagainya, semasa acara silang 2013 Infiniti, Black Bolt, raja Inhumans, meletupkan “Bom Terrigen”, melepaskan jisim ke atas awan Terrigen Mist ke atmosfera Bumi. Mengapa dia meletupkannya? Nah, dia berlawan dengan Thanos dan— lihat, itu tidak penting; yang penting ialah di mana sahaja awan melayang, di mana sahaja mereka menyentuh seseorang yang mempunyai kesan DNA Inhuman (iaitu, yang nenek moyangnya pernah melahirkan bayi dengan Inhuman) ia menyekat orang-orang itu ke dalam kepompong goop kasar dan mengaktifkan kebolehan Inhuman terpendam mereka.

Dan itulah cara Kamala Khan mendapat kuasanya dalam komik. Dia berjalan kaki dari parti yang tidak sepatutnya dia hadiri, Terrigen Mist bergolek masuk, dia kepompong, dan dia melangkah keluar sebagai manusia super yang berubah bentuk dan tegang. Kejayaan serta-merta Kamala, dari sudut editorial, adalah sesuatu yang luar biasa. Kebanyakan watak berkuasa besar baharu — atau Nuhumans — yang dicipta oleh Marvel dengan garis plot Terrigen Mists tidak begitu berkesan dalam apa-apa cara yang signifikan (walaupun Lunella Lafayette, bintang super-pintar Gadis Bulan dan Dinosaur Syaitanialah seorang lagi Nuhuman yang mendapat persembahan sendiri tidak lama lagi).

Dan, tidak perlu dikatakan, Inhuman tidak pernah menjadi popular seperti X-Men.

Adakah Kamala seorang Inhuman dalam rancangan Disney Plus?

(LR): Iman Vellani sebagai Cik Marvel/Kamala Khan, mengangkat tangannya, yang bersinar dengan tenaga pelik, dan Matt Lintz sebagai Bruno dalam Cik Marvel.

Imej: Marvel Studios

Ia tidak jelas.

Sejak kegagalan tidak berperikemanusiaan di ABC, watak-watak itu telah ditinggalkan oleh Marvel Cinematic Universe yang lebih besar. Pelakon yang memainkannya berpindah ke projek lain, dan Bom Terrigen sememangnya bukan sesuatu. Dan juga Cikgu Marvel mengelakkan sebarang jenis kepompong atau peristiwa cuaca ghaib demi harta pusaka keluarga dan kesunyian generasi berais mengelilingi nenek moyang Kamala.

Setakat ini, siri ini nampaknya mengikat kuasa Kamala kepada keluarganya dengan cara yang mereka tidak ada dalam komik. Sudah tentu, dalam komik, keluarganya memang bergelut Perpecahan India, dan nenek moyangnya memang mempunyai gelang di mana dia menyembunyikan wang keluarga semasa mereka dalam perjalanan, yang diturunkan daripada ibu kepada anak perempuan kepada Kamala. Tetapi ia tidak ajaib, ia hanya bermakna. Dan kebolehan buku komik Kamala secara teknikalnya diperoleh daripada genetiknya, tetapi pada tahap purba seperti itu merupakan peluang murni.

Sambungan kembali kepada nenek moyang Kamala masih boleh membawa kepada “Kamala adalah keturunan daripada bangsa manusia super” mendedahkan — tetapi dengan keadaan Inhuman yang berkurangan dalam MCU hari ini, nampaknya lebih berkemungkinan bahawa ini adalah jenama- cerita asal baharu, mungkin juga cerita yang terputus sepenuhnya daripada sifat Marvel yang lain. Jika apa-apa kosmik sedang berlaku, terdapat jenis lain yang lebih penting daripada orang bukan manusia yang boleh menjadi nenek moyang Kamala.

Mungkin dia Abadi, harta yang serupa dengan Inhumans sebenarnya akan minat kepada arkitek semasa Marvel Cinematic Universe. Atau mungkin nenek moyang Kamala adalah ahli Kree, bangsa asing yang kebanyakannya muncul dalam asal MCU Kapten Marvel. Kedua-duanya akan mendekatkan asal MCU Kamala Komik Marvel semasa Caroldan berikan dia sambungan terus kepada Carol sebelum penampilannya masuk The Marvelsyang sekuel akan datang kepada Kapten Marvel.

Kita tidak akan tahu pasti sehinggalah Cikgu Marvel mendedahkan lebih banyak pandangan tentang kisah asal Kamala.

We would love to thank the author of this article for this awesome content

Kisah asal-usul sebenar Cik Marvel terlalu memalukan untuk Marvel Cinematic Universe


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/