Kisah benar di sebalik ‘The Silent Twins:’ ‘Ia pasti mengganggu kepala saya’

Mereka adalah kembar seiras, dua gadis kulit hitam dalam dunia kulit putih dengan ikatan yang sangat kuat, tiada orang lain yang boleh masuk. Kini, kisah mereka yang menarik — dan merisaukan — bakal ditayangkan di skrin besar.

“Ia pasti mengganggu fikiran saya,” Letitia Wright memberitahu The Post mengenai penggambaran filem baharunya “The Silent Twins,” yang dibuka di pawagam Jumaat.

Apabila Jun dan Jennifer Gibbons dilahirkan, jelas kepada ibu bapa mereka pada awalnya bahawa sesuatu yang unik tentang mereka. Atau, lebih tepat, antara mereka.

“Mereka mula bercakap lewat dan apabila mereka akhirnya bercakap, kata-kata mereka keluar bercelaru. Mereka berkicau dan mencicit, menyebut suku kata yang salah,” Marjorie Wallace, pengarang buku 1986 “Kembar Senyap,” memberitahu NPR pada 2015. “Tiada orang lain yang dapat memahami mereka. Seolah-olah mereka bercakap bahasa asing. Mereka berdua bergerak dalam semacam sinkroni.”

Wright (“Black Panther”) dan Tamara Lawrance (“Kindred”) membintangi “The Silent Twins,” kisah fiksyen yang tidak dikenali kembar Gibbons; mereka memainkan watak Jun yang sudah dewasa dan Jennifer dalam pengarah Agnieszka Smoczynska menceritakan kisah hidup mereka yang membingungkan, diadaptasi daripada buku Wallace.

Kembar Jennifer (kiri) dan June Gibbons bersama wartawan Marjorie Wallace, pengarang “The Silent Twins.”
Imej PA melalui Getty Images

Ibu bapa Jennifer dan June berasal dari Barbados, dan anak kembar itu dilahirkan pada tahun 1963 di pangkalan tentera British di Yaman, tempat bapa mereka ditempatkan. Pada awal 1970-an, keluarga itu menetap di Wales, di mana gadis-gadis itu adalah satu-satunya anak kulit hitam di sekolah rendah mereka.

Buli yang mereka alami nampaknya meningkatkan ikatan dan keengganan mereka untuk berkomunikasi dengan orang lain, menyebabkan gadis-gadis itu digelar “kembar senyap.”

“Walaupun keluarga itu bercakap bahasa Inggeris di rumah, Jun muda dan Jennifer Gibbons mula bercakap bahasa lain, dipercayai versi Bajan Creole yang dipercepatkan,” laman web itu. Semua Itu Menarik dilaporkan.

Seperti yang ditunjukkan oleh filem itu, June dan Jennifer akan bercakap secara animasi antara satu sama lain sehingga orang lain masuk ke dalam bilik, kemudian jatuh pasif dan diam sambil menundukkan kepala.

“Diam mereka adalah protes terhadap perkauman – perkauman sistemik yang mereka alami semasa kanak-kanak yang mereka tidak dapat memahami sepenuhnya,” kata Wright kepada The Post.

Leah Mondesir-Simmonds (kiri) dan Eva-Arianna Baxter memainkan watak Gibbons adik-beradik pada usia awal dalam 'The Silent Twins,' keluar Jumaat.
Leah Mondesir-Simmonds (kiri) dan Eva-Arianna Baxter memainkan watak Gibbons adik-beradik pada usia awal dalam “The Silent Twins,” keluar Jumaat.
Ciri Fokus

Ikatan pasangan kembar itu, walaupun tidak dapat dipisahkan, tidak selalunya ikatan kasih sayang.

Menurut buku Wallace, Jennifer pernah cuba mencekik June dengan tali radio, manakala June pernah cuba menenggelamkan Jennifer selepas mereka bersaing untuk perhatian beberapa budak lelaki.

Gadis-gadis itu semakin mengasingkan diri mereka apabila mereka semakin tua, surut ke dunia mereka sendiri, akhirnya beralih kepada tingkah laku jenayah. Pada tahun 1981, mereka membakar sebuah pengedar traktor, yang kemudiannya menyebabkan kecederaan seorang anggota bomba; tidak lama selepas itu, mereka telah ditangkap melakukan vandalisme dan cuba membakar sebuah kolej teknikal.

Pada tahun 1982, remaja kembar itu telah ditangkap dan dijatuhkan hukuman ke Broadmoor, kemudahan keselamatan maksimum British untuk mereka yang dilafazkan “gila jenayah.” Pada tahun-tahun sebelum penangkapan, mereka telah berhenti sekolah, bersembunyi di dalam bilik mereka untuk bercakap dalam bahasa yang dikongsi bersama dan menulis. Mereka mengisi buku nota yang tidak terkira banyaknya dengan cerita mereka dan membeli mesin taip supaya mereka boleh menghantar karya mereka ke majalah.

Tamara Lawrence (kiri) dan Letitia Wright membawa kisah membimbangkan Jun dan Jennifer Gibbons ke skrin besar dalam 'The Silent Twins,' di pawagam Jumaat.
Tamara Lawrance (kiri) dan Letitia Wright membawakan kisah membimbangkan Jun dan Jennifer Gibbons ke skrin besar dalam “The Silent Twins,” di pawagam Jumaat.
Ciri Fokus
Tamara Lawrance (kiri) dan Letitia Wright berkongsi ikatan yang luar biasa "Kembar Senyap."
Tamara Lawrance (kiri) dan Letitia Wright berkongsi ikatan yang luar biasa dalam “The Silent Twins.”
Lukasz Bak/Ciri Fokus

“Jika mereka dilahirkan pada masa ini, mereka akan menjadi pengarang dan keajaiban terlaris New York Times,” kata Wright.

Filem ini menghidupkan tulisan mereka yang hebat dan sayu dalam urutan animasi henti-henti.

Wallace mendengar tentang kembar itu daripada rakan kewartawanan dan mula melawat mereka di Broadmoor.

Terkejut dia, dia menjalin persahabatan dengan mereka dengan memberitahu mereka ibu bapa mereka telah membenarkan dia membaca buku nota mereka. Mereka memecah kesunyian untuk bertanya sama ada dia menyukai tulisan mereka dan memberitahunya mereka bermimpi untuk menjadi penulis. Tetapi perkara-perkara yang mereka tulis, dia dapati, termasuk senarai yang panjang lebar tentang hubungan mereka sendiri. Wallace berkongsi satu petikan daripada Jennifer dengan NPR:

“Kami telah menjadi musuh yang membawa maut di mata masing-masing,” tulis kembar itu. “Kami merasakan sinar maut yang menjengkelkan keluar dari badan kami, menyengat kulit satu sama lain. Saya berkata kepada diri sendiri, bolehkah saya menghilangkan bayang-bayang saya sendiri – mustahil atau tidak mungkin? Tanpa bayangan saya, adakah saya akan mati? Tanpa bayangan saya, adakah saya akan memperoleh kehidupan, bebas atau dibiarkan mati?”

1663293452 702 Kisah benar di sebalik The Silent Twins Ia pasti mengganggu
Marjorie Wallace bersama kembar Gibbons semasa lawatan ke Broadmoor pada tahun 1993.
Imej PA melalui Getty Images

Wallace, satu-satunya orang yang akan diajak bicara oleh Jun dan Jennifer, akhirnya melaporkan secara meluas tentang tingkah laku yang didakwa menakutkan kakitangan Broadmoor. Kembar itu akan bergilir-gilir yang mana seorang daripada mereka akan makan makanan manakala seorang lagi kelaparan. Untuk seketika mereka dipisahkan, dan kakitangan akan mendapati bahawa kedua-dua gadis, walaupun disimpan di dalam sel berjauhan antara satu sama lain, tidak bergerak, beku dalam kedudukan yang sama.

Wright berkata melakonkan semula masa wanita muda di Broadmoor adalah bahagian paling mencabar dalam penggambaran.

“Sangat sukar bagi kami untuk melakukan perkara itu setiap hari, tetapi saya mendedikasikan diri saya untuk melakukannya bersama Tamara, kerana itu adalah kebenaran pengalaman itu, dan saya mahu orang ramai melihatnya,” katanya. “Jadi, ya, ia mengacaukan saya, tetapi saya memberikan diri saya untuk menjadi kapal. Apabila anda melihat filem ini, anda akan melihat apa yang mereka lalui.”

Poster untuk 'The Silent Twins,' dibintangi oleh Tamara Lawrence (kiri) dan Letitia Wright. Filem ini mengisahkan kisah sebenar kembar silang bintang June dan Jennifer Gibbons.
Poster untuk “The Silent Twins,” yang dibintangi oleh Tamara Lawrance (kiri) dan Letitia Wright. Filem ini mengisahkan kisah sebenar June dan Jennifer Gibbons.
Ciri Fokus

Akhirnya, kembar itu layak untuk dipindahkan ke hospital lain, yang membolehkan mereka layak untuk parol. Sebelum mereka pergi, mereka bertemu dengan Wallace. Jennifer memberitahunya, “Marjorie, saya akan mati.” Wartawan itu dengan gugup mentertawakan perkara ini, tetapi kembar itu berkeras, memberitahunya bahawa mereka berdua telah membuat keputusan bersama.

Ketika bas meninggalkan Broadmoor dengan kembar di dalamnya, Jennifer dilaporkan jatuh ke bahu Jun, dan koma. Lelaki berusia 29 tahun itu diisytiharkan meninggal dunia lewat hari itu, didapati mengalami bengkak di sekeliling jantungnya.

“Doktor di Klinik Caswell menyimpulkan bahawa ubat-ubatan yang diberikan kepada gadis-gadis di Broadmoor mesti mencetuskan sistem imun Jennifer – walaupun mereka juga menyatakan bahawa Jun diberi ubat yang sama dan berada dalam keadaan sihat sebaik tiba,” lapor All That’s Interesting.

Selepas kejutan awalnya pada kematian Jennifer, Jun dilaporkan berkembang pesat, keluar dari cangkangnya. Dia masih hidup hari ini, tinggal di Wales Barat dan seorang penulis. “The Pepsi-Cola Addict” — sebuah novel yang ditulisnya ketika dia dan Jennifer berusia 16 tahun dan pada mulanya dicetak oleh sebuah akhbar solek — akan diterbitkan tahun depan.

We would like to give thanks to the writer of this article for this amazing content

Kisah benar di sebalik ‘The Silent Twins:’ ‘Ia pasti mengganggu kepala saya’


You can view our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/