Kisah benar ngeri di sebalik siri pembunuh bersiri Jeffrey Dahmer di Netflix

Tambahan terbaru Netflix kepada kanun jenayah sebenar ialah filem thriller daripada Ryan Murphy, yang meneroka kes salah seorang pembunuh bersiri paling terkenal di Amerika: Jeffrey Dahmer.

Raksasa: Kisah Jeffrey Dahmer bintang Mare dari Easttown pelakon Evan Peters sebagai lelaki yang juga dikenali sebagai “Milwaukee Cannibal” atau “Milwaukee Monster”, yang melakukan pembunuhan dan pemotongan 17 lelaki dan lelaki antara 1978 dan 1991.

Berikut adalah perkara utama yang perlu diketahui tentang kisah sebenar di sebalik rancangan itu…

**Amaran: artikel ini mengandungi kandungan yang menjengkelkan***

Latar belakang Dahmer

Dahmer dilahirkan pada tahun 1960, di Milwaukee, Wisconsin, kepada seorang pengajar mesin teletaip dan seorang ahli kimia.

Terdapat laporan yang bercanggah mengenai sama ada Dahmer diabaikan semasa kecil atau jika dia disayangi, tetapi nampaknya tidak syak lagi dia berasal dari keluarga yang rosak. Ibunya mengalami kemurungan dan cuba membunuh diri, dan bapanya pergi belajar untuk sebahagian besar zaman kanak-kanaknya. Ibu bapa Dahmer akhirnya bercerai ketika dia berumur 18 tahun.

Dahmer adalah seorang kanak-kanak yang pendiam, yang menjalani pembedahan hernia ganda pada usia tiga tahun,. Keluarga itu berpindah ke Ohio ketika Dahmer berusia kira-kira enam tahun, dan adik lelakinya David dilahirkan.

Dahmer meminati haiwan mati, khususnya tulang haiwan, sejak kecil – sesuatu yang dianggap telah bermula apabila dia melihat bapanya mengeluarkan tulang haiwan dari bawah rumah mereka. Dia mula mengumpul serangga dan rangka haiwan kecil, seperti tupai, dan menyimpannya dalam balang formaldehid. Bapanya menunjukkan kepadanya cara untuk meluntur dan memelihara tulang haiwan, dan Dahmer mula mengumpulkan pembunuhan jalanan supaya dia boleh membedahnya dan menambah lebih banyak tulang pada koleksinya.

Di sekolah menengah, Dahmer adalah orang buangan. Dia minum banyak dan memanggil alkohol sebagai “ubat” kepada rakan sekelas. Walaupun guru berpendapat bahawa dia mempunyai potensi akademik yang baik, grednya adalah sederhana. Sebelum ini diam, dia mula melemparkan sawan palsu dan mengejek orang yang mengalami cerebral palsy.

Pada awal remajanya, Dahmer mempunyai hubungan singkat dengan remaja lelaki lain, tetapi dia tidak memberitahu ibu bapanya dia gay. Dia kemudian mengakui dia berkhayal tentang menguasai pasangan lelaki yang patuh, dan bahawa fantasi ini telah mula melibatkan pembedahan.

(AFP melalui Getty Images)

Kejahatan Dahmer

Dahmer melakukan pembunuhan pertamanya tiga minggu selepas dia menamatkan pengajian dari sekolah menengah pada tahun 1978. Pada suatu hari pada bulan Jun, dia mengambil pembonceng berusia 18 tahun Steven Mark Hicks, memikatnya ke rumahnya untuk “sedikit bir”, dan memukulnya dengan sebuah dumbbell. Dahmer kemudian mencekik Hicks sehingga mati, menanggalkannya, melancap, membedah mayat dan menguburkan jenazah di dalam kubur cetek di taman belakangnya. Dia kemudiannya menggali mayat itu supaya dia boleh melarutkannya dalam asid dan menghancurkan serta menyerakkan tulang.

Tidak lama selepas itu, Dahmer menyertai tentera AS selama beberapa tahun. Dia terus minum dengan kuat. Pada tahun 1981, dia dilepaskan, dan pada pertengahan tahun lapan puluhan, kembali ke Milwaukee, dia mula kerap ke rumah mandian gay di mana dia membius lelaki dan menyerang mereka. Pada akhir tahun lapan puluhan dia melakukan pembunuhan kedua, kali ini seorang lelaki yang dia bawa pulang ke sebuah hotel. Dia kemudian mula melakukan serangan dan pembunuhan di rumah neneknya.

Nenek Dahmer memintanya berpindah, sebahagian besarnya kerana dia minum, tabiatnya membawa pulang lelaki muda lewat malam dan bau busuk yang datang dari kedua-dua ruang bawah tanah dan garaj – tempat Dahmer akan menyimpan dan membuang mangsanya. Dia berpindah ke sebuah apartmen di Milwaukee dan pembunuhan serta pemotongan anggota berterusan sehingga tahun sembilan puluhan.

Banyak pembunuhan kemudiannya melibatkan nekrofilia, kanibalisme, dan pemeliharaan kekal rangka.

Evan Peters sebagai Dahmer dalam ‘Monster’

(IHSAN NETFLIX)

sabitan Dahmer

Walaupun telah ditangkap beberapa kali dalam hidupnya, sekali kerana meraba seorang budak lelaki, pihak berkuasa hanya mengetahui kegiatan pembunuhan Dahmer apabila dia ditangkap selepas salah seorang mangsanya melarikan diri pada tahun 1991. Berlari di jalan Milwaukee dengan sepasang gari berjuntai pada satu pergelangan tangan , Tracy Edwards memberitahu polis bahawa Dahmer cuba membunuhnya.

Pada hari itu, di apartmen Dahmer, polis menjumpai bahagian badan dan memenggal kepala di dalam peti sejuk, peti sejuk beku, kabinet fail dan cereknya.

Pada tahun 1992, Dahmer dipenjarakan seumur hidup. Dia tidak dapat meyakinkan juri bahawa kanibalisme dan nekrofilianya adalah akibat kegilaan, walaupun didiagnosis dengan gangguan personaliti sempadan, gangguan personaliti schizotypal dan gangguan psikotik. Dia diberi 15 hukuman penjara seumur hidup berturut-turut dan diberitahu dia tidak akan layak untuk parol.

Perbicaraan beliau termasuk beberapa bukti paling mengerikan yang pernah didengar di bilik mahkamah AS. Dalam kenyataannya kepada mahkamah, Dahmer berkata: “Saya tidak pernah mahukan kebebasan. Terus terang, saya mahukan kematian untuk diri saya sendiri. Saya tahu saya sakit atau jahat atau kedua-duanya.

“Doktor telah memberitahu saya tentang penyakit saya dan kini saya berasa tenang. Saya tahu betapa banyak bahaya yang saya telah lakukan. Saya berasa sangat sedih dengan apa yang saya lakukan kepada keluarga miskin itu.”

Dahmer kemudiannya dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke-16 kerana pembunuhan tambahan yang dilakukan di Ohio pada tahun 1978.

kematian Dahmer

Pada 28 November 1994, Dahmer telah dipukul hingga mati oleh Christopher Scarver, rakan banduan di Institusi Koreksional Columbia di Portage, Wisconsin.

Lebih 20 tahun selepas kejadian itu, Scarver bercakap buat kali pertama tentang sebab dia membunuh Dahmer.

Scarver berkata bahawa dia telah memukul Dahmer dua kali di atas kepala dengan palang besi selepas semakin terkejut dengan pembunuh itu, yang didakwanya akan membentuk anggota badan yang terputus daripada makanan penjara dan menyiramnya dengan paket sos tomato sebagai darah.

“Dia akan meletakkan mereka di tempat di mana orang akan berada,” kata Scarver The New York Post.

“Dia melintasi batas dengan beberapa orang – banduan, kakitangan penjara. Beberapa orang yang berada dalam penjara bertaubat – tetapi dia bukan salah seorang daripada mereka.”

Raksasa: Kisah Jeffrey Dahmer tiba di Netflix pada 22 September.

We wish to thank the author of this write-up for this amazing material

Kisah benar ngeri di sebalik siri pembunuh bersiri Jeffrey Dahmer di Netflix


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/