Kita Perlu Bercakap Tentang Adegan Paling Liar dalam ‘Elvis’

Elvis bukan filem yang kelakar. Tetapi ia membuat saya ketawa terbahak-bahak tepat pada satu masa, yang merupakan perkara terbaik yang boleh saya katakan Filem baharu Baz Lurhmann yang sangat lantang dan membosankan.

Pada awal filem, Kolonel Tom Parker (seorang yang aneh Tom Hanks) sedang bekerjasama dengan penyanyi negara Hank Snow, menempahnya untuk pertunjukan muzik perjalanan. Kami tahu dia seorang yang gilakan wang—dia menceritakan filem itu dari perspektif bertahun-tahun kemudian, selepas dia berjudi semua yang kini sudah mati milik Elvis Presley wang pergi. Tetapi sekarang, dia gembira bekerja dengan Hank yang popular.

Tetapi kemudian dia mendengar seseorang di radio yang semua orang geram. Siapa lelaki ini, bermain dan mengikat pinggang rock and roll liar ini, eh, muzik? Kolonel Tom sudah dapat mengetahui hanya dengan mendengar lagu yang satu ini bahawa lelaki ini pasti akan menjadi bintang persembahan, walaupun dia hanya berada di bahagian bawah barisan.

Dan yang paling best, ternyata lelaki ini berkulit putih.

Sudah tentu dia putih, anda katakan! Lagipun, ini adalah filem Baz Luhrmann. Ia secara literal dipanggil Elvis, kerana ia mengenai Elvis. (By the way, lelaki yang digembar-gemburkan semua orang? Itu Elvis.) Tetapi penyanyi yang pasti Kolonel Tom dengar bunyi seperti lelaki Hitam kepadanya. Orang kulit putih tidak menjerit dan menjerit seperti itu! Jilat gitar mereka tidak begitu kuat—hek, mereka hampir tidak menjilat. Sebaik-baiknya, Hank Snow akan dijemput ke majlis hootenanny, bukan jenis kelab yang tidak senonoh yang mesti dirakam oleh lelaki di radio ini.

Oleh itu, apabila anak lelaki Hank Jimmie (Kodi Smit-McPhee), yang telah menonton lagu itu, memberitahu Kolonel Tom bahawa penyanyi ini berkulit putih, dia benar-benar kehilangan najisnya.

“Dia … putih?” Kolonel Tom berkata, filem itu menutup mugnya yang pucat dan menjijikkan. “Dia … putih?!” Dia hampir menjerit. Tekanan darahnya mesti terkeluar dari carta. Hatinya memohon agar dia bertenang. “Dia putih???? Dia putih????!!!!”

Kolonel Tom sangat teruja kerana Elvis Presley ialah seorang lelaki kulit putih—aka seseorang yang boleh ditandatanganinya pada kontrak dan memperoleh wang daripadanya. Lagipun, tahun ini ialah 1955, dan bandar itu ialah Memphis, Tennessee. Kolonel Tom tidak akan bekerja tanpa lelaki Hitam.

Saya tergelak, kerana inilah Tom Hanks dalam peranan paling tidak menyanjung sepanjang hidupnya, menjerit dalam loghat Eropah Timur yang mencolok tentang warna kulit Elvis Presley. Namun orang yang duduk dalam teater bersama saya kelihatan tidak senang dengan reaksi yang tidak masuk akal ini. Kebanyakan mereka lebih tua daripada saya, saya boleh tahu; mereka betul-betul bertepuk tangan setiap kali Elvis (Austin Butler) membuat persembahan di skrin. Mereka mungkin membesar dalam mitos bahawa Elvis adalah lelaki kulit hitam paling putih di kedua-dua belah Mason-Dixon Line.

Muzik Elvis terlalu rancak, gitarnya terlalu kuat, jeritannya terlalu berteriak—semua perkara yang membuatkan dia terikat dengan artis kulit hitam, bukan artis kulit putih. Beberapa stesen telah dilaporkan enggan memainkan rekod awalnya, kerana takut menimbulkan kekecohan di kalangan pendengar kulit putih yang konservatif. Anda tahu latihannya: Orang kulit hitam berbunyi seperti ini; orang putih bunyinya ini.

Elvis menjelaskan bahawa Elvis pasti mempunyai pengaruh muzik Hitam. Dia membesar dengan mendengar ahli rohani Hitam dan ratu gitar elektrik Saudari Rosetta Tharpe, yang membuat persembahan secara ringkas dalam filem itu (dilakonkan oleh artis Yola). Dia berkawan dengan BB King, yang membawanya ke pertunjukan kelab Hitam kecil di mana Little Richard menyanyikan “Tutti Frutti.” Elvis betul mengatakan bahawa persembahan meriah Little Richard dan peraturan lagu; BB (Kelvin Harrison, Jr.) dengan betul mengatakan bahawa Elvis boleh pergi membuat liputan lagu itu dan sebenarnya membuat sedikit wang daripadanya.

Dia ketawa begitu, tetapi Elvis pastinya telah membuat wang daripada lagu-lagu artis Hitam. “Hound Dog,” misalnya, pada asalnya dirakam oleh artis Black blues Big Mama Thornton. “That’s All Right Mama” karya Arthur Crudup lebih dikenali sebagai “That’s All Right” karya Elvis Presley. Dan BB tahu apa yang dia bicarakan dengan lagu Little Richard itu: Walaupun Elvis bernasib baik tidak membuat liputan “Tutti Frutti,” Versi Pat Boone melakukan lebih baik daripada Richard pada carta.

Pada masa yang sama, pengambilan hagiografi Luhrmann melebih-lebihkan “Kehitaman” Elvis—iaitu, persepsi bahawa dia menandakan budaya bukan kulit putih dalam masyarakat yang terasing.

Walaupun Elvis dibesarkan dalam keadaan miskin di kawasan yang kebanyakannya berkulit hitam, dikelilingi oleh orang kulit hitam, keputihannya terserlah dan tidak dihiraukan. Dia adalah seorang pencinta negara seperti rock-and-roller. Dia memainkan lagu mereka dan melepak dengan mereka di Beale Street, tetapi Elvis tidak mengadakan lawatan bersama, memberikan wang kembali kepada, atau kerap mengkreditkan pengaruh Hitamnya dengan cara material. Terdapat perbezaan besar antara mendengar muzik Hitam dan mendengar pemuzik Hitam.

“Dia memainkan lagu mereka dan melepak dengan mereka di Beale Street, tetapi Elvis tidak mengadakan lawatan bersama, memberikan wang kembali kepada, atau kerap mengkreditkan pengaruh Hitamnya dalam cara material.”

Walaupun pelik meletakkan Elvis Presley dan artis negara yang kalem Hank Snow pada rang undang-undang yang sama, nampaknya Elvis mendahului perkauman tidak seheboh dengan kehangatannya selepas perang. Dia mengayunkan pinggulnya, menujah pelvisnya, dan membuat wanita panas dan mengganggu—semua tingkah laku berbahaya, menurut penjaga gerbang puritan budaya pop pada pertengahan tahun 50-an. Paparan terbuka seksualitinya adalah Senjata Elvis yang paling mengancam.

Dan Elvis berusaha keras untuk menunjukkan betapa tidak selesanya Elvis yang seksi untuk menonton lelaki kulit putih yang mencengkam mutiara. Ada bahagian di mana dia juga mungkin orgasme di atas pentas yang membuatkan saya mahu meninggalkan badan saya. Wanita praktikal menyerahkan coli mereka. Elvis the Pelvis, sememangnya!

Isu suara Elvis “bunyi Hitam” boleh diselesaikan dengan Kolonel Tom menjerit kepada sesiapa sahaja yang mendengar tentang bagaimana Elvis, sebenarnya, putih. Tetapi tidak banyak yang Kolonel boleh lakukan tentang pinggul dang Elvis.

Mungkin itulah yang Kolonel Tom sepatutnya mendapat semua kerja tentang: “Dia … panas? Dia panas???? Dia panas????!!!!”

We would like to say thanks to the author of this post for this remarkable material

Kita Perlu Bercakap Tentang Adegan Paling Liar dalam ‘Elvis’


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/