Kolumnis Menuduh Sacheen Littlefeather Memalsukan Identiti Asli

Tiga minggu selepas itu Pemergian Sacheen Littlefeather, seorang penulis telah tampil dengan dakwaan bahawa aktivis terkenal dan bekas aktres itu menghabiskan hidupnya secara curang menyamar sebagai penduduk asli Amerika. Littlefeather meninggal dunia pada 2 Oktober akibat kanser payudara metastasis pada usia 75 tahun.

Dalam sekeping diterbitkan dalam San Francisco Chronicle’Bahagian pendapat Forum Terbuka pada hari Sabtu, Jacqueline Keeler (DinĂ©/Dakota) mendakwa bahawa Littlefeather, yang mengukuhkan legasi budaya popnya apabila dia naik ke pentas pada 1973 Anugerah Akademi untuk menolak Oscar pelakon terbaik pada Marlon Brandobagi pihak, adalah berketurunan Mexico dan kulit putih. Semasa hayatnya, Littlefeather, yang nama lahirnya Marie Louise Cruz, dikenal pasti sebagai Apache dan Yaqui di sebelah bapanya. (Bahawa ibunya berkulit putih tidak dipertikaikan.)

Keeler menulis bahawa menurut penyelidikannya terhadap dokumen sejarah, keturunan bapa Littlefeather menjejak ke Mexico, bukan wilayah Apache dan Yaqui di Arizona, dan bahawa tiada rekod pendaftaran ahli keluarga dalam mana-mana suku yang berpusat di tanah yang kini dikenali sebagai Amerika Syarikat. Tambahan pula, Keeler menemu bual adik perempuan Littlefeather Rosalind Cruz dan Trudy Orlandi, yang mengatakan bahawa Littlefeather berbohong tentang keluarga mereka dan mencipta asal usulnya dalam usaha untuk menonjol dalam industri hiburan. Adik-beradik itu memberitahu Keeler bahawa mereka telah mendiamkan diri, memikirkan kemasyhuran Littlefeather akan pudar, tetapi mereka merasa terganggu dengan melihatnya “dihormati sebagai orang suci.” Mereka menambah bahawa mereka mengetahui tentang kematian Littlefeather melalui berita itu. Pada hari Jumaat, mereka muncul di Misa pengebumian Littlefeatherdi mana Cruz naik ke mimbar dan memberitahu orang yang berkabung bahawa kakak mereka telah hidup dengan penyakit mental seumur hidup dan memfitnah ibu bapanya dengan kisahnya tentang zaman kanak-kanak yang sukar dan kasar.

Dalam lajurnya, Keeler menulis bahawa dia mula menyiasat sejarah Littlefeather sebagai sebahagian daripada penyelidikan berterusannya ke dalam “Pretendians”, senarai yang dia mula susun pada Januari 2021 tentang individu yang mendakwa identiti Orang Asli secara palsu. Keeler dan senarainya ialah dianggap kontroversi dalam komuniti Orang Asli, dengan beberapa orang berpendapat bahawa kaedah penyelidikannya tidak jelas dan bahawa dia telah memalsukan individu tanpa bukti kukuh. “Saya tidak mahu memberikan oksigen shtick Keeler,” tweeted Air Terjun Rutherford showrunner dan pencipta bersama Sierra Ornelas pada hari Sabtu selepas ruangan Keeler diterbitkan.

Dalam balasan e-mel kepada Wartawan Hollywood, Keeler berkata dia bercakap dengan adik-beradik Littlefeather minggu lalu selama lebih daripada enam jam. Keeler menyatakan bahawa ini menandakan perbualan pertamanya dengan mereka dan bahawa dia berhubung dengan adik-beradik itu selepas Cruz menyedari tweet Keeler berkongsi penyelidikan dan dokumentasi tentang keluarga bapa mereka. Menurut Keeler, tweet ini mendorong Cruz untuk menghubungi Pejabat Rekod Vital White Mountain Apache sebelum temu bual dengan Keeler berlaku.

Musim panas ini, Littlefeather kembali ke kesedaran awam apabila Akademi Seni dan Sains Filem secara rasmi meminta maaf kepadanya kerana layanan buruk dan penyenaraian hitam industri yang dia alami selepas Oscar 1973. (Dia pertama kali dituduh sebagai penghibur untuk diupah menyamar sebagai Orang Asli Amerika ketika itu.) Littlefeather adalah diraikan di Muzium Akademi semasa malam refleksi dan perayaan budaya Orang Asli Amerika pada bulan September, dua minggu sebelum kematiannya.

Akademi enggan mengulas mengenai tuduhan terbaru itu.

22 Okt, 3:35 petang Dikemas kini dengan respons e-mel Keeler.We would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Kolumnis Menuduh Sacheen Littlefeather Memalsukan Identiti Asli


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/