Konsert Roger Waters dibatalkan di Poland selepas dia mengkritik Ukraine

Pengasas bersama Pink Floyd Roger Waters terlibat dalam kontroversi di Poland, di mana komennya yang sebahagiannya menyalahkan pertubuhan politik Ukraine atas pencerobohan Rusia nampaknya telah menyebabkan pembatalan dua konsertnya di Krakow.

Waters, pemuzik rock yang terkenal dengan karyanya dalam album Pink Floyd pada 1979, “The Wall,” sepatutnya membuat persembahan di Krakow pada 21 dan 22 April sebagai sebahagian daripada jelajah perpisahan solonya, yang digelar “Ini bukan latihan.”

Tetapi venue itu membatalkan persembahan berikutan pertukaran Waters dengan wanita pertama Ukraine Olena Zelenska dalam beberapa minggu kebelakangan ini — dengan Waters juga berdepan potensi kecaman daripada Majlis Bandaraya Krakow selepas seorang ahli mengemukakan cadangan untuk mengisytiharkannya sebagai persona non grata.

Waters, yang sering bercakap mengenai isu dasar luar dan tidak asing lagi dengan kontroversi kerananyakata Sabtu dalam a kenyataan bahawa pembatalan rancangan Polandnya akan “menjadi satu kehilangan yang menyedihkan bagi saya.”

Elton John ‘terkejut’ dan sebak selepas Biden mengejutkannya dengan pingat

Pada awal September, Waters menerbitkan sebuah surat terbuka yang ditujukan kepada Zelenska, isteri Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky. Di dalamnya, Waters mengaku tidak percaya tentang dakwaannya kepada BBC bahawa lebih banyak sokongan untuk Ukraine akan menamatkan perang dengan lebih cepat.

“Saya rasa itu mungkin bergantung pada apa yang anda maksudkan dengan ‘sokongan untuk Ukraine’? Jika dengan ‘sokongan untuk Ukraine’ anda maksudkan Barat terus membekalkan senjata kepada tentera kerajaan Kiev, saya bimbang anda mungkin tersilap secara tragis,” tulisnya.

Waters terus menuduh Amerika Syarikat mempunyai kepentingan dalam melanjutkan perang dan berkata “nasionalis ekstrem” di Ukraine telah melanggar “sebarang garis merah yang telah ditetapkan dengan jelas selama beberapa tahun oleh jiran anda, Rusia. Persekutuan,” meletakkan Ukraine “di jalan menuju perang yang dahsyat ini” — satu kenyataan yang ditafsirkan ramai sebagai menyalahkan mangsa.

Zelenska membalas di Twitter bahawa Waters harus “bertanya [Russian President Vladimir Putin] untuk keamanan. Bukan Ukraine.”

Wanita pertama Ukraine memperincikan korban perang ke atas keluarga Zelensky

Air dengan kerap menyokong pendapat politik yang membakar. Terbaru, a video yang ditunjukkan semasa konsertnya merujuk kepada Presiden Biden sebagai “penjenayah perang.”

Sebaliknya, Pink Floyd, yang ditinggalkan Waters dalam perpisahan yang teruk pada pertengahan 1980-an, mengeluarkan single tahun ini untuk menyokong Ukraine, “Hei Hei Bangkitlah,” muzik baharu pertamanya dalam lebih dua dekad. Lagu itu menampilkan vokalis Ukraine Andriy Khlyvnyuk menyanyikan lagu kebangsaan Ukraine, dan hasil jualannya diperuntukkan untuk bantuan kemanusiaan.

Poland telah menjadi salah satu pembela paling teguh di Ukraine – yang mana ia berkongsi sempadan – sejak pencerobohan Rusia. Ia telah mengambil setakat yang terbesar bilangan pelarian Ukraine di Eropah dan telah berikrar atau menyumbangkan bantuan kepada Kyiv pada tahap yang setanding dengan, atau dalam beberapa kes melebihi, komitmen yang dibuat oleh negara yang mempunyai ekonomi yang lebih kukuh.

Poland memeluk Barat di tengah-tengah krisis Ukraine selepas bertahun-tahun hanyut

Pada hari Ahad, platform hiburan Live Nation Polska dan tempat konsert Tauron Arena Krakow berkata dalam satu kenyataan bersama satu baris bahawa mereka telah “membatalkan konsert Roger Waters.” Mereka tidak memberikan alasan, dan beberapa media Poland melaporkannya Pengurus Waters telah memutuskan untuk menarik diri. Waters menafikan khabar angin itu dalam kenyataannya Ahad.

Majlis Bandaraya Krakow dijangka mengundi minggu ini mengenai cadangan untuk mengisytiharkan Waters persona non grata, Associated Press melaporkan. Usul itu dikemukakan oleh Kaunselor Lukasz Wantuch, yang, menurut Deutsche Welle, sebelum ini menulis di media sosial bahawa ia “akan memalukan untuk bandar kami” jika Waters dibenarkan membuat persembahan di sana. “Biarkan dia menyanyi di Moscow,” dia dilaporkan menambah.

Wantuch tidak menjawab permintaan untuk komen daripada The Washington Post awal Isnin.

“Jika Encik Łukasz Wantuch mencapai matlamatnya, dan konsert saya yang akan datang di Krakow dibatalkan, ia akan menjadi kehilangan yang menyedihkan bagi saya,” kata Waters dalam kenyataannya. “Saya tidak sabar-sabar untuk berkongsi mesej cinta saya dengan rakyat Poland, sesuatu yang saya telah lakukan dalam banyak lawatan sepanjang kerjaya yang telah berlangsung selama lebih dari lima puluh tahun.”

Perang di Ukraine: Apa yang anda perlu tahu

Yang terbaru: Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan “penggerakan separa” tentera dalam ucapan kepada negara itu pada 21 September, merangka langkah itu sebagai percubaan untuk mempertahankan kedaulatan Rusia terhadap Barat yang cuba menggunakan Ukraine sebagai alat untuk “memecah belah dan memusnahkan Rusia. .” Ikuti kami kemas kini langsung di sini.

Pergaduhan: Serangan balas Ukraine yang berjaya telah memaksa Rusia berundur di timur laut wilayah Kharkiv dalam beberapa hari kebelakangan ini, ketika tentera melarikan diri dari bandar dan kampung yang mereka duduki sejak awal perang dan meninggalkan sejumlah besar peralatan ketenteraan.

Referendum lampiran: Referendum berperingkat, yang akan menyalahi undang-undang antarabangsa, akan berlangsung dari 23 hingga 27 September di wilayah Luhansk dan Donetsk yang memisahkan diri di timur Ukraine, menurut agensi berita Rusia. Satu lagi referendum berperingkat akan diadakan oleh pentadbiran yang dilantik oleh Moscow di Kherson mulai Jumaat.

Foto: Jurugambar Washington Post telah berada di lapangan sejak awal perang — inilah beberapa karya mereka yang paling berkuasa.

Bagaimana anda boleh membantu: Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh mereka di AS membantu menyokong rakyat Ukraine serta apa yang telah didermakan oleh orang di seluruh dunia.

Baca liputan penuh kami tentang Krisis Rusia-Ukraine. Adakah anda menggunakan Telegram? Langgan saluran kami untuk kemas kini dan video eksklusif.We wish to thank the author of this post for this awesome content

Konsert Roger Waters dibatalkan di Poland selepas dia mengkritik Ukraine


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/