Lelaki lagenda tegar Hollywood Henry Silva meninggal dunia pada usia 95 tahun

Pelakon Henry Silva, yang terkenal dengan watak samseng, orang jahat dan kaki tangan dalam ratusan filem termasuk “Ocean’s Eleven” dan “The Manchurian Candidate,” meninggal dunia pada hari Rabu. Dia berumur 95 tahun.

Silva meninggal dunia di Woodland Hills, California dua puluh tahun selepas bersara daripada kerjaya epik yang menjangkau lima dekad, anaknya memberitahu Pelbagai hari Jumaat.

Pelakon prolifik itu sering berkongsi skrin dengan Frank Sinatra, memainkan watak ejen Komunis yang bergaduh dengan penyanyi dalam ‘Candidate’ dan salah seorang daripada 11 penyangak dalam filem klasik rompakan kasino 1960.

Kematian warga Sepanyol Harlem itu dilaporkan pertama kali diumumkan oleh anak perempuan Dean Martin, yang muncul bersamanya dalam kaper Rat Pack ikonik.

“Hati kami hancur kerana kehilangan kawan kami yang dikasihi Henry Silva, salah seorang lelaki yang paling baik, paling baik dan paling berbakat yang saya rasa gembira untuk menghubungi kawan saya,” Deana Martin tweeted Tengah hari Jumaat.

“Dia adalah bintang terakhir yang masih hidup dalam Filem 11 Ocean yang asal. Kami sayangkan awak Henry, awak akan dirindui.”

Pelakon Edd Byrnes, Henry Silva dan Raf Vallone di set filem “The Secret Invasion” pada tahun 1964.
Imej Getty
Pelakon daripada "Ocean's Eleven" dalam gambar promosi.
Henry Silva memainkan salah satu daripada 11 pencuri dalam filem 1960 “Ocean’s Eleven.”
Imej Getty

Silva memulakan kerjayanya sebagai seorang yang berat dalam Barat seperti “The Tall T” dan “The Law and Jake Wade” sebelum membintangi watak utama dalam “Johnny Cool” 1963 dan “The Return of Mr. Moto” 1965.

Kemudian dalam kerjayanya, Silva muncul dalam gambar seperti “Sharky’s Machine,” “Above the Law,” “Dick Tracy” dan “Ghost Dog: The Way of the Samurai.” Dia membuat penampilan skrin ringkas terakhir dalam pembuatan semula “Ocean’s Eleven” 2001.

Pelakon Amerika Henry Silva, RG Armstrong, Madonna, William Forsythe dan Al Pacino mengelilingi Warren Beatty pada set filemnya "Dick Tracy."
Henry Silva muncul dalam “Dick Tracy” menjelang akhir kerjayanya.
Corbis melalui Getty Images
Pelakon Henry Silva di set filem itu "Pencerobohan Rahsia" pada tahun 1964.
Pelakon Henry Silva di set filem “The Secret Invasion” pada tahun 1964.
Imej Getty

Silva berketurunan Itali dan Puerto Rico tetapi sering ditoreh untuk menggambarkan etnik lain, memainkan watak lelaki Korea, Venezuela, Orang Asli Amerika dan Jepun dalam beberapa peranannya yang paling terkenal.

Silva dilaporkan berhenti sekolah pada usia 13 tahun dan mengikuti kelas drama sambil memperoleh wang sebagai pencuci pinggan dan pelayan. Dia adalah salah satu daripada lima pelajar yang dipilih ke Actors Studio pada tahun 1955 daripada 2,500 pemohon, Variety melaporkan, memetik buku 2000 “Hispanic in Hollywood.”

Henry Silva berkongsi skrin dengan Chuck Norris masuk "Kod Senyap."
Henry Silva berkongsi skrin dengan Chuck Norris dalam “Code of Silence.”
Mondadori melalui Getty Images

Pada tahun 1985, Silva dilaporkan memberitahu wartawan Knight-Ridder Diane Haithman bahawa dia Didikan Manhattan memaklumkan persona lelaki tegar tanda dagangannya.

“Saya melihat banyak perkara di Harlem. Ia adalah jenis tempat di mana jika anda tinggal di satu blok dan anda mahu pergi beberapa blok jauhnya, anda perlu membawa beberapa lelaki bersama anda, atau anda akan disepak keldai anda,” katanya pada masa itu, mengikut Kepelbagaian.

“Saya fikir sebab saya tidak hilang adalah kerana pemain berat yang saya mainkan adalah semua pemimpin. Saya tidak pernah bermain sesuatu yang angan-angan. Ia adalah peranan yang menarik, kerana apabila anda meninggalkan teater, anda akan mengingati lelaki seperti ini.”

Allahyarham pelakon yang bercerai tiga kali itu dilaporkan meninggalkan dua anak lelakinya, Michael dan Scott.We want to give thanks to the author of this article for this remarkable material

Lelaki lagenda tegar Hollywood Henry Silva meninggal dunia pada usia 95 tahun


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/