‘Lightyear’ Box Office: Di Sebalik Masalah Keluarga Filem Pixar

Pada awal Januari tahun ini, Sonic the Hedgehog 2 mencetuskan ledakan yang kuat di domestik Box office apabila dibuka kepada $72.1 juta di pawagam. Orang dalam yang penting menganggarkan bahawa hampir 60 peratus penonton pada hujung minggu pembukaan adalah kanak-kanak dan ibu bapa, membuktikan bahawa keluarga sememangnya sanggup mengetepikan kebimbangan mengenai wabak yang sedang berlaku dan kembali ke pawagam. Pemilik Hollywood dan teater menarik nafas lega.

Tetapi apabila Pixar dan Disney Cerita mainan spinoff Tahun cahaya memulakan kerjaya di pawagam pada hujung minggu Hari Bapa, hanya kira-kira 38 peratus daripada mereka yang hadir adalah keluarga, membantu menjelaskan sebabnya filem itu dilancarkan kepada $50.6 juta, bukannya $70 juta hingga $85 juta yang dijangkakan. Lebih teruk, ia tunduk di tempat kedua di belakang pemegangan Penguasaan Dunia Jurassic secara mengejut, walaupun ia boleh membanggakan pembukaan terbaik pandemik untuk filem animasi (Sonic ialah hibrid aksi langsung/CGI).

Menjelang malam Ahad pada hujung minggu 17-19 Jun, semua orang di Hollywood bertanya soalan yang sama, kerana pembukaan tidak boleh disematkan hanya pada wabak: Apa yang berlaku?

Orang dalam Disney secara peribadi menunjukkan ulasan bercampur-campur daripada pengkritik — sekurang-kurangnya untuk tawaran Pixar — skor penonton yang kurang memberangsangkan, serta kekeliruan pemasaran dan jenama.

Filem Pixar sentiasa dikenali kerana menarik minat orang dewasa yang lebih muda dan lebih tua yang tidak mempunyai anak, tetapi kehadiran keluarga untuk Tahun cahaya amat ringan. Pada Jun 2019, kira-kira 45 peratus pembeli tiket untuk Cerita Mainan 4 adalah anak-anak dan ibu bapa. Kanak-kanak terkenal sebagai penonton berulang, yang boleh mendorong filem skrin besar untuk menikmati gandaan yang luar biasa.

Ia juga tidak membantu itu Tahun cahaya menjadi beg tebukan politik untuk ahli parlimen Republikan konservatif apabila adegan ciuman sama jantina dikembalikan semula dalam filem itu selepas pekerja Pixar berkata Disney menapis “kasih sayang gay secara terang-terangan” berikutan kekecohan mengenai pengendalian CEO Disney Bob Chapek terhadap rang undang-undang “Don’t Say Gay” Florida.

Berikutan pembukaan filem itu pada hujung minggu Hari Bapa, Wakil AS Jim Jordan (Ohio), yang merupakan ahli ranking minoriti Jawatankuasa Kehakiman Dewan dan mempunyai 2.8 juta pengikut, menulis tweet pada 21 Jun, “Buzz Lightyear pergi bangun. Disney bangkrut.” Dan akaun Twitter yang disahkan untuk Jawatankuasa Kehakiman GOP yang mempunyai lebih daripada 223,000 pengikut diikuti dengan tweet, “buat Cerita mainan hebat lagi.”

Tiada bukti kukuh dan pantas yang membuktikan bahawa perbualan politik itu menyakitkan Tahun cahaya, walaupun filem itu mengalami underindex dengan margin yang agak besar di barat tengah, menurut sumber yang mempunyai akses kepada data serantau Comscore. (Cerita Mainan 4 berada dalam julat normal tiga tahun lalu di barat tengah.)

Orang dalam Disney membantah bahawa negeri yang cenderung merah menyumbang peratusan yang sama daripada keseluruhan kasar untuk Tahun cahaya yang mereka lakukan untuk Sonic 2.

Tahun cahaya juga tidak terindeks di timur laut, di mana banyak tempat yang condong kepada Demokrat, serta di Kanada. Ia berprestasi tinggi di barat dan di tenggara, termasuk di banyak pasaran yang diterajui Hispanik (Hispanik merangkumi lebih daripada 30 peratus penonton.)

Penganalisis Shawn Robbins dari Boxoffice Pro berkata terdapat isu yang lebih besar yang dimainkan di luar politik, tetapi menambah yang kedua tidak boleh diabaikan sepenuhnya. “Kita juga harus mempertimbangkan penolakan yang malang terhadap hubungan sama jantina filem itu daripada keluarga ultra-konversatif, yang juga telah dididik selama dua tahun untuk mengharapkan filem Pixar disiarkan lebih awal daripada kemudian,” kata Robbins, merujuk keputusan Disney untuk menghantar berbilang Pixar gelaran kepada Disney+ sejak wabak itu. “Gabungan kedua-dua sentimen itu nampaknya telah menanamkan, ‘Kami akan menontonnya sebelum membiarkan anak-anak kami melihatnya,’ mentaliti dalam sesetengah masyarakat, terutamanya mereka yang mempunyai pandangan agama yang ketat, berbeza dengan niat pembikin filem untuk memperjuangkan kesaksamaan dan perwakilan untuk semua orang.”

Ramai pakar pengedaran studio dan pakar box office tidak menerima hujah bahawa menghantar beberapa filem Pixar terakhir terus ke Disney+ menyakitkan Tahun cahaya. “Pengguna pastinya mempunyai banyak pilihan tontonan, tetapi tiada pengganti untuk teater. Disney mengaktifkan lebih 4 juta orang untuk meninggalkan televisyen dan mengalami pengalaman Tahun cahaya dengan cara yang tidak boleh direplikasi di rumah, “kata Steve Buck dari EntTelligence, firma analisis yang memberi tumpuan kepada box office.

Filem itu pada masa ini mempunyai skor 76 peratus pada Rotten Tomatoes dan skor penonton sebanyak 86 peratus. Itu berbanding 96 peratus dan 94 peratus, masing-masing, untuk Cerita Mainan 4.

Konsensus umum: terdapat kekeliruan tentang bagaimana filem itu berkaitan dengan ikonik Cerita mainan francais dan watak Buzz Lightyear, yang disuarakan dalam siri utama oleh pelakon konservatif Tim Allen. Kali ini, Space Ranger disuarakan oleh Chris Evans.

“Filem itu tidak menekan butang yang betul,” kata seorang eksekutif studio veteran pesaing.

Tambah Robbins, “Pemasaran melanda nada nostalgia, tetapi yang sangat bergantung pada Cerita mainan penonton milenium yang lebih tua jenama dan mengiklankan elemen komedi minimum, yang sering memacu filem animasi empat kuadran terbesar di box office.”

Pertandingan daripada Dunia Jurassic ialah isu lain untuk Tahun cahaya. “Kanak-kanak suka dinosaur,” kata seorang lagi eksekutif veteran Hollywood. Dan kemudian ada Senapang Teratas: Maverickyang telah berubah menjadi filem blockbuster dan juga mendapat kasih sayang daripada keluarga hampir sebulan selepas debut.

Pada tahun 2007, Pixar’s Ratatouille dibuka kepada hanya $47 juta — seperti Tahun cahayatajuk berita di mana-mana menarik perhatian kepada jumlah yang tidak seberapa itu – tetapi kemudian mula menjana pendapatan sebanyak $206.4 juta di dalam negara dan $626.5 juta, di seluruh dunia.

Ironinya, Cerita Mainan 4 turut mendapat tajuk negatif pada mulanya apabila dibuka kepada $118 juta di dalam negara, kerana penjejakan prakeluaran mencadangkan ia akan dibuka lebih hampir kepada $140 juta, jika tidak lebih tinggi. Filem itu terus mencecah $1 bilion di box office global. Luar negara, Tahun cahaya bermula dengan $34.6 juta daripada 43 pasaran pertamanya. Ia berjaya terutamanya di Amerika Latin, yang merupakan pasaran besar untuk animasi.

Pada 1 Julai, Universal dan Illumination membuka sekuel animasi Minion: Kebangkitan Gru dalam ujian lain untuk box office keluarga, yang pemulihan penuhnya adalah kunci kejayaan sistem studio Hollywood legasi. Ketika berita ini disiarkan, Paramount mengumumkannya Sonic 2 telah melepasi paras $400 juta di seluruh dunia, menjadi satu-satunya gambar keluarga kedua sejak COVID-19 yang mencapai kejayaan itu di belakang Nyanyi 2. Sebelum pandemik, filem keluarga boleh melakukan lebih banyak lagi. (Sebagai contoh, pada 2019, empat gambar keluarga mencecah $1 bilion di seluruh dunia.)

Disney dan Pixar berharap itu Tahun cahaya dimainkan sepanjang musim panas, tetapi kuasa pegangannya masih dapat dilihat sebaik sahaja makhluk kuning kecil yang menyusahkan dan sentiasa mengganggu (iaitu, Minion) menyerang multipleks.

We wish to give thanks to the author of this article for this incredible content

‘Lightyear’ Box Office: Di Sebalik Masalah Keluarga Filem Pixar


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/