Lionsgate cenderung untuk memulakan perniagaan studionya dan bukannya Starz

Michael Burns

Michael Newberg | CNBC

Lionsgate cenderung ke arah memutar bahagian studionya dan bukannya kabel Starz dan unit penstrimannya, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Saham syarikat melonjak kira-kira 4% dalam dagangan prapasaran.

Ini akan menjadi perubahan dalam strategi untuk syarikat media dan hiburan, yang berkata pada Mei ia dijangka memuktamadkan putaran atau penjualan Starz menjelang akhir musim panas. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Lionsgate telah mengadakan perbincangan untuk menjual 20% pegangan dalam Starz kepada beberapa bakal pembeli, termasuk terbaru Canal+ milik Vivendi, kata orang ramai, yang enggan dinamakan kerana perbincangan itu adalah tertutup. Rundingan itu belum berakhir, tetapi tiada perjanjian yang akan berlaku, kata rakyat.

Lionsgate terlibat dalam perbincangan dengan beberapa rakan kongsi berpotensi tentang menjual kepentingan dalam perniagaan studio, kata orang ramai. Rundingan itu berkemungkinan lebih cepat mencapai kesepakatan yang disenangi Lionsgate berbanding Starz kerana terdapat minat yang lebih kukuh, kata orang ramai. Perniagaan studio menghasilkan filem dan siri TV, dan termasuk perpustakaan lebih daripada 17,000 judul, seperti “The Hunger Games,” “The Expendables” dan “Mad Men.”

Lionsgate dijangka membuat pengumuman rasmi mengenai rancangan baharunya seawal hari Rabu. Jurucakap Lionsgate enggan mengulas.

Dalam pemfailan sekuriti pagi Rabu, syarikat itu berkata ia “kekal dalam laluan” ke arah memisahkan Starz dan perniagaan studio. “Seiring berjalannya rundingan, kami telah meningkatkan tumpuan kami pada kemungkinan memutar perniagaan studio kami, mewujudkan beberapa faedah kewangan dan strategik. Sehubungan itu, kami meneruskan rundingan yang produktif dengan bakal rakan kongsi strategik dan kewangan di kedua-dua belah perniagaan kami, “kata pemfailan itu.

Menjual kepentingan dalam studio kepada firma ekuiti persendirian atau syarikat strategik akan menetapkan tahap penilaian untuk perniagaan itu berdagang sendiri. Ia juga akan membawa kejutan modal serta-merta kepada Lionsgate, yang sahamnya telah menjunam dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Penilaian pasaran Lionsgate ialah kira-kira $1.8 bilion, turun daripada hampir $7 bilion pada awal 2018.

Dalam jangka panjang, Lionsgate berminat untuk menjual kedua-dua studio dan Starz, kata orang ramai. Syarikat bersaing dengan entiti yang lebih besar – termasuk Netflix, Disney, Amazon, epal dan ComcastNBCUniversal – dalam pengeluaran TV dan filem. Eksekutif Lionsgate berharap pemisahan studio dan pemisahan Starz akan menjadi langkah pertama ke arah memudahkan penjualan kedua-dua unit untuk memaksimumkan nilai bagi pemegang saham, kata orang ramai.

“Kami tidak akan membuat perjanjian bodoh pada satu atau kedua-dua belah perniagaan,” kata naib pengerusi Lionsgate Michael Burns semasa persidangan media dan hiburan Bank of America bulan lepas. “Saya fikir pemegang saham kami akan sangat gembira dengan hasilnya.”

Penjenamaan semula Starzplay

Lionsgate juga merancang untuk menjenamakan semula perkhidmatan penstriman antarabangsanya, Starzplay, kepada Lionsgate+, kata orang ramai. Penjenamaan semula itu akan dilakukan di 35 negara di Eropah, Amerika Latin dan Asia Pasifik, termasuk UK, Perancis, Jerman, Australia dan Jepun, kata salah seorang daripada mereka. Syarikat mengesahkan perubahan itu lewat pagi Rabu.

Perkhidmatan penstriman Starz akan mengekalkan jenama Starz di AS dan Kanada, kata orang itu. Starz berada di 63 negara dan berakhir suku lepas dengan 26.3 juta pelanggan penstriman global.

Penjenamaan semula Starz kepada Lionsgate+ juga mengekalkan pautan antara Lionsgate dan Starz walaupun perniagaan berpisah.

Pendedahan: NBCUniversal Comcast ialah syarikat induk CNBC.

We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing material

Lionsgate cenderung untuk memulakan perniagaan studionya dan bukannya Starz


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/