Lizzo memainkan seruling kristal James Madison berusia 200 tahun di konsertnya di Washington, DC | CNNCNN

Pernah perintisLizzo menyeberangi satu lagi yang pertama semasa perhentian jelajah Washington, DC – memainkan seruling kristal berusia kira-kira 200 tahun milik bekas presiden AS.

Penyanyi “About Damn Time” dan pemain seruling yang mahir memainkan tiupan kayu yang halus, yang dihantar sebagai hadiah kepada James Madison pada tahun 1813 oleh pembuat seruling Perancis Claude Laurent. The Perpustakaan Kongres telah mengekalkan seruling dalam peti besinya selama beberapa dekad sebelum membenarkan Lizzo memainkannya di atas pentas.

Dalam rakaman dikongsi oleh penonton konsert, Lizzo dengan penuh teruja dan berhati-hati mengendalikan seruling di bawah pengawasan rapi kakitangan Perpustakaan dan Polis Capitol. Dia berkongsi secara ringkas sejarah seruling itu dengan penontonnya dan berkata dia adalah “orang pertama yang pernah memainkannya.”

“B***h, saya takut,” katanya kepada ketawa penonton. “Ia kristal. Ia seperti bermain dari gelas wain, b***h, jadi bersabarlah.”

Dia memainkan nota pada seruling kristal, berhenti seketika dengan teruja selepas ia mengeluarkan bunyi, menurut a video dikongsi Lizzo di media sosial. Kemudian, dia meniup beberapa lagi nota berkibar di atasnya, sambil bermain-main dengan berhati-hati, begitu juga tandatangannya. Selepas beberapa saat, dia memegang seruling itu tinggi-tinggi di udara, menang, dan berhati-hati mengembalikannya kepada kakitangan yang menunggu beberapa kaki jauhnya.

“B,***h, saya baru sahaja bergayut dan memainkan seruling kristal James Madison dari tahun 1800-an,” katanya tidak percaya. “Kami baru sahaja mencipta sejarah malam ini!”

Lizzo kemudiannya mengucapkan terima kasih kepada perpustakaan kerana “memelihara sejarah kami” dan mengingatkan peminatnya bahawa “sejarah sangat keren.”

Awal minggu ini, Perpustakaan Kongres menjemput Lizzo untuk melawat koleksi 1,700 serulingnya, yang terbesar di dunia, mengikut Perpustakaan. Dia berhati-hati memainkan seruling di sana terlebih dahulu sebelum dia “memujuk pekerja dan beberapa penyelidik” dengan tiupan kayu yang “lebih praktikal”, kata Perpustakaan.

Lizzo bertanya kepada Perpustakaan jika dia boleh memainkan seruling terkenal untuk beberapa saat semasa pertunjukannya di Washington, dan Perpustakaan mewajibkannya, walaupun ia menghantar Polis Capitol dan beberapa kakitangan lain yang bertanggungjawab terhadap keselamatan bersama seruling untuk memastikan keselamatannya.

Yang terbaru Pemenang Emmy kerap memainkan seruling semasa konsertnya dan telah bereksperimen dengan seruling lain yang jarang ditemui dan berharga, termasuk an instrumen emas 18kwalaupun dia memihak kepada satu woodwind bernama Seruling Sasha.

Seruling itu sangat jarang berlaku: Perpustakaan Kongres mempunyai 20 seruling buatan Laurent dalam peti besinya, tetapi ia hanya satu daripada dua yang diperbuat daripada kristal, menurut Perpustakaan. Seruling buatan Madison mengandungi sambungan perak, terukir dengan namanya.

Tetapi perjalanannya ke koleksi Perpustakaan adalah berliku-liku dan mengambil masa lebih 100 tahun. Seruling itu mungkin telah diselamatkan oleh wanita pertama Dolley Madison semasa kebakaran Rumah Putih pada tahun 1814, kata Perpustakaan. Ia menjadi milik anak lelaki Dolley Madison daripada perkahwinan pertamanya, John Payne Todd, yang mewariskannya kepada Dr. Cornelius Boyle yang berpangkalan di Washington.

Keturunan Boyle membenarkan seruling itu dipamerkan pada tahun 1903 di Muzium Negara AS, bahagian asal Institusi Smithsonian, sehingga Dayton C. Miller, seorang lagi pakar perubatan dan peminat woodwind, membelinya. Dia kemudiannya mendermakan seruling kristal, bersama-sama dengan 1,700 instrumen, kepada Perpustakaan pada tahun 1941, di mana seruling itu kekal sehingga kemunculannya di pentas dengan Lizzo.We want to say thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Lizzo memainkan seruling kristal James Madison berusia 200 tahun di konsertnya di Washington, DC | CNN


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/