Louise Fletcher Meninggal Dunia: Pelakon ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’ Pemenang Oscar Berusia 88 Tahun

Louise Fletcheryang prestasinya memenangi Oscar sebagai Jururawat sadis Ratched pada tahun 1975 Seekor Terbang Di Atas Sarang Cuckoo memberikan Hollywood salah seorang penjahat terhebat sepanjang zaman dan menyediakan budaya dengan potret kejahatan birokrasi yang tidak dapat dipadam sehingga nama keluarga watak itu boleh membawa siri TV 45 tahun kemudian, meninggal dunia pada hari Jumaat di rumahnya di Montdurausse, Perancis. Dia berumur 88 tahun.

Kematiannya diumumkan kepada Deadline oleh keluarganya melalui ejen David Shaul. Walaupun tiada punca dinyatakan, Shaul berkata dia meninggal dunia dalam tidurnya di rumah yang dibinanya dari rumah ladang berusia 300 tahun, dikelilingi keluarga. Awal hari ini, dia berkata kepada keluarganya tentang rumah tercintanya, “Saya tidak percaya saya mencipta sesuatu yang begitu bermakna untuk kesejahteraan saya.”

Hollywood & Kematian Media 2022: Galeri Foto

Walaupun selama-lamanya dikaitkan dengan wataknya yang paling terkenal, Fletcher menikmati kerjaya lakonan yang menjangkau lebih daripada 60 tahun dan termasuk banyak persembahan dalam kedua-dua televisyen dan filem. Dia mempunyai peranan yang berulang Star Trek: Deep Space Nine sebagai ketua agama Bajoran Kai Winn Adami, dan peranan dibintangi tetamu pada Pagar Piket dan Joan dari Arcadia membawa pencalonan Emmy pada tahun 1996 dan 2004, masing-masing.

Dilahirkan pada 22 Julai 1934, di Birmingham, AL, kepada ibu bapa pekak — dia menggunakan bahasa isyarat dalam ucapan penerimaan Anugerah Akademinya, salah satu momen Oscar yang paling diingati (tonton di bawah) — Fletcher memulakan kerjaya lakonannya pada akhir 1950-an dalam episodik sedemikian Siri TV sebagai Lawman, Bat Masterson, Maverick, The Untouchables dan 77 Jalur Matahari Terbenam.

Fletcher, ‘Star Trek: Deep Space Nine’ (1998)
Koleksi Everett

Peranan serupa diikuti pada klip tetap sepanjang tahun 1960-an, dengan penampilan Sugarfoot, Perry Mason dan Kehidupan dan Lagenda Wyatt Earp. Dia muncul dalam filem pada tahun 1963 Perhimpunan Helang dan, lebih baik, pada tahun 1974 Pencuri Seperti Kami, diarahkan oleh Robert Altman. Persembahannya dalam filem terakhir yang menarik minat pengarah Miloš Forman, yang sedang dalam proses pemutus filem adaptasinya Seekor Terbang Di Atas Sarang Cuckoo, novel Ken Kesey 1962 yang berlatarkan sebuah institusi mental dan memfokuskan pada konflik antara seorang lelaki yang berpura-pura gila untuk mengelakkan penjara dan ketua jururawat yang mendominasi yang menuntut kepatuhan dan kepatuhan dalam apa jua keadaan.

Dengan Jack Nicholson bersedia untuk membintangi sebagai pesakit anti-wira yang keras kepala Randle McMurphy, Forman menghabiskan bahagian yang lebih baik dalam setahun mencari pelakon bersama yang berpotensi yang boleh bertahan menentang pelakon itu, kemudian naik tinggi daripada kejayaan Chinatown. Pengarah itu dilaporkan membuat tawaran kepada, antara lain, Colleen Dewhurst, Ellen Burstyn, Anne Bancroft dan Geraldine Page sebelum memutuskan dia telah menemui Mildred Ratched yang zalim di Fletcher.

Seekor Terbang Di Atas Sarang Cuckoo merupakan hit kritikal dan box office serta-merta, dan akan menyapu bersih Oscar tahun ini dengan memenangi anugerah untuk Filem Terbaik, Pengarah Terbaik, Pelakon Utama Terbaik, Pelakon Utama Terbaik dan, untuk karya Lawrence Hauben dan Bo Goldman, Lakon Layar Terbaik.

Dalam memenangi Oscarnya, Fletcher hanya menjadi wanita ketiga yang memenangi Anugerah Akademi, Anugerah BAFTA dan Anugerah Golden Globe untuk satu persembahan. Sungguh tidak dapat dipadamkan penggambarannya sehingga pada tahun 2020, siri Netflix Ryan Murphy-Evan Romansky Diragut — sejenis prekuel kepada novel dan filem, dengan Sarah Paulson dalam peranan yang dibintangi — hanya memerlukan tajuk satu perkataan untuk membangkitkan rasa gerun dan kekejaman yang disampaikan oleh Fletcher beberapa dekad sebelumnya.

Fletcher dengan Marlee Matlin, Lenny von Dohlen, ‘Picket Fences’ (2004)
Koleksi Everett

Kesan kemenangan Oscar adalah, dia kemudian ingat, menggembirakan tetapi sekejap. Dalam temu bual 1995 dengan The New York Times, dia menasihati pemenang tahun itu untuk “Nikmati sahaja; ia akan membuat anda sangat gembira untuk satu malam. Tetapi jangan harap ia akan melakukan apa-apa untuk kerjaya anda.”

“Saya mendapat Oscar ketika berusia 41 tahun,” kata Fletcher, kemudian 60 tahun. “Jika saya berumur 23 tahun, ia pasti sukar untuk ditangani. Hell, pada usia saya ia sukar untuk dihadapi. Ia seperti dilemparkan dengan bahan letupan.”

Dalam temu bual yang sama, dia teringat komen kenabian yang dibuat di belakang pentas pada malam Oscar oleh Forman kelahiran Czech. “Milos berkata, ‘Sekarang kita semua akan membuat flop.’ Memang benar. saya buat Si bidaah – yang kedua Pengusir setan — dan ia adalah kegagalan besar. Milos lakukan Ragtime. Dan Jack melakukannya [The] Missouri Rehat. Itu ramalan Czech.”

Exorcist II: The Heretic (1977) memulakan rentetan filem berprofil tinggi tetapi kurang berjaya untuk Fletcher: Detektif Murah (1978), Wanita berbaju Merah (1979), Sumbangsaran (1983), Keluli Biru (1990) dan Niat kejam (1999), antara lain. Dalam peranan yang lebih diingati, dia memainkan ibu Ratched-esque kepada Karen dan Richard Carpenter dalam filem TV 1989 Kisah Karen Carpenter.

Kebangkitan kerjaya bermula hanya beberapa tahun kemudian apabila, pada tahun 1993, dia mendapat peranan berulang ketua agama Bajoran yang licik Kai Winn Adami pada Star Trek: Deep Space Nine. Pada tahun 1996 dia menjadi tetamu jemputan Pagar Piket sebagai satu lagi watak sejuk seperti ais, memainkan watak ibu kepada datuk bandar yang terasing (dilakonkan oleh pelakon pekak Marlee Matlin). Sebagai seorang wanita yang menolak anak perempuannya yang pekak, Fletcher mendapat pencalonan Emmy.

Fletcher telah dicalonkan untuk Emmy yang lain untuk penampilan tetamu 2004 sebagai guru muzik warga emas di Joan dari Arcadia.

Peranan TV berikutnya termasuk penampilan di Syurga ke-7, Amalan Persendirian dan, dari 2011-12, tak tahu malu, di mana dia berulang kali diingati sebagai ibu burung penjara memasak meth kepada Frank Gallagher dari William H. Macy. Kredit TV terakhirnya adalah dalam komedi Netflix 2017 Girlboss.

Fletcher telah berkahwin dengan penerbit filem Jerry Bick dari 1959 sehingga perceraian mereka pada 1977. Dia meninggalkan anak lelaki John dan Andrew Bick; cucu Emilee Kaya Bick; kakak Roberta Ray dan abang ipar Edward Ray; dan 10 orang anak saudara.

We want to thank the author of this short article for this remarkable web content

Louise Fletcher Meninggal Dunia: Pelakon ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’ Pemenang Oscar Berusia 88 Tahun


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/