Lukisan Colossal Andy Warhol mengenai kemalangan kereta boleh dijual dengan harga lebih $80 juta

Ditulis oleh Jacqui Palumbo, CNN

Andy Warhol mungkin terkenal dengan ikonografi seni pop Marilyn Monroe, Pengerusi Mao dan tin sup Campbell, tetapi bulan depan, cetakan skrin sutera yang “menghantui” kemalangan kereta akan dijual di Sotheby’s di New York. Di bawah tukul pada 16 November semasa minggu tenda rumah lelong itu, Ia dijangka dijual pada harga lebih daripada $80 juta, menurut kenyataan akhbar.

“White Disaster (White Car Crash 19 Times)” ialah imej besar Warhol yang dibuat pada tahun 1963 sebagai sebahagian daripada siri “Kematian dan Bencana” beliau. Pada masa itu, Warhol telah terperangkap dengan imej yang mengerikan dan mengerikan – awan bom atom, kerusi elektrik – dan bagaimana penerbitan cetakan secara meluas mengeluarkannya, mempercayai bahawa pembaca telah menjadi kebal terhadap kesannya. Daripada semua karyanya, siri ini paling jelas menangani penetapannya pada kematian manusia.

Skrin sutera Andy Warhol berskala besar yang jarang ditemui akan dilelong pada bulan November. Kredit: Imej Brownie Harris/Corbis Historical/Getty

Dalam “White Disaster,” Warhol menduplikasi satu imej kemalangan kereta sebanyak 19 kali dalam warna hitam dan putih. Pada ketinggian 12 kaki dan lebar 6 kaki, ia adalah yang terbesar dalam kerja kemalangan keretanya.

“Apa yang membezakan (lukisan) bukan sahaja skalanya yang besar, yang benar-benar membingungkan sesiapa sahaja yang berdiri di hadapannya … tetapi juga paletnya,” jelas David Galperin, ketua seni kontemporari Sotheby di New York, sambil menambah bahawa Warhol mengulangi imejnya dalam siri itu dalam tonaliti yang berbeza, termasuk lavender dan oren. “Ia benar-benar kelihatan bersinar, cara skrin sutera hitam didaftarkan dengan latar belakang putih yang tajam.”

"Terdapat kuasa untuk berasa kerdil dalam imej ini," kata David Galperin, ketua seni kontemporari di Sotheby's New York.

“Terdapat kuasa untuk berasa kerdil dalam imej ini,” kata David Galperin, ketua seni kontemporari di Sotheby’s New York. Kredit: Dengan hormat dari Sotheby’s

Galperin membandingkan skala dan bentuk karya itu dengan altarpieces keagamaan, merujuk didikan Katolik Warhol dan arus bawah agama dalam karyanya — terutamanya bagaimana lukisan ikon agama memberitahu potret selebritinya. Warhol bekerja pada siri “Kematian dan Bencana” pada masa yang sama dia mencetak skrin imej terkenal Monroe selepas kematiannya pada tahun 1962.

“Idea selebriti, tragedi, kemasyhuran, kematian ini – ini adalah tema yang menduduki Warhol dan saya berpendapat bahawa siri yang dia kerjakan secara serentak, lukisan Marilyn dan” Lukisan Kematian dan Bencana, berkait rapat, ” kata Galperin.

"Kemalangan Kereta Perak (Bencana Berganda)" mencipta rekod apabila ia memecahkan $100 juta pada 2013.

“Silver Car Crash (Double Disaster)” mencatat rekod apabila ia mencecah $100 juta pada 2013. Kredit: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images

Pada tahun 2013, karya yang lebih kecil daripada siri itu, “Silver Car Crash (Double Disaster)” dijual di Sotheby’s untuk memecahkan rekod $105.4 juta. Ia memerintah sebagai karya seni paling mahal Warhol sehingga tahun lepas, apabila skrin sutera 40 inci Monroe memecahkan rekod untuk mana-mana artis Amerika, mencecah $195 juta.

Menjelang jualan, “White Disaster” akan dipamerkan di Sotheby’s New York dari 4-16 November. Ia telah diadakan dalam koleksi peribadi selama 25 tahun, dan sebelum ini dimiliki oleh Heiner Friedrich, pengasas Yayasan Seni Dia, dan peniaga seni Thomas Ammann, menurut Sotheby’s. Ia telah muncul dalam pameran utama tentang Warhol dan seni pop dengan lebih meluas di Muzium Tate di London, Muzium Seni Moden di New York, Pusat Pompidou di Paris, dan yang terbaru, Pusat Seni Walker di Minneapolis.

We would like to thank the writer of this write-up for this incredible material

Lukisan Colossal Andy Warhol mengenai kemalangan kereta boleh dijual dengan harga lebih $80 juta


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/