Lukisan Mondrian telah digantung terbalik selama 75 tahun

Lukisan Mondrian salah di sebelah kiri dan betul di sebelah kanan
Di sebelah kiri: Lukisan Mondrian kerana ia digantung dengan tidak betul; betul: bagaimana ia sepatutnya kelihatan.

Lukisan oleh artis Belanda abstrak Piet Mondrian telah digantung terbalik di pelbagai muzium sejak ia mula dipamerkan 75 tahun lalu, seorang ahli sejarah seni telah menemui, tetapi memberi amaran ia boleh hancur jika ia digantung di sebelah kanan sekarang.

Gambar 1941, kisi jalinan kompleks pita pelekat merah, kuning, hitam dan biru bertajuk New York City I, pertama kali dipamerkan di MoMA New York pada tahun 1945 tetapi telah digantung di koleksi seni negara persekutuan Jerman Rhine-Westphalia Utara di Düsseldorf sejak tahun 1980.

Cara gambar digantung pada masa ini menunjukkan garisan berbilang warna menebal di bahagian bawah, mencadangkan versi latar langit yang sangat ringkas. Walau bagaimanapun, apabila kurator Susanne Meyer-Büser mula meneliti rancangan baharu muzium mengenai artis avant garde Belanda awal tahun ini, dia menyedari gambar itu sepatutnya sebaliknya.

“Penebalan grid sepatutnya berada di bahagian atas, seperti langit yang gelap,” kata Meyer-Büser. “Sebaik sahaja saya menunjukkannya kepada kurator lain, kami menyedari ia sangat jelas. Saya 100% pasti gambar itu adalah cara yang salah.”

Kerja itu tidak mengandungi tandatangan Mondrian, mungkin kerana dia tidak menganggapnya sudah selesai. Gambar: Henning Kaiser/DDP/AFP/Getty Images

Penunjuk yang mencadangkan penggantungan yang salah adalah berbilang. Lukisan minyak yang dinamakan dan bersaiz sama, New York City, iaitu dipamerkan di Paris di Centre Pompidoumempunyai penebalan garisan di bahagian atas.

Gambar studio Mondrian, yang diambil beberapa hari selepas kematian artis dan diterbitkan dalam majalah gaya hidup Amerika Town and Country pada Jun 1944, juga menunjukkan gambar yang sama duduk di atas kuda kuda di sebelah atas.

Meyer-Büser berkata kemungkinan besar Mondrian bekerja dengan memulakan lapisan rumitnya dengan garis tepat di bahagian atas bingkai dan kemudian turun ke bawah, yang juga akan menjelaskan mengapa beberapa garisan kuning berhenti beberapa milimeter dari bahagian bawah hujung.

“Adakah satu kesilapan apabila seseorang mengeluarkan kerja dari kotaknya? Adakah seseorang ceroboh semasa kerja itu dalam perjalanan?”, kata kurator itu. “Mustahil untuk mengatakan.”

Sebahagian daripada masalahnya ialah tidak seperti kebanyakan karya Mondrian sebelum ini, New York City saya tidak menanggung tandatangan artis itu, mungkin kerana dia tidak menganggapnya sudah selesai.

Walaupun terdapat semua bukti yang menunjukkan karya itu sedang dipamerkan secara terbalik, karya itu akan ditunjukkan seperti yang telah digantung selama 75 tahun di Mondrian baharu. Pertunjukan evolusi yang dibuka di Düsseldorf pada hari Sabtu.

“Pita pelekat sudah sangat longgar dan tergantung dengan seutas benang,” kata Meyer-Büser. “Jika anda membalikkannya sekarang, graviti akan menariknya ke arah lain. Dan ia kini sebahagian daripada kisah kerja itu.”

Artikel ini telah dipinda pada 28 Oktober 2022 kerana versi terdahulu salah mengeja nama keluarga Susanne Meyer-Büser di beberapa tempat. Ini telah diperbetulkan.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

Lukisan Mondrian telah digantung terbalik selama 75 tahun


Find here our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/