Meghan Markle berkata dia, Putera Harry mempunyai reaksi ‘kecut perut’ terhadap keputusan pengguguran: ‘Lelaki perlu bersuara’

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Meghan Markle membuka mulut tentang bagaimana dia dan suaminya Putera Harry bertindak balas terhadap pembalikan Roe lwn Wade.

Duchess of Sussex bercakap dengan wartawan pemenang anugerah Jessica Yelling tentang kesan keputusan Mahkamah Agung untuk ciri Vogue yang diterbitkan pada hari Selasa. Semasa membincangkan pemikiran Harry tentang keputusan itu, lelaki berusia 40 tahun itu berkata “reaksinya minggu lalu adalah guttural, seperti saya.”

“Lelaki perlu lantang pada saat ini dan seterusnya kerana ini adalah keputusan yang mempengaruhi hubungan, keluarga dan masyarakat secara amnya,” jelas bekas aktres Amerika itu. “Mereka mungkin menyasarkan wanita, tetapi akibatnya memberi kesan kepada kita semua. Suami saya dan saya banyak bercakap mengenainya sejak beberapa hari lalu. Dia juga seorang feminis.”

Ibu kepada dua anak itu menegaskan adalah penting bagi orang ramai, kini lebih daripada sebelumnya, “untuk bersatu.”

MEGHAN MARKLE LAWATI UVALDE UNTUK MELETAKKAN MAWAR PUTIH DI PERINGATAN UNTUK PENGETAHUAN SEKOLAH TEXAS

Meghan Markle berkata dia dan suaminya Putera Harry mempunyai reaksi “kecut perut” terhadap keputusan pengguguran yang dibuat oleh Mahkamah Agung baru-baru ini.
(Foto oleh Matt Dunham – WPA Pool/Getty Images)

“Saya tahu bahawa bagi kebanyakan wanita sekarang, terdapat perasaan putus asa,” kata Markle. “Tetapi sekali lagi, kita perlu bersatu dan tidak bergelumang. Kita perlu melakukan kerja. Saat ini memerlukan perpaduan – benar-benar mendengar orang, memahami Perlembagaan telah ditulis pada masa wanita adalah warganegara kelas kedua. Kami tidak . Perkara tertentu perlu diubah.”

“Saya fikir ia sama tentang menghormati orang yang telah melakukan kerja lama sebelum kita, suka [feminist icon] Gloria [Steinem],” sambungnya. “Saya bersyukur kerana saya memegang baton di sebelahnya dan kami akan terus melakukan kerja ini bersama-sama.”

Bekas bintang “Suits” itu juga mencerminkan kegugurannya. Pada tahun 2020, dia menulis artikel pendapat untuk The New York Times yang memperincikan pengalamannya dengan harapan dapat membantu orang lain. Dia dan Harry, 37, adalah ibu bapa kepada seorang anak lelaki bernama Archie, 3, dan seorang anak perempuan bernama Lilibet, 1.

“Saya fikir betapa bertuahnya saya dapat memiliki kedua-dua anak saya,” kata Markle. “Saya tahu bagaimana rasanya mempunyai kaitan dengan apa yang tumbuh di dalam badan anda. Apa yang berlaku dengan badan kita adalah sangat peribadi, yang juga boleh membawa kepada kesunyian dan stigma, walaupun begitu ramai di antara kita berhadapan dengan krisis kesihatan peribadi. . Saya tahu perasaan keguguran, yang telah saya bincangkan secara terbuka. Semakin kita menormalkan perbualan tentang perkara yang mempengaruhi kehidupan dan badan kita, semakin ramai orang akan memahami betapa perlunya perlindungan disediakan. “

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR SURAT BERITA HIBURAN

Meghan Markle mempunyai perbualan yang mendalam dengan Gloria Steinem dan Jessica Yellin.

Meghan Markle mempunyai perbualan yang mendalam dengan Gloria Steinem dan Jessica Yellin.
(Foto oleh NDZ/Star Max/GC Images)

“Ini mengenai keselamatan fizikal wanita,” kongsinya. “Ia juga mengenai keadilan ekonomi, autonomi individu, dan siapa kita sebagai masyarakat. Tiada siapa yang harus dipaksa untuk membuat keputusan yang mereka tidak mahu buat, atau tidak selamat, atau meletakkan nyawa mereka sendiri dalam bahaya. Terus terang, sama ada ia wanita yang diletakkan dalam situasi yang tidak dapat difikirkan, seorang wanita yang tidak bersedia untuk membina keluarga, atau pasangan yang layak untuk merancang keluarga mereka dengan cara yang paling masuk akal untuk mereka, ini tentang mempunyai pilihan.”

Markle juga menyatakan betapa bersyukurnya dia mempunyai perbualan terbuka dengan pelbagai wanita termasuk Steinem, 88, yang membuka tentang pengalamannya melakukan pengguguran.

“Sangat menarik bahawa di sini anda bercakap dengan dua wanita: seorang yang memilih untuk melahirkan dengan gembira, dan seorang yang memilih untuk tidak melahirkan dengan gembira,” kata Markle. “Dan kami berdua makmur kerana kami dapat membuat pilihan kami sendiri. Luar biasa.”

Steinem berkata ERA telah disahkan oleh “bilangan negeri yang diperlukan” dan meminta tekanan ke atas Rumah Putih dan Kongres untuk menggubalnya. Markle menjawab, “Nah, Gloria, mungkin nampaknya anda dan saya akan pergi ke sana [Washington] DC bersama tidak lama lagi.”

MEGHAN MARKLE PANGGILAN SEJUK PENGUNDI DENGAN GLORIA STEINEM UNTUK MENYOKONG UNTUK MENGUNDI

Sejak keputusan itu, protes telah tercetus di beberapa bandar, termasuk beribu-ribu yang berdemonstrasi di luar Mahkamah Agung yang berpadang. Beribu-ribu lagi melaungkan "Kami akan bangkit!" di Dataran Washington di New York. Dan ia telah mengembara ke seluruh dunia. Dilihat di sini, aktivis pro-pilihan membantah keputusan Mahkamah Agung di Athens, Greece.

Sejak keputusan itu, protes telah tercetus di beberapa bandar, termasuk beribu-ribu yang berdemonstrasi di luar Mahkamah Agung yang berpadang. Beribu-ribu lagi melaungkan “Kami akan bangkit!” di Dataran Washington di New York. Dan ia telah mengembara ke seluruh dunia. Dilihat di sini, aktivis pro-pilihan membantah keputusan Mahkamah Agung di Athens, Greece.
(Foto oleh George Panagakis/Pacific Press/LightRocket melalui Getty Images)

Markle juga menerangkan bagaimana keputusan itu meletakkan nyawa ramai wanita di seluruh negara dalam bahaya.

“Ini memberi kesan yang sangat nyata terhadap tubuh dan kehidupan wanita bermula sekarang,” katanya. “Wanita sudah pun berkongsi cerita tentang bagaimana keselamatan fizikal mereka terancam. Wanita yang mempunyai sumber akan melakukan perjalanan untuk menggugurkan kandungan, mereka yang tidak mungkin cuba menggugurkan diri mereka dengan risiko yang sangat besar.

“Ada yang perlu mendapatkan pil pengguguran dari farmasi yang tidak terkawal. Orang lain yang hamil dan mendapati diri mereka dalam kecemasan perubatan akan berada di bawah belas kasihan doktor dan peguam untuk menentukan sama ada prosedur yang diperlukan untuk menyelamatkan nyawanya boleh dilakukan sama sekali . Apakah ini memberitahu wanita? Ia memberitahu kita bahawa keselamatan fizikal kita tidak penting, dan akibatnya kita tidak penting. Tetapi kita lakukan. Wanita penting.”

“Isu ini adalah sistemik, saling berkaitan dan boleh dicegah,” kongsi Markle. “Wanita kulit berwarna dan terutamanya wanita kulit hitam paling terkesan dengan keputusan ini kerana kebanyakan kita tidak mempunyai akses yang sama kepada penjagaan kesihatan, peluang ekonomi, sumber kesihatan mental… senarai itu diteruskan.”

PUTERA HARRY KELIHATAN KEMBALI KE CALIFORNIA BUAT KALI PERTAMA SEJAK REUNION TEGANG DENGAN KELUARGA DIRAJA DI JUBLI RATU

Meghan Markle sebelum ini meluangkan masa memanggil pengundi dengan aktivis sosial Gloria Steinem.

Meghan Markle sebelum ini meluangkan masa memanggil pengundi dengan aktivis sosial Gloria Steinem.
(AP/Reuters)

Roe lwn Wade ialah keputusan Mahkamah Agung yang penting tahun 1973 yang memberikan wanita hak untuk menggugurkan kandungan di setiap negeri. Keputusan 6-ke-3 Mahkamah Agung pada 24 Jun telah menghapuskan hak perlembagaan untuk pengguguran, memberikan individu kuasa untuk memutuskan sama ada untuk membenarkan prosedur itu. Tindakan mahkamah membatalkan keputusan itu berkemungkinan membawa kepada pengharaman pengguguran di kira-kira separuh negeri.

Wanita hamil yang mempertimbangkan pengguguran telah pun berhadapan dengan larangan hampir lengkap di Oklahoma dan larangan selepas kira-kira enam minggu di Texas. Klinik di sekurang-kurangnya lapan negeri lain – Alabama, Arizona, Arkansas, Kentucky, Missouri, South Dakota, Wisconsin dan West Virginia – berhenti melakukan pengguguran selepas keputusan Mahkamah Agung.

Di Ohio, larangan ke atas kebanyakan pengguguran pada degupan jantung janin pertama yang dapat dikesan menjadi undang-undang apabila hakim persekutuan membubarkan injunksi yang menahan langkah itu selama hampir tiga tahun. Undang-undang Utah juga dicetuskan oleh keputusan itu, berkuat kuasa dengan pengecualian sempit.

Markle menjadi Duchess of Sussex apabila dia berkahwin dengan putera British pada Mei 2018 di Istana Windsor. Pemergian Duke dan Duchess of Sussex daripada tugas diraja bermula pada 2020 atas apa yang mereka sifatkan sebagai pencerobohan media British dan sikap perkauman terhadap Markle. Keluarga itu kini menetap di bandar pantai Montecito, California.

HOLLYWOOD REAKSI TERHADAP ROE V. WADE TERBALIK: ‘BETUL-BETUL TERGARAN’

Duke dan Duchess of Sussex tinggal di California bersama dua anak mereka.

Duke dan Duchess of Sussex tinggal di California bersama dua anak mereka.
(Foto oleh Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage melalui Getty Images)

Selepas berhenti daripada tugas diraja, pasangan suami isteri itu memberi wawancara TV yang meletup kepada Oprah Winfrey pada Mac 2021, di mana mereka menerangkan komen yang menyakitkan tentang keadaan kulit Archie yang gelap sebelum kelahirannya. Duchess bercakap tentang pengasingan sengit yang dia rasakan di dalam keluarga diraja yang menyebabkan dia berfikir untuk membunuh diri.

Istana Buckingham berkata dakwaan perkauman yang dibuat oleh pasangan itu “membimbangkan” dan akan ditangani secara tertutup.

The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

Meghan Markle berkata dia, Putera Harry mempunyai reaksi ‘kecut perut’ terhadap keputusan pengguguran: ‘Lelaki perlu bersuara’


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/