Meghan Markle, Putera Harry bertindak balas terhadap permohonan maaf umum Jeremy Clarkson kerana artikel pedas ‘dikongsi dalam kebencian’

Meghan Markle dan Putera Harry bertindak balas terhadap permohonan maaf terbuka terbaru Jeremy Clarkson.

Pada hari Isnin, penyampai televisyen Britain itu berkongsi kenyataan menyatakan kekesalan kerana menulis artikel kontroversi yang diterbitkan oleh The Sun pada bulan Disember. Pada masa itu, wanita berusia 62 tahun itu menulis bahawa dia membenci Duchess of Sussex “pada peringkat selular” dan bermimpi dia diarak dalam keadaan telanjang melalui bandar-bandar Britain “sementara orang ramai melaungkan ‘Shame!’ dan melemparkan ketulan najis kepadanya.”

Walaupun Clarkson mendakwa dia menghubungi pasangan itu pada Hari Krismas, jurucakap Duke dan Duchess of Sussex menyangkal dakwaannya, dengan menyatakan dia hanya menghubungi Harry.

“Pada 25 Disember 2022, Encik Clarkson menulis surat semata-mata kepada Putera Harry, The Duke of Sussex,” baca kenyataan yang dihantar kepada Fox News Digital pada hari Selasa. “Kandungan surat-menyuratnya ditandakan Sulit dan Sulit.”

SEKUTU ISTANA UK TEMBAK BALIK TERHADAP TUNTUTAN PUTERA HARRY MENJELANG PELEPASAN MEMOIR

Jurucakap Duke dan Duchess of Sussex berkongsi kenyataan dengan Fox News Digital pada hari Selasa sebagai tindak balas kepada permohonan maaf Jeremy Clarkson di Instagram.
(Imej Rosa Woods/Kolam Renang/Getty)

“Walaupun permohonan maaf awam baharu telah dikeluarkan hari ini oleh Encik Clarkson, apa yang masih perlu ditangani ialah corak penulisan artikelnya yang telah lama wujud yang menyebarkan retorik kebencian, teori konspirasi berbahaya, dan kebencian terhadap perempuan,” kongsi kenyataan itu. “Melainkan setiap karyanya yang lain juga ditulis ‘dalam keadaan tergesa-gesa’, seperti yang dia nyatakan, adalah jelas bahawa ini bukanlah insiden terpencil yang dikongsi secara tergesa-gesa, sebaliknya satu siri artikel yang dikongsi dalam kebencian.”

Clarkson, yang permohonan maafnya disiarkan di Instagram, menulis: “Salah satu perkara pelik yang saya perhatikan sejak kebelakangan ini ialah apabila seorang ahli parlimen atau orang terkenal diminta memohon maaf atas sesuatu, tidak kira betapa tulus atau mendalamnya permohonan maaf itu. mungkin, ia tidak pernah cukup untuk orang yang memintanya pada mulanya.”

Clarkson mendakwa dia berasa “sakit” melihat cerita “mengerikan” itu dicetak.

“Saya telah memikirkan adegan dalam Game of Thrones, tetapi saya terlupa untuk menyebut perkara ini,” jelas Clarkson. “Jadi nampaknya saya sebenarnya menyeru agar keganasan yang memberontak menghujani kepala Meghan.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAFTAR UNTUK NEWSLETTER HIBURAN

Clarkson berkata dia “menakutkan” dan “marah dengan diri saya sendiri” berikutan penerbitan karyanya.

“Saya bukan seksis dan saya membenci keganasan terhadap wanita,” tulisnya. “Namun saya nampaknya menyokong perkara itu.”

“Oleh itu, saya menulis surat kepada semua orang yang bekerja dengan saya menyatakan betapa menyesalnya saya dan kemudian pada pagi Krismas, saya menghantar e-mel kepada Harry dan Meghan di California untuk meminta maaf kepada mereka juga,” kongsinya. “Saya berkata saya bingung dengan apa yang mereka katakan di TV tetapi bahasa yang saya gunakan dalam ruangan saya adalah memalukan dan saya sangat menyesal.”

“Jadi bolehkah saya meneruskan sekarang? Tidak pasti,” akui Clarkson. “Sukar untuk menjadi menarik dan berwaspada pada masa yang sama… Tetapi saya berjanji ini, saya akan cuba.”

PUTERA HARRY DAKWA DALAM MEMOIR WILLIAM SEKALI MENYERANGNYA SECARA FIZIKAL SEMASA PERTENGAHAN MENGENAI MEGHAN MARKLE: LAPORAN

Ruangan kontroversi Jeremy Clarkson serta-merta mencetuskan tindak balas.

Ruangan kontroversi Jeremy Clarkson serta-merta mencetuskan tindak balas.
(Imej Nick England/Getty)

“Jadi saya akan mencuba dan melawan trend pagi ini dengan memohon maaf atas perkara yang saya katakan dalam ruangan Sun baru-baru ini mengenai Meghan Markle,” kongsinya. “Saya benar-benar minta maaf. Sepanjang perjalanan dari bebola kaki saya ke folikel di kepala saya. Ini saya angkat tangan. Ia adalah mea culpa dengan loceng.”

“Biasanya, saya membaca apa yang saya tulis kepada orang lain sebelum memfailkan, tetapi saya berada di rumah sendirian pada hari yang menentukan itu, dan dalam keadaan tergesa-gesa,” Clarkson menyambung. “Jadi apabila saya selesai, saya hanya menekan hantar. Dan kemudian, apabila ruangan itu muncul pada hari berikutnya, lombong tanah meletup.”

Lajur asal Clarkson mencetuskan tindak balas serta-merta. Menurut Organisasi Piawaian Akhbar Bebas, ia menerima lebih daripada 12,000 aduan, yang hampir dengan jumlah aduan yang diterimanya sepanjang 2021.

Artikel itu juga dikutuk oleh tokoh awam, termasuk Menteri Pertama Scotland Nicola Sturgeon, yang menyebutnya “sangat misoginis dan benar-benar mengerikan dan mengerikan.”

PUTERA HARRY BERIKRAR UNTUK MENYOKONG PUTERA WILLIAM SEBELUM PERSETUHAN MEREKA, PENULIS MENDAPAT: ‘Mereka TIDAK DAPAT DIpisahkan’

Meghan Markle dan Putera Harry memperincikan perjuangan mereka dengan akhbar UK dalam dokumenseri Netflix 'Harry &  Meghan'.

Meghan Markle dan Putera Harry memperincikan perjuangan mereka dengan akhbar UK dalam dokumenseri Netflix ‘Harry & Meghan’.
(Netflix)

Anak perempuan Clarkson, Emily Clarkson, menulis di Instagram dan menulis, “Saya menentang semua yang ayah saya tulis tentang Meghan Markle dan saya tetap berdiri menyokong mereka yang disasarkan dengan kebencian dalam talian.”

Ketika ditanya mengenai artikel itu, Perdana Menteri Rishi Sunak berkata “untuk semua orang dalam kehidupan awam, bahasa penting.” Dia menambah, “Saya sama sekali tidak percaya bahawa Britain adalah negara perkauman.”

Artikel Clarkson mengikuti pelepasan Netflix dokumenseri enam bahagian “Harry & Meghan.” Ia melihat kembali perpecahan sengit pasangan itu daripada keluarga diraja Britain. Duke dan Duchess of Sussex berhenti daripada tugas diraja dan berpindah ke California pada 2020. Mereka memetik kurangnya sokongan daripada istana dan layanan perkauman terhadap duchess itu, yang berbangsa bira.

Markle, seorang pelakon Amerika yang membintangi drama undang-undang “Suits,” berkahwin dengan putera British pada 2018.

PUTERA HARRY MENYESAL MENONTON ‘ADEGAN CINTA’ MEGHAN MARKLE DALAM ‘SUIT’: ‘TAK PERLU TENGOK PERKARA SEPERTI SECARA LIVE’

Meghan Markle membintangi drama undang-undang 'Suits' sebelum dia berkahwin dengan Putera Harry pada 2018 dan menjadi Duchess of Sussex.

Meghan Markle membintangi drama undang-undang ‘Suits’ sebelum dia berkahwin dengan Putera Harry pada 2018 dan menjadi Duchess of Sussex.
(Anwar Hussein/WireImage melalui Getty Images)

Berikutan bantahan itu, Clarkson berkata dia “ngeri kerana telah menyebabkan banyak kecederaan.” Pada masa itu, dia berkata imej yang memalukan orang ramai adalah “rujukan kekok” kepada adegan dalam “Game of Thrones.”

“Saya berasa ngeri kerana telah menyebabkan banyak kecederaan dan saya akan lebih berhati-hati pada masa hadapan,” tulisnya di Twitter.

Clarkson mencipta namanya sebagai hos agresif rancangan kereta BBC “Top Gear.”

Tanggapan pasangan itu terhadap tuntutan Clarkson datang hampir seminggu selepas memoir Harry “Spare” diterbitkan. Semasa membincangkan buku itu dengan Tom Bradby untuk temu bual ITV, lelaki berusia 38 tahun itu menerangkan bagaimana komen seperti Clarkson boleh membawa kepada kesan berbahaya.

PUTERA HARRY TOP 5 ’60 MINIT’ BOMBSHELLS

Tom Bradby dan Putera Harry berbual sebelum tayangan 'Spare'.

Tom Bradby dan Putera Harry berbual sebelum tayangan ‘Spare’.
(ITV)

“Apabila kita bercakap tentang akauntabiliti, anda tahu, baru-baru ini, yang saya tahu anda tahu, um anda tahu, artikel Jeremy Clarkson,” kata Harry. “Jadi bukan sahaja, apa yang dia katakan adalah mengerikan dan menyakitkan dan kejam terhadap isteri saya, tetapi ia juga menggalakkan orang lain di seluruh UK dan di seluruh dunia, terutamanya lelaki, untuk pergi dan berfikir bahawa ia boleh diterima untuk memperlakukan wanita seperti itu. “

“Anda tahu, untuk menggunakan kata-kata ibu tiri saya baru-baru ini juga, terdapat pandemik global keganasan – keganasan terhadap wanita,” kongsi Harry. Bapa kepada dua anak itu merujuk Camilla, ucapan Permaisuri Permaisuri baru-baru ini di majlis resepsi Istana Buckingham untuk meningkatkan kesedaran tentang keganasan terhadap wanita.

“Harry & Meghan” juga menggambarkan bagaimana pasangan itu berdepan dengan kebencian dan ancaman di media sosial. Markle, 41, menggambarkan bagaimana satu tweet yang membimbangkan berbunyi, “Meghan hanya perlu mati. Seseorang perlu membunuhnya. Mungkin ia sepatutnya saya.”

“Saya seorang ibu,” katanya sambil menangis. “Ia adalah kehidupan sebenar saya.

“Anda tahu? Dan itulah bahagian di mana anda melihatnya, dan anda pergi: ‘Anda membuat orang mahu membunuh saya. Ia bukan sekadar tabloid. Ia bukan sekadar cerita. Anda membuat saya takut.'”

PUTERA HARRY MENENTANG AKHBAR BRITISH, ‘TAJUK-TAJUK SALACIOUS’ PADA ‘TAJUK TERLAMBAT,’ MENDAPAT PERKATAANNYA TELAH DIPUTAR

Meghan menangis ketika duduk di sebelah Putera Harry dalam adegan dari dokumenseri Netflix mereka.

Meghan menangis ketika duduk di sebelah Putera Harry dalam adegan dari dokumenseri Netflix mereka.
(Netflix)

“Dan seperti malam itu, untuk naik dan turun di tengah malam melihat ke lorong saya seperti, ‘Adakah kita selamat? Adakah pintu berkunci? Adakah keselamatan dihidupkan?’ Itu benar! ‘Adakah bayi saya selamat?'” kongsinya. “Dan anda menciptanya untuk apa? Kerana anda bosan atau kerana ia menjual kertas kerja anda, atau ia membuatkan anda berasa lebih baik tentang kehidupan anda sendiri? Ia benar apa yang anda lakukan.”

Duke dan Duchess of Sussex tinggal di Montecito, California, bersama dua anak mereka.

The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

We would like to say thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Meghan Markle, Putera Harry bertindak balas terhadap permohonan maaf umum Jeremy Clarkson kerana artikel pedas ‘dikongsi dalam kebencian’


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/