Meghan Markle tidak menyalin pandangan dari Puteri Diana di pengebumian Ratu

Pengguna media sosial mendakwa Duchess of Sussex Meghan Markle menyalin pandangan daripada mendiang Puteri Diana selepas kematian Ratu Elizabeth II. Tetapi foto yang dikongsi dalam siaran adalah lama; ia diambil pada majlis Hari Peringatan 2019, dan pakaiannya menghormati kod pakaian adat untuk peringatan gencatan senjata 1918.

“Orang ramai mengatakan Meghan adalah penjahat untuk ini,” kata tweet 12 September 2022. “Adakah orang lain menganggap berpakaian sebagai arwah ibu suami anda untuk pengebumian adalah pelik?”

Siaran itu termasuk montaj foto Markle dan Diana memakai kot dan topi hitam. Tweet serupa mengumpul beribu-ribu perkongsian di Twitter dalam beberapa hari selepas kematian ratu pada 8 September 2022.

“Saya di sini untuk tahap kecil ini,” kata satu lagi tweet 12 September dengan #QueenElizabeth.

Meghan Markle tidak menyalin pandangan dari Puteri Diana di pengebumian Queens

Imej bersebelahan itu turut tersebar di Instagram dan Facebook.

Tetapi carian imej terbalik menunjukkan foto Markle telah diambil semasa upacara Hari Peringatan pada 11 November 2019.

Foto Diana, yang maut dalam kemalangan kereta pada 1997, diambil pada Hari Peringatan pada 1991, seperti yang dilihat di sini.

Jessica Storoschuk, ahli sejarah dan pengarang blog mengenai keluarga diraja Britain, memberitahu AFP bahawa Diana dan Markle kedua-duanya dilihat memakai popia “untuk menghormati veteran dan mereka yang tidak kembali” dari Perang Dunia I.

“Di Britain, Kanada, dan tempat lain, ini akan segera difahami dalam konteks Hari Peringatan,” katanya.

Brooke Newman, ahli sejarah Britain moden awal dan keluarga diraja di Virginia Commonwealth University, bersetuju.

“Dengan memakai mantel bertali pinggang hitam ringkas yang dihiasi dengan satu popia merah, kedua-dua wanita cuba mengalihkan penekanan daripada diri mereka sendiri dan ke arah tumpuan utama majlis khidmat: memperingati ulang tahun gencatan senjata 1918,” katanya.

Wanita diraja lain telah difoto dalam rupa yang sama pada Hari Peringatan yang lain. Di bawah ialah imej Puteri Catherine memakai hitam dengan popia merah pada tahun 2021.

Untuk pengebumian Ratu Elizabeth II, yang berlangsung pada 19 September, wanita dalam keluarga diraja memakai “apa yang diharapkan” daripada mereka, Storoschuk berkata: gaun hitam atau kot hingga lutut atau lebih lama, dengan topi hitam dan seluar ketat hitam.

Markle muncul dalam pakaian hitam di beberapa upacara awam untuk mengucapkan selamat tinggal kepada permaisuri.

Pada 10 September, anak-anak Raja Charles III, William dan Harry juga membuat penampilan umum ditemani pasangan mereka untuk memberi hormat kepada orang ramai yang berkumpul di hadapan Istana Windsor.

Harry dan isterinya berada di bawah pengawasan media sejak awal 2020, apabila mereka berhenti daripada tugas diraja mereka dan berpindah ke Los Angeles. Temu bual pasangan itu dengan Oprah Winfrey pada Mac 2021, serta tawaran lumayan mereka dengan platform penstriman seperti Spotify dan AppleTV, hanya meningkatkan perhatian sedemikian.

Newman berkata siaran yang diedarkan dalam talian memainkan peranan dalam penelitian lama terhadap pilihan fesyen Markle.

“Ahli kerabat diraja, dan wanita khususnya, menghadapi penelitian media yang ketat dan oleh itu berhati-hati dengan pilihan pakaian dan perhiasan mereka,” katanya. “Sebagai satu-satunya orang berketurunan Afrika yang berkahwin dengan keluarga diraja, Meghan telah menghadapi tahap kritikan negatif yang tidak pernah berlaku sebelum ini mengenai pilihan fesyennya — tanpa mengira betapa berhati-hati dia memilih pakaiannya.”… AFP

We would like to thank the author of this write-up for this incredible content

Meghan Markle tidak menyalin pandangan dari Puteri Diana di pengebumian Ratu


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/