Mengapa Kami Mengabaikan Tuduhan Mengganggu Terhadap Bintang ‘Permainan Sotong’ Lee Jung-jae?

Ilustrasi Foto oleh Kelly Caminero / The Daily Beast / Getty

Lee Jung-jae membawa pulang Pelakon Utama Cemerlang dalam Siri Drama di Emmys malam Isnin untuk peranannya dalam kejayaan global Netflix Permainan Sotongbesting the likes of Lebih Baik Panggil SaulBob Odenkirk dan PewarisanJeremy Strong dan Brian Cox. Dalam proses itu, dia mencipta sejarah sebagai lelaki Asia pertama memenangi Emmy Pelakon Utama.

Untuk peranannya sebagai Seong Gi-hun, seorang bapa yang bercerai dan penjudi yang berhutang yang terjebak dalam permainan maut untuk bertahan hidup dengan hadiah wang tunai yang besar, Lee telah muncul sebagai bintang pelarian Permainan Sotong, yang masih berada di kedudukan sebagai siri paling banyak ditonton Netflix (walaupun dia mempunyai kerjaya yang terkenal di Korea selama beberapa dekad, termasuk anugerah Grand Bell dan Baeksang). Lee boleh dikatakan pelakon Korea yang paling dikenali di dunia sekarang-dan bintangnya akan meningkat lebih tinggi selepas mendapat peranan utama dalam Acolyteakan datang Perang Bintang tunjuk.

Tetapi jika kita akan menggunakan Lee untuk meraikan semua yang hebat dan berbeza tentang TV Korea, kita juga perlu mengakui semua perkara lain yang diwakilinya—termasuk bagaimana, sama seperti Barat, bintang Korea lelaki menikmati faedah daripada industri yang melengkung. ke belakang untuk melindungi dan memelihara imej mereka.

Pada tahun 1999, Lee telah ditahan oleh Polis Gangnam kerana memandu di bawah pengaruh dan menyebabkan perlanggaran dengan pemandu lain, seorang wanita berusia 23 tahun. Kandungan alkohol dalam darahnya ialah 0.22 peratus (di Korea Selatan, hadnya ialah 0.05 peratus). Lee menyangkal tuduhan itu, mendakwa pengurusnya memandu. Tiga tahun kemudian, dia didakwa atas kesalahan yang sama.

Adegan Paling Mengerikan dalam ‘Blonde’: JFK Rogol Marilyn Monroe

Pada tahun yang sama, pada tahun 1999, dia dan rakannya secara mabuk menyerang lelaki lain dan didakwa melakukan serangan. Dia didakwa menyerang sekali lagi pada tahun berikutnya selepas dia didakwa menyeret seorang wanita berusia 22 tahun dari kelab malam di Busan dan menendangnya, menyebabkan kecederaan yang memerlukan pemulihan selama dua minggu di hospital.

Maju pantas ke 2013 di mana, dalam temu bual dengan Vogue Korea, Lee muncul kepada rakannya dan penata rambut terkenal, Woo Jong-wan, tidak lama selepas dia membunuh diri. Sebelum dia meninggal dunia, Lee mendakwa, “Saya berkata kepada [him], ‘Anda sepatutnya berhenti menjadi gay. Tidakkah anda sudah cukup begitu?’” Dia kemudiannya menggambarkan homoseksualiti Woo sebagai “kesusahan.” Petikan itu kemudiannya ditarik dari versi dalam talian wawancara.

Peminat berpendapat bahawa ia sudah lama dahulu sehingga ia tidak penting. Sesungguhnya, kita harus mengiktiraf dan menggalakkan pertumbuhan jika kita melihatnya. Tetapi kami tidak. Lee tidak bergelut dengan dakwaan dalam temu bual atau berkongsi sebarang maklumat tentang langkah yang diambilnya untuk memulihkan dirinya; sebaliknya, mereka semua telah disapu di bawah permaidani. Kita juga tidak tahu sama ada ini adalah jumlah masa lalu Lee. Kami hanya boleh menilai apa yang kami lihat dan, seperti yang anda mungkin tahu daripada petikan yang hilang, perkara yang kami lihat tentang bintang Korea banyak dipilih susun—oleh industri filem dan TV, oleh media dan oleh peminat.

Sebahagian besar daripada apa yang kita lihat daripada ramai penghibur Korea ialah imej yang disusun rapi yang menghapuskan ketidaksempurnaan untuk mencipta avatar yang ideal. Ia paling jelas dalam K-pop. Kumpulan seperti BTS dan Oh My Girl diuruskan dengan teliti oleh label. Ahli pancaragam tinggal di asrama, kadangkala berkongsi bilik. Persembahan mereka dikawal ketat, baik di atas pentas mahupun di luar. Tiada improvisasi; tiada yang tidak diskrip. Mereka menjadi jenama—peminat rancangan realiti yang berterusan tidak boleh menjauhkan diri daripadanya.

Ini bukan sepenuhnya unik untuk Korea. Ia adalah, dalam banyak cara, universal kepada selebriti zaman moden. Tetapi walaupun pelicinan reputasi seperti ini di Barat sering tertumpu pada memanusiakan selebriti, di Korea ia adalah mengenai menyokong cita-cita yang tidak realistik dan bercita-cita tinggi yang tidak boleh dikompromi.

Lagipun, apabila kita mengiktiraf tokoh awam sebagai manusia, lebih mudah untuk melampirkan pelanggaran mereka pada mereka. Di Korea, bendera merah disembunyikan dengan teliti di bawah lapisan penjenamaan yang mustahil untuk dihilangkan—sekurang-kurangnya jika anda seorang lelaki.

Kelonggaran Lee telah menikmati laporan ini telah berbanding Johnny Depp. Ia adalah jenis imej buatan yang berakar umbi yang membolehkan peminat Depp menolak sepenuhnya bukti besar tentang penyalahgunaannya—atau pun membenarkannya.

Begitu juga, adakah peminat Lee mengabaikan laporan serangan dan homofobianya. Siapa peduli? mereka bertanya, jauh lebih berminat dengan imej yang telah mereka bantu bina selama ini. Keganasan seperti ini tidak sesuai dengan Lee Jung-jae yang mereka yakini mereka tahu, didorong oleh kebencian yang meluas yang melindungi lelaki dalam industri filem dan TV di seluruh dunia.

Kebencian terhadap wanita yang sama yang menghalang Lee daripada laporan ini bermakna, di Korea, lelaki boleh bertahan daripada tuduhan gangguan seksual dan serangan manakala khabar angin buli boleh menjejaskan kerjaya Seo Ye-ji, atau Song Ji-a memakai pakaian berjenama palsu menyebabkan dia dijenamakan tidak jujur ​​dan menghalau media sosial.

Perselisihan seksual yang sama ini membolehkan Depp untuk terus mengumpulkan sokongan dan pertunjukan lakonan sementara Amber Heard mungkin tidak akan bekerja dalam industri lagi—dan lelaki lain menggunakan dia sebagai cara untuk memburukkan penuduh mereka sendiri.

Sangat mudah untuk penonton Barat melupakan semua ini semasa menonton televisyen Korea, kehilangan diri dalam budaya yang kebanyakan kita tidak tahu berharga. Tetapi jika kita akan terlibat dengan TV Korea (dan kita sepatutnya, ia luar biasa) kita perlu memahami bahawa apa yang kita lihat adalah rekaan yang dibina dengan teliti tentang rupa Korea, di mana apa-apa yang boleh dianggap sebagai cela adalah ditapis daripada rancangan. Dan bintangnya juga terlindung daripada idea-idea yang bertentangan dengan cita-cita Korea—contohnya, bahawa salah seorang bintang terbesar Korea mungkin tidak sebersih-bersihnya seperti yang diinginkan oleh pengurus, pembantu dan pengawas kepadanya.

Saya mahu orang ramai jatuh cinta dengan TV Korea—ia adalah hubungan cinta yang bermanfaat—dan mengalu-alukan kejayaan bintangnya dalam pasaran global. Tetapi kita juga mesti faham bahawa di sebalik kisah yang seolah-olah menggembirakan tentang lelaki seperti Lee Jung-jae yang mencapai kemasyhuran global, mungkin terdapat kegelapan yang sama seperti yang terdapat di tempat-tempat seperti Hollywood.

Baca lebih lanjut di The Daily Beast.

Dapatkan scoop dan skandal terbesar Daily Beast dihantar terus ke peti masuk anda. Daftarlah sekarang.

Kekal dimaklumkan dan dapatkan akses tanpa had kepada pelaporan Daily Beast yang tiada tandingan. Langgan sekarang.

We would like to thank the author of this short article for this incredible material

Mengapa Kami Mengabaikan Tuduhan Mengganggu Terhadap Bintang ‘Permainan Sotong’ Lee Jung-jae?


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/