‘Mod Senyap’ Instagram baharu membisukan pemberitahuan dan menghantar balasan automatik kepada DM

Instagram telah melancarkan ‘Mod Senyap’ baharu untuk mengurangkan bilangan makluman yang dilihat orang dan membantu pengguna melawan ketagihan telefon pintar.

Dilancarkan untuk pengguna di UK hari ini, Mod Senyap meredamkan pemberitahuan dan menghantar autobalas kepada mesej langsung (DM).

Ia juga menambah status ‘dalam mod senyap’ baharu di bawah nama profil Instagram, disertakan dengan ikon bulan sabit kecil, untuk dilihat oleh orang lain.

Pengguna Instagram boleh menghidupkan dan mematikan Mod Senyap dalam tetapan apl dan memilih untuk menetapkan tempoh masa untuk mengaktifkan secara automatik.

Dilancarkan untuk pengguna global mulai hari ini, Mod Senyap meredam pemberitahuan, menghantar autobalas kepada mesej langsung (DM) dan menambah status 'dalam mod senyap' di bawah nama profil

Dilancarkan untuk pengguna global mulai hari ini, Mod Senyap meredam pemberitahuan, menghantar autobalas kepada mesej langsung (DM) dan menambah status ‘dalam mod senyap’ di bawah nama profil

Cara menghidupkan Mod Senyap

1. Pergi ke ‘Tetapan Profil’

2. Ketik ‘Pemberitahuan’

3. Ketik ‘Mod Senyap’

4. Tukar Togol Mod Senyap ‘Hidup’

5. Anda kemudian boleh memilih masa ‘Mod Senyap’ akan dihidupkan menggunakan pilihan ‘Dari’ dan ‘Kepada’

Iklan

Pengguna juga akan menerima gesaan bertanyakan sama ada mereka mahu menghidupkan Mod Senyap selepas mereka menghabiskan ‘beberapa minit’ di Instagram pada waktu malam.

Mod Senyap tersedia untuk pengguna di UK, AS, Ireland, Kanada, Australia dan New Zealand, manakala negara lain akan mendapat pelancaran ‘tidak lama lagi’.

Menurut Meta, firma induk Instagram yang dimiliki oleh Mark Zuckerberg, Mod Tenang ditujukan terutamanya kepada remaja untuk ‘memfokus dan menetapkan sempadan yang sihat’ pada aplikasinya.

‘Hari ini, kami memperkenalkan cara baharu untuk orang ramai, terutamanya remaja, mengurus masa dan pengalaman mereka di Instagram,’ katanya dalam catatan blog.

‘Ciri baharu ini mencerminkan kerja berterusan kami untuk membina perkara yang bermakna untuk golongan muda, dan yang benar-benar membantu serta berguna untuk pencipta.’

Meta berharap Mod Senyap akan menggalakkan pengguna menetapkan sempadan dengan rakan dan pengikut dengan memberitahu mereka bahawa mereka tidak tersedia.

Menurut firma itu, maklum balas telah mendedahkan pengguna remaja sering merasa tertekan untuk ‘berasa seperti mereka perlu tersedia’ melalui platform itu.

Pengguna boleh mengetik pada ikon bulan di bawah nama profil mereka untuk melihat apabila Mod Senyap ditetapkan untuk tamat

Pengguna boleh mengetik pada ikon bulan di bawah nama profil mereka untuk melihat apabila Mod Senyap ditetapkan untuk tamat

Mengurangkan bilangan pemberitahuan daripada suka dan DM akan membantu pengguna Instagram meletakkan peranti mereka (foto fail)

Mengurangkan bilangan pemberitahuan daripada suka dan DM akan membantu pengguna Instagram meletakkan peranti mereka (foto fail)

Pakar menyenaraikan 10 petua untuk melawan ketagihan telefon

Penyelidik telah menyenaraikan 10 taktik teratas untuk mengurangkan ketagihan telefon pintar, dengan melumpuhkan pemberitahuan telefon pintar di tempat nombor satu.

Turut termasuk dalam senarai ialah menukar paparan telefon kepada ‘skala kelabu’ supaya paparan kelihatan hitam dan putih, dan melumpuhkan pengecaman muka sebagai kaedah membuka kunci skrin.

Skrin hitam putih menjadikan telefon pintar ‘kurang menggembirakan’ untuk dilihat berbanding warna terang yang ditawarkan oleh ikon aplikasi seperti Instagram.

Baca lagi

Iklan

Kajian telah pun mendedahkan kaitan antara penggunaan telefon pintar yang berlebihan dan kesihatan mental yang lemah, terutamanya untuk remaja.

Walau bagaimanapun, kajian lain telah mencadangkan kekurangan pemberitahuan telefon menyumbang kepada ‘ketakutan terlepas’ dan membuatkan orang ramai menyemak telefon mereka lebih banyak.

Semua pengguna Instagram boleh mencari pilihan Mod Senyap baharu dengan menuju ke Tetapan, diikuti dengan Pemberitahuan.

Apabila rakan atau pengikut menghantar mesej kepada seseorang dalam Mod Senyap, mereka akan mendapat balasan yang mengatakan bahawa mereka tidak dimaklumkan kerana alat itu telah dihidupkan.

Selain itu, pengguna boleh mengetik pada ikon bulan di bawah nama profil mereka untuk melihat apabila mod ditetapkan untuk tamat.

Mod Senyap adalah mengikut baris yang serupa dengan alat yang dipanggil Rehat, dilancarkan pada penghujung tahun 2021, yang menghantar gesaan untuk berhenti menggunakan apl itu.

Gesaan itu berkata: ‘Mahu berehat? Rehat biasa boleh membantu anda menetapkan semula. Anda kini boleh menghidupkan peringatan untuk berehat apabila ia masuk akal untuk anda.’

Pengguna kemudiannya mempunyai peluang untuk mengetik ‘Hidupkan’ atau ‘Bukan sekarang’. Jika mereka memilih ‘Hidupkan’, mereka boleh memilih untuk mendapatkan peringatan untuk berehat sama ada 10, 20 atau 30 minit.

Turut dilancarkan mulai hari ini ialah kemas kini kepada alat Kata Tersembunyi Instagram, yang sebelum ini menyembunyikan permintaan dan komen DM yang menyinggung.

Menggunakan alat Kata Tersembunyi, pengguna Instagram boleh menyembunyikan siaran yang disyorkan dalam Teroka yang mempunyai perkataan, emoji atau hashtag tertentu dalam kapsyen

Menggunakan alat Kata Tersembunyi, pengguna Instagram boleh menyembunyikan siaran yang disyorkan dalam Teroka yang mempunyai perkataan, emoji atau hashtag tertentu dalam kapsyen

Dengan kemas kini, pengguna kini boleh menyembunyikan siaran yang disyorkan dalam Teroka yang mempunyai perkataan, emoji atau hashtag tertentu dalam kapsyen.

Instagram juga telah memberikan ibu bapa lebih kawalan ke atas akaun Instagram anak mereka, membina pelbagai ciri yang dikeluarkan tahun lepas.

Ibu bapa kini akan dapat melihat tetapan akaun Instagram remaja mereka, termasuk privasi dan lalai kandungan serta kawalan, dan akan mendapat pemberitahuan jika anak mereka mengemas kini tetapan atau menyahsekat seseorang.

Instagram membenarkan pengguna menyediakan akaun jika mereka berumur 13 tahun atau lebih, tetapi antara umur 13 dan 17 ada pilihan kawalan ibu bapa.

We wish to thank the author of this article for this remarkable material

‘Mod Senyap’ Instagram baharu membisukan pemberitahuan dan menghantar balasan automatik kepada DM


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/