‘Momentous’: Orang Asia Amerika memuji suku AS Anna May Wong

Lebih 60 tahun selepas Anna May Wong menjadi wanita Asia Amerika pertama yang menerima bintang di Hollywood Walk of Fame, pelakon perintis itu telah mencipta yang pertama, secara literal.

Dengan kuarters yang memaparkan wajahnya dan tangan terawat ditetapkan untuk memulakan penghantaran Isnin, mengikut US Mint, Wong akan menjadi orang Asia Amerika pertama yang memenangi mata wang AS. Beberapa orang mungkin lebih terkejut dengan penghormatan itu daripada anak saudara perempuannya dan senama, Anna Wong, yang mengetahui tentang American Women Quarters penghormatan daripada ketua konsul undang-undang Mint.

“Dari situ, ia masuk ke dalam reka bentuk dan terdapat begitu ramai artis berbakat dengan pelbagai persembahan berbeza. Saya sebenarnya mengeluarkan satu perempat untuk melihat saiz untuk mencuba dan membayangkan bagaimana imej itu akan dipindahkan ke kehidupan sebenar, “tulis Anna Wong dalam e-mel kepada The Associated Press.

Wong yang lebih tua, yang menentang stereotaip yang ditimbulkan oleh seorang Hollywood kulit putih, adalah salah seorang daripada lima wanita yang diberi penghormatan tahun ini sebagai sebahagian daripada program itu. Dia dipilih kerana “seorang peguam bela berani yang memperjuangkan peningkatan perwakilan dan lebih banyak peranan berbilang dimensi untuk pelakon Asia Amerika,” kata Pengarah Mint Ventris Gibson dalam satu kenyataan.

Ikon lain yang dipilih termasuk penulis Maya Angelou; Dr Sally Ride, seorang pendidik dan wanita Amerika pertama di angkasa; Wilma Mankiller, ketua utama wanita pertama yang dilantik di Negara Cherokee; dan Nina Otero-Warren, pelopor pergerakan hak pilih New Mexico.

Pencapaian Wong telah mengujakan warga Asia Amerika di dalam dan di luar industri hiburan.

Anak saudaranya, yang bapanya ialah abang kepada Anna May Wong, akan menyertai acara bersama Mint pada 4 November di Paramount Studios di Los Angeles. Salah satu filem Wong, “Shanghai Express,” akan ditayangkan, diikuti dengan perbincangan panel.

Arthur Dong, pengarang “Hollywood Chinese,” berkata suku itu terasa seperti pengesahan bukan sahaja sumbangan Wong, tetapi semua warga Asia Amerika. Bintang di Walk of Fame adalah besar, tetapi berada dalam mata wang AS adalah stratosfera lain yang terkenal.

“Maksudnya ialah orang di seluruh negara – dan tekaan saya di seluruh dunia – akan melihat wajahnya dan melihat namanya,” kata Dong. “Jika mereka tidak tahu apa-apa tentang dia, mereka akan … ingin tahu dan ingin mengetahui sesuatu tentangnya.”

Dilahirkan di Los Angeles pada tahun 1905, Wong mula berlakon semasa era filem senyap. Walaupun trajektori kerjayanya bertepatan dengan Zaman Keemasan pertama Hollywood, perkara-perkara tidak begitu indah untuk Wong.

Dia mendapat peranan besar pertamanya pada tahun 1922 dalam “The Toll of the Sea,” menurut buku Dong. Dua tahun kemudian, dia memainkan seorang hamba Mongol dalam “The Thief of Bagdad.” Selama beberapa tahun, dia terjebak menerima tawaran hanya untuk watak femme fatale atau “wanita naga” Asia.

Dia melarikan diri ke set dan pentas filem Eropah, tetapi Wong telah kembali ke AS pada awal 1930-an dan sekali lagi dilakonkan sebagai watak yang bergantung pada kiasan yang sukar diterima hari ini. Peranan ini termasuk anak perempuan Fu Manchu yang tidak boleh dipercayai dalam “Daughter of the Dragon” dan seorang pekerja seks dalam “Shanghai Express.”

Dia terkenal kalah dalam menerajui pelakon kulit putih Luise Rainer pada tahun 1937 “The Good Earth,” berdasarkan novel tentang keluarga petani Cina. Tetapi pada tahun 1938, dia harus memainkan watak doktor Cina Amerika yang lebih berperikemanusiaan dan bersimpati dalam “Raja Chinatown.”

Penjajaran filem itu dengan peranannya yang lain adalah tumpuan satu hari dalam program selama sebulan, “Hollywood Chinese: The First 100 Years,” yang dikurasi Dong di Muzium Filem Akademi di Los Angeles pada bulan November.

“(‘King of Chinatown’) adalah sebahagian daripada perjanjian berbilang gambar di Paramount yang memberikannya lebih banyak kawalan, lebih banyak menyatakan dalam jenis filem yang akan disertainya,” katanya. “Bagi seorang wanita Cina Amerika untuk mengadakan perjanjian berbilang gambar seperti itu di Paramount, itu agak luar biasa.”

Menjelang 1950-an, Wong telah beralih ke penampilan televisyen. Dia sepatutnya kembali ke skrin besar dalam filem adaptasi “Flower Drum Song” Rodgers dan Hammerstein tetapi terpaksa menyerah kerana sakit. Dia meninggal dunia pada 2 Februari 1961, setahun selepas menerima bintangnya.

Bing Chen, pengasas bersama Gold House bukan untung — menumpukan pada peningkatan perwakilan dan pemerkasaan kandungan Asia dan Asia Amerika — menggelar suku baharu itu sebagai “menerangkan”. Dia memuji Wong sebagai bintang “untuk generasi.”

Tetapi pada masa yang sama, beliau menekankan betapa anti-Asia insiden kebencian dan kekurangan perwakilan dalam media masih berterusan.

“Dalam beberapa tahun apabila wanita Asia telah menghadapi cabaran yang luas — daripada diserang kepada diobjektifkan di skrin kepada menjadi kumpulan yang paling tidak berkemungkinan dinaikkan pangkat kepada pengurusan korporat — mata wang ini mengukuhkan perkara yang diketahui oleh ramai daripada kita selama ini: (mereka ) di sini dan layak,” kata Chen dalam satu kenyataan. “Adalah mustahil untuk dilupakan, sebagai komuniti yang ditanda sempang, bahawa orang Asia Amerika sentiasa bergelut antara berjaya dan dilihat.”

Kumpulan advokasi Asia Amerika di luar dunia hiburan turut memuji pihak baharu itu. Norman Chen, Ketua Pegawai Eksekutif The Asian American Foundation, merancang untuk mendapatkan syiling itu untuk ditunjukkan kepada ibu bapanya.

“Bagi mereka melihat seorang wanita Asia Amerika di atas syiling, saya fikir ia akan menjadi sangat berkuasa untuk mereka. Ia adalah simbol dramatik bagaimana kita begitu penting kepada masyarakat Amerika namun masih dilihat dalam cara stereotaip,” katanya. “Tetapi ibu bapa saya akan melihat perkara ini. Mereka akan terkejut dan bangga.”

Kesimpulannya, Chen berkata, ia adalah satu langkah besar: “Tiada yang lebih Amerika daripada wang kita.”

___

Terry Tang ialah ahli pasukan Race and Ethnicity The Associated Press. Ikuti dia di Twitter diWe want to give thanks to the writer of this post for this awesome material

‘Momentous’: Orang Asia Amerika memuji suku AS Anna May Wong


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/