Monolog ‘Mutiara’ 9 Minit Pertunjukan Mia Goth Layak Perhatian Oscar

Makluman spoiler: Keseluruhan plot “Mutiara” dan “X” akan dibincangkan dalam artikel ini.

Siapa tahu percubaan tarian gereja akan menghasilkan salah satu monolog filem terkuat tahun ini?

Begitulah halnya dengan “Pearl,” Ti West, pujian berhalusinasi kepada filem era Technicolor. Ia adalah prekuel kepada slasher lucah lucah tahun ini “X,” di mana Mia Goth melakonkan watak pelakon XXX yang bercita-cita tinggi serta seorang wanita tua yang sarat solekan dan hampir tidak dikenali bernama Pearl yang akhirnya membunuh kebanyakan kru filem yang tinggal di ladangnya. Dalam filem terbaru, Goth memegang watak ketiga Pearl sebagai wanita muda.

Kisah asal usul pembunuh bersiri ini mendapati Pearl terperangkap di ladang keluarganya pada tahun 1918, dengan suaminya Howard jauh dari Texas semasa berperang dalam perang, meninggalkannya untuk meneruskan kerja untuk ibu pendatang Jerman yang ketat dan bapanya yang tidak sah. Mengimpikan kehidupan yang menari di layar perak, dia tidak lama kemudian bertukar menjadi pembunuhan selepas dimarahi oleh ibunya, ditolak oleh kekasih projeksionisnya dan “membunuh belas kasihan” bapanya, yang hanya akan menjadi berat dalam perjalanannya untuk menjadi bintang filem.

Pearl dijemput ke uji bakat tarian di gereja oleh kakak iparnya Mitsy (Emma Jenkins-Purro) dan, walaupun memberikan persembahan bombastik, ditolak oleh juri kerana mereka sedang mencari penari berambut perang berwajah segar. Dalam usaha untuk menenangkan Pearl yang kecewa, Mitsy membawanya pulang dan menjemputnya untuk mempraktikkan apa yang akan dia katakan kepada Howard untuk membuatnya berasa lebih baik, melancarkan salah satu adegan terbaik tahun 2022, termasuk monolog sembilan minit daripada Goth yang menghasilkan kelas induk lakonan.

“Saya sangat membenci awak kerana meninggalkan saya di sini, kadang-kadang saya harap awak mati,” kata Pearl dengan tajam, tersesat dalam fantasi bercakap dengan suaminya askarnya. “Saya minta maaf, saya berasa amat sedih untuk mengakuinya, tetapi itu adalah kebenaran.” Pengakuan itu menyengat penonton lebih daripada pukulan kapak Pearl pada awal filem itu, dibunyikan dengan kejujuran yang tidak terucap dari seorang wanita yang menghadapi kesunyian dan kemurungan semasa suaminya berada di seluruh dunia, nasibnya tidak diketahui.

“Saya harap keadaan boleh kembali seperti dahulu, tetapi saya tidak nampak bagaimana ia boleh, bukan selepas perkara yang saya lakukan,” dia meneruskan kepada Mitsy yang semakin tidak tenang.

Pearl meneruskan, tanpa dijaga dan berterus-terang tentang kegugurannya (“Saya tidak pernah mahu menjadi seorang ibu. Saya tidak suka perasaan itu tumbuh dalam diri saya, rasanya seperti sakit … saya sangat lega apabila ia meninggal”), ketidaksetiaan dan kemarahan membunuh. .

Dengan kamera terkunci pada wajahnya dalam jarak dekat, penonton sentiasa memikirkan Mitsy di sisi lain meja, terpaksa mengekalkan muka lurus semasa mendengar pengisytiharan tabu ini. Sebagai penutup Pearl, mengeluh bahawa dia mungkin akan terperangkap di ladang selama-lamanya, dia menyampaikan kenyataan misinya yang patah: “Apa yang saya mahukan ialah disayangi. Saya mengalami masa yang sukar tanpanya sejak kebelakangan ini.” Semasa Pearl menundukkan kepalanya, keletihan dan diam, Mitsy mendapat peluang untuk meninggalkan bilik itu, tetapi terperangkap dalam satu perbualan terakhir, ketika kasut yang lain jatuh dan Pearl mengucapkan tahniah kepada kakak iparnya kerana mendapat bahagian tarian.

Walaupun Mitsy menafikannya, adegan itu semakin dramatik apabila Pearl menggesa sepupunya yang berambut perang untuk mengakui kejayaannya dan malah berkata “Saya gembira untuk kamu.” Goth meredakan ketegangan, seolah-olah turun ke bumi untuk mencari kekecewaan dalam keadaan tetapi tidak menyalahkan keluarganya. Tetapi selepas mempertimbangkannya, Pearl mengetap gigi dan bergumam, “Anda sentiasa mendapat apa yang anda mahukan,” dan jelas bahawa Mitsy yang malang tidak akan pernah naik ke pentas.

Adegan itu mengingatkan pada tegang pembukaan daripada Filem Quentin Tarantino 2009 “Inglourious Basterds,” di mana Nazi Hans Landa (Christoph Waltz) mengadakan perbincangan panjang dengan petani Perrier LaPadite (Denis Ménochet), di mana kedua-dua pihak — dan penonton — semakin yakin ada keluarga Yahudi yang tersembunyi di dalamnya. papan lantai rumah, dan keadaan tidak akan berakhir dengan aman. Adegan itu akhirnya menjadi salah satu filem yang paling diingati, dan memulakan buzz untuk Anugerah Akademi pertama Waltz.

Semasa permulaan monolognya, Pearl mengeluh, “Sebenarnya, saya bukanlah seorang yang baik.” Walaupun mudah untuk menjejaki calon bintang filem yang memegang kapak itu, realitinya lebih berlumpur. Dia seorang yang patah hati, seorang yang penyayang, seorang yang kesepian pada satu masa dalam sejarah Amerika di mana wanita terpaksa menjadi batu sokongan di rumah. Goth melakonkan watak wanita yang tidak berkelakuan di luar masa, menghilangkan tepi keperibadian, harapan dan keinginannya.

Mudah untuk berfikir Pearl mungkin mencari semangat kerabat dalam heroin utama filem Chantal Akerman 1975 “Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles.” Dalam karya feminis yang terkenal itu, Jeanne menjalani hari-hari biasa melakukan kerja-kerja dan mencari nafkah melalui kerja seks disosiatif, yang membawa kepada pengakhiran yang tragis di mana klimaks yang tidak dijangka membawa kepada dia membunuh john. Gabungan duniawi, domestik dan erotik semuanya berdenyut ke akhir yang tragis menerangi kedua-dua karya.

Adegan terakhir “Pearl” yang mengejutkan — Howard pulang ke meja makan yang dipenuhi dengan mangsa Pearl, isterinya tidak sabar-sabar untuk menyambutnya — berakhir dengan tembakan tanpa henti selama minit Goth tersenyum dari telinga ke telinga, setiap otot di mukanya dihulurkan keterlaluan, air mata pecah sekali-sekala sambil matanya merenung ke bawah tong kamera. Ia adalah visual yang sepadan dengan nasib Pearl yang tidak dapat dielakkan dalam beberapa dekad sebelum “X”: terperangkap dalam mimpi ngeri Technicolor di ladang Texasnya, meleretkan senyuman untuk mengalihkan perhatian daripada air mata. (Satu lagi selari dengan “Jeanne Dielman”: Pengambilan Jeanne selama tujuh minit tanpa henti selepas dia menikam johnnya, yang menamatkan filem itu.)

Walaupun sambutan hangat di kalangan peminat dan juga a tandatangan bersama daripada Martin Scorsese (“Saya terpesona, kemudian terganggu, kemudian tidak tenang sehingga saya menghadapi masalah untuk tidur. Tetapi saya tidak boleh berhenti menonton.”), “Pearl” nampaknya ditakdirkan untuk diabaikan sebagai pameran lakonan yang serius. Seram selalu diabaikan apabila ia melibatkan perhatian anugerah. Beberapa persembahan yang paling tidak dapat dipadam dalam dekad yang lalu telah diperlekehkan, hanya kerana genre: Florence Pugh dalam “Midsommar”, Lupita Nyong’o dalam “Us”, Toni Collette dalam “Hereditary,” Anya Taylor-Joy dalam “The Witch .”

Namun Goth melenturkan setiap otot semasa filem, memakukan detik-detik yang tidak masuk akal dan ikhlas. Untuk setiap monolog yang meruntuhkan terdapat rentak komedi di sekitar sudut, atau hanya visual mengejutkan Pearl melompat-lompat bersama menggunakan kapak berdarah. Dan sementara kategori lakonan pasti akan dipenuhi dengan persembahan yang mencuit air mata tentang keperitan membesar atau kesedihan kehilangan ahli keluarga, berapa banyak peranan yang dipanggil untuk secara tidak sengaja menjadi terlalu tinggi dan kering-punuk orang-orangan sawah hingga orgasme? Itulah jarak yang harus dilalui oleh pengundi Oscar.

We would love to thank the author of this post for this incredible content

Monolog ‘Mutiara’ 9 Minit Pertunjukan Mia Goth Layak Perhatian Oscar


You can view our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/