Monolog Pembukaan ‘SNL’ Oleh Dave Chappelle Menarik Kebakaran Liga Anti-Fitnah, Mendakwa Ia ‘Mempopulerkan’ Antisemitisme

Pengarah kebangsaan pertubuhan hak sivil Yahudi Liga Anti-Fitnah telah mentweet kebimbangan mengenai pelawak Dave ChappelleMonolog pembukaan malam tadi pada Sabtu Malam Live.

Chappelle, seorang pelawak kontroversi yang telah dituduh tidak sensitif pada masa lalu mengenai pemerhatiannya tentang orang trans, Yahudi, Hitam dan lain-lain, mengambil masa yang lama untuk membuka SNL berkenaan isu terkini yang melibatkan penyanyi rap/usahawan Kanye West dan pemain bola keranjang Kyrie Irving.

“Kita tidak sepatutnya mengharapkan @DaveChappelle untuk berfungsi sebagai kompas moral masyarakat, tetapi mengganggu untuk dilihat @nbcsnl bukan sekadar menormalkan tetapi mempopularkan #antisemitisme,” kata tweet daripada ADLJonathan Greenblatt hari ini. Mengapakah sensitiviti Yahudi dinafikan atau dikurangkan pada hampir setiap masa? Mengapa trauma kami mencetuskan tepukan?”

Pada permulaan rutinnya, Chappele membuka sehelai kertas kecil dan membaca daripadanya, berkata, “’Saya mengecam antisemitisme dalam semua bentuknya. Dan saya berdiri bersama rakan-rakan saya dalam komuniti Yahudi.’ Dan itu, Kanye, adalah cara anda membeli diri anda sedikit masa.

Kemudian dia sampai ke daging bit. Chappelle menyatakan bahawa dia telah mengetahui bahawa terdapat “dua perkataan dalam bahasa Inggeris yang anda tidak boleh sebutkan bersama-sama dalam urutan: ‘The’ dan ‘Jews.’”

“Saya pernah ke Hollywood dan – tiada siapa yang marah kepada saya – saya hanya memberitahu anda apa yang saya lihat,” katanya sambil menambah tandatangan berhenti seketika. “Ia ramai orang Yahudi. Suka banyak. Tetapi itu tidak bermakna apa-apa! Anda tahu apa yang saya maksudkan? Kerana terdapat ramai orang kulit hitam di Ferguson, Missouri, itu tidak bermakna kami menjalankan tempat itu.”

Dia menambah “khayalan bahawa orang Yahudi menjalankan perniagaan pertunjukan” adalah “bukan perkara gila untuk difikirkan,” tetapi “ia adalah perkara gila untuk mengatakan dengan lantang.” Dia juga berkata tentang West, “Ini masalah besar, dia telah melanggar peraturan perniagaan persembahan. Anda tahu, peraturan persepsi. Jika mereka Hitam, maka ia adalah geng. Jika mereka orang Itali, ia adalah gerombolan. Jika mereka Yahudi, ia adalah satu kebetulan dan anda tidak boleh bercakap mengenainya.”

Chappelle menamatkan monolognya yang panjang dengan menggariskan maksudnya.

“Ia tidak sepatutnya menakutkan untuk bercakap tentang apa-apa,” katanya.. “Ia menyukarkan tugas saya. Dan sejujurnya, saya muak bercakap dengan orang ramai seperti ini. Saya sayang awak sampai mati dan saya ucapkan terima kasih atas sokongan anda. Dan saya harap mereka tidak mengambil apa-apa daripada saya… siapa pun mereka adalah.”

Yang Hadapan, sebuah media bukan untung yang berfokuskan Yahudi, berkata reaksi Twitter terhadap rutin Chappelle bercampur-campur. Ia menyatakan The Jerusalem Post menuduh pelawak itu “terlibat dalam kiasan antisemitik.” Adam Feldman, pengkritik teater untuk Time Out New York, tweeted: “Monolog Dave Chappelle SNL itu mungkin melakukan lebih banyak untuk menormalkan anti-Semitisme daripada apa-apa yang dikatakan Kanye.” Penulis skrip Amalia Levari tweet, tidak bersetuju, “Sangat keren sehingga SNL memberi Chappelle pentas untuk menyampaikan TED Talk tentang cara wisel anjing antisemitik bagus, sebenarnya.”

menulis Rabbi Josh Yuter, seorang influencer di Twitter Yahudi: “Seperti yang saya fahami monolog Chappelle, perkara utama ialah terdapat piawaian berganda mengenai siapa yang boleh mengatakan apa tentang siapa. Jika suapan Twitter saya adalah sebarang petunjuk, semua orang bersetuju ini adalah masalah walaupun terdapat perselisihan yang berleluasa mengenai butirannya.”

Tarikh akhir telah menghubungi NBC untuk mendapatkan komen.We would love to give thanks to the author of this post for this amazing content

Monolog Pembukaan ‘SNL’ Oleh Dave Chappelle Menarik Kebakaran Liga Anti-Fitnah, Mendakwa Ia ‘Mempopulerkan’ Antisemitisme


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/